От Мальовица до Ботев

July 23, 2007

Тая седмица планът беше да ходим на близките до Мальовица и езерата наоколо.

За съжалене обаче нещата не се получиха точно така. Някакъв кретен от общината беше позволил в София да се проведе европейско по колоездене, като за целта щяха да държат затворени булевардите след 10 часа. Така бяха обявили официално. И ние тръгнахме в 9. За да видим, че всичко вече е затворено. 1 час и 10 минути сме напускали София и съм псувал Бойко и малоумните общинари.

По обяд бяхме на Мальовица, а към 2 следобед – на хижата. В нито 1 от хотелите и самата хижа нямаше свободни места за нощувка.

Връх Мальовица от хижата - less хижа, more коптор

По принцип много обичам Мальовица, но тоя път някаква 40 килограмова патка със сутиен с подплънки ни изгони от хижата като мръсни котета. 1 от групата основателно каза “като се държат така с нас, що не отидем в Стара Планина?”, при което аз обясних, че в 6 сме на х. Плевен.

Е, не беше 6, в 9 бяхме на хижата.

х. Плевен вече е в 2 екземпляра – има стара и нова. Старата хижа е позанемарена малко, но все таки – хубава хижа, 10 лева нощувка. Новата не я видяхме, но условията били по-добри. Имаше места и без да сме правили резервация.

Сутринта тръгнахме към вр. Ботев. Тръгнахме в 9, като температурата вече беше над 30 градуса. Пихме вода като жаби, потихме се, мъчихме се и така – до първия боровинак. Там се разплухме. Изкачването до заслон Ботев ни отне над 4 часа, вместо 2.5, както си му е реда.

2 думи да кажа за заслона – има нов хижар. Идеалист – турист го е реставрирал със собствени средства, помагат му няколко приятели, роднини и туристи. Който е ходил преди там знае условията какви бяха. Сега има ~20 легла на нар, течаща вода, малка баня с бойлер, парно, столова, готвено (супи, но хубави). Всичко е свежо и хубаво.

Сериозно се замислете, дали да не наминете от там. Нощувката на нар може да не е идеално приятна, но чаршафите са чисти и хижарите – гостоприемни. 1 от помагащите там е мой отдавнашен колега – програмист. Правя ви тази промоция по 2 причини:
– ще усетите истинската планина, не на хотелски принцип
– ще помогнете на тези хора, които са вложили много пари, главно от кредит, за да спасят заслона. Между другото, направили са го, защото заслонът ги е спасил в някакво ледено време през лятото. Този заслон и мен ми е спасявал кожата в една гръмотевична буря. Отбийте се сега, за да има къде да се отбиете после при нужда.

Ботев от х. Плевен

Поляната на х. Плевен от ски пистата

Котарака на заслона
Котето на заслона е бебе и то гушливо.


Тази гледка от близо носи болка – от умора и жега.


Паметник на безсмисления труд. 1994 година, някой е копал мно-ого важен необитаем военен обект.

Това ми е второ качване на Ботев от може би 5 опита. Много тежък връх. Жалко, че Мальовица ни посрещна така, там е блага работа – мързел, езерца, разходки. Но и Ботев е очарователен – огромен връх, красив и труден. Негостоприемен връх, но с гостоприемен заслон и хижи.

Публикувано в: 100-те обекта 6 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

6 коментара на “От Мальовица до Ботев”

 1. Евгени on July 23rd, 2007 10:44

  Ще ти кажа колко е труден другата седмица. 🙂 Ще ходя на х.Плевен за две нощувки и ще качваме в.Ботев първия ден.

 2. владо on July 23rd, 2007 17:51

  Миналото лято го качихме с приятели. Ядох сигурно най-сладката боб чорба именно в заслона след прехода от х. Васил Левски към вр. Ботев. Браво на тези хора, чийто живот минава в осигуряване на туристите. Жалко само за предният стопанин на заслона, който загина трагично зимата 🙁

 3. владо on July 26th, 2007 16:54

  Дзверо, гледай в нюз-а кво пише за колеги баир будали 🙂
  http://news.ibox.bg/news/id_1337648576

 4. dzver on July 26th, 2007 17:30

  Като човек, сътворил подобна тъпотия, мога да кажа само е*си тъпотията :)P

 5. Дани on October 12th, 2007 23:59

  Беше ми много приятно, че прочетох нещо просто и истинско за ходенето в планината, снимките са малко, исках повече…днес е мъгливо, дъждовно само за спомени и …искане за пак нанякъде.

 6. пламен on October 4th, 2008 07:44

  браво страхотни снимки аз все не намирам време да ида до Ботев

Оставете отговор