Разделно събиране на отпадъците

May 30, 2007

От известно време събираме отделно пластмасите от битовите отпадъци. Не е много приятно да изхвърлям 2 пъти боклука на 2 различни места, но си има и добри страни. Кофата се пълни по-малко – изхвърлям торбичките за боклук полупразни. Най-сериозният обем идва от пластмасовите шишета и кутии, които ги мачкам и пъхам в другата торба. Събирачите на боклук не са от най-редовните и понякога контейнерите са пълни и замисълът пропада.

Зад цветните контейнери и тази еко-инициатива стои Екобулпак. Това е странно частно творение, създадено с цел удволетворяване на някакви законови изисквания за % рециклирани боклуци от производителите на боклуци. По принцип би трябвало да е създаден с цел печалба, но не е. Рециклирането се очкава да е доходно – разходите по производство на стъклени, хартиени и пластмасови продукти с рециклиране са между 3 и 6 пъти по-ниски, отколкото с използването на нови ресурси. Въпреки това, Екобулпак преследва други цели – тонове, определени по някаква директива. Ако случайно спечели нещо – то ще бъде реинвестирано.

Общо взето, ако решите да спасявате планетата, ви трябва предимно жълтия контейнер. В него се пъхат едновременно хартиени и пластмасови отпадъци, както и метални опаковки, без биологично замърсени (примерно носни кърпички). Повече информация – в брошурата на Екобулпак.

Публикувано в: Гърнето с боба 8 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

8 коментара на “Разделно събиране на отпадъците”

 1. Таня on May 30th, 2007 11:16

  Аз пък получих по пощата някакъв вестник с обяснения за разделното изхвърляне и също смятах да пиша подобен пост, но исках да му отделя повече време, ама ти ме изпревари, но нищо – де, и аз ще напиша пак за боклуците…

 2. dzver on May 30th, 2007 12:01

  Напиши, аз не съм го писал с образователна цел… Просто си блогвам.

 3. LeeAnn on May 30th, 2007 18:12

  Оф, Дзвер, много по-сложно е… това с наредбите, инвестирането, рециклирането..

 4. deemight on May 30th, 2007 18:20

  между другото, жълтите контейнери на различните фирми служат за различни неща – има едни жълти контейнери само за хартия и пластмаса , но има и други, в които може да слагаш и метал (тези на екобулпак)… мистериите на бг 😉 дори не успяха да унифицират нещата в три елементарни цвята и да е лесно за всички.

 5. dzver on May 30th, 2007 20:07

  Металните отпадъци не са чак толкова много, хартиените също. Най-много и обемисти са пластмасовите…

 6. Таня on May 30th, 2007 22:03

  Както deemight по-горе коментира – няма единен стандарт за шарените контейнери 🙁 Пред нас има 3 контейнера – отделно хартия, пластмаса и метал, доколкото помня

  А виждали ли сте дали ги събират разделно? Чувам от познати, че след нашето разделно събиране после пак ги смесват при прибирането им в боклукчийските камиони…

 7. dzver on May 30th, 2007 22:18

  За Трявна знам, че ги събират заедно, но тук не е така. Виждал съм как боклукчиите подминават контейнерите за разделно събиране.

 8. MacTeP on June 19th, 2007 12:47

  Аз пък съм виждал как събират стъклото с отделно камионче. А за другите просто не съм обърнал внимание.

Оставете отговор