Мелник и Рупите

May 21, 2007

Този уикенд основното ни пътешествие беше Кресна – с двудневни спускания с рафт.

Освен това обаче си направихме и автопоходче до Мелник, Роженския манастир и Рупите.


Истинските къщи в Мелник са малко.


Постарах се да открия няколко такива. Всички останали изглеждат стари, но вероятно са на не повече от 5-10 години, директно построени в този стил, който всички ние считаме за възрожденски.


Това е Кордупуловата къща. Иде да рече как са си живели чорбаджиите едно време. Не искам да съм аз този, дето ще дърпа вода от 50 метровия вътрешен геран. Печатът е вътре, а към печата има бонус дегустация на местно вино.


Роженският манастир е красив и спокоен. Може да ви дари 5-10 минути красота и спокойствие. Печат май няма – свещичките бяха на самообслужване.


Покрай Рупите минахме на юруш. Мястото е красиво и поддържане, но социалистическия барок с главите поражда черни мисли. Също като черквата в Царевец – поругана възможност за създаване на храм, който да помага на хората да вярват.

Нощувахме в хотел Бриони в Кресна. Хотелът предлага разнообразни условия – между хижарски и луксозни, в зависимост от бюджета ви. Нашата стая беше малко занемарена, може би защото струваше 30 лева. Доста ме разглези предното място – мотел Чайка край Враца. Въобще няма база за сравнение 🙂 В Бриони имаше абитуриентски бал, който не можах да чуя, благодарение умората от рафтинга. Храната беше прилична.

В Кресна ме впечатлиха магазините – с надписи на гръцки, румънски, английски и цени в евро. Шоколад Милка – 1E. Имаше и табелка “вр. Вихрен – 12ч.” Само преди 5-6 години това не би ме стреснало особено 🙂 Сега ми изглежда като лудост.

Публикувано в: Uncategorized 11 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

11 коментара на “Мелник и Рупите”

 1. Albinos on May 22nd, 2007 13:10

  Много красиво място. Къщите имат добре поддържан автентичен вид.

 2. момчил on May 22nd, 2007 16:15

  аз бях на рафт в Кресна преди няколко седмици.Изпуснал си, ако не си отишъл в гората до стара Кресна.Имаше към 30 палатки, весели хора, минерални бани (женската е по-готина) и от всякъде се чуваше музика…Със Спартанците ли се пусна?

 3. dzver on May 22nd, 2007 17:52

  Пуснахме се с Поля – Тим билдинг. В женската минерална баня надали ще ме пуснат да воайорствам 🙂

 4. Anonymous on May 22nd, 2007 21:03

  аз се изкъпах в женската, а един френд, който е гид ,редовно си прекарва приятно там :)…Поля мисля беше от спартанците…черна коса …симпатична?С жълта лодка ли бяхте?

 5. момчил on May 22nd, 2007 21:53

  не е от спартанците.направихсправка 🙂 обче мястото е готино и хората са яки…пак да отидем:)

 6. dzver on May 23rd, 2007 00:15

  Аз бих отишъл пак, но сигурно чак следващия сезон ще стане тая работа.

 7. хасенчик on May 24th, 2007 10:52

  Бе вие вместо Мелник и виното да коментирате, говорите Рафтинг! 🙂

 8. valya on September 25th, 2007 02:05

  Амииии….здравейте.
  Ето и една съвсем “прясна” информация за Мелник и Роженския манастир от 08.09.2007:
  В случай, че сте ходили многократно в Мелник и решите да го прескочите за посещение в “новото” му амплоа, и се устремите към Манастира, където се надявате да получите поредния(заветния!) печат;), оставате крайно изненадани че ТАМ няма такъв… И можете да се разплачете от обидения от това Отец, по думите на който вече втора година очакват да им бъде даден такъв!
  Е,тогава искате-неискате влизате в града и откривате, че “истинският” печат е в Музея, а не в Кордопуловата къща;)) по думите на уредниците.
  Важното в крайна сметка е, че въпреки неуредиците и неугледността, има места които те спечелват ЗАВИНАГИ!

 9. El on March 11th, 2008 17:28

  Повечето къщи в Мелник са много от преди 5-10 години. В последните години започнаха да строят нови къщи, но те са малко. Поздрави на баба ми която живее там:)

 10. GERRI on November 11th, 2009 22:02

  Мелник е един красив кът.За огромно съжаление там живеят и развиват бизнес,хора които са мошенници и измамници.Това са представящите се за собственици на механа “ЛОЗНИЦАТА’ Иван Куртев и майка му.Моля да внимавате ,ако имате бизнес отношения с тях или недай Боже финансови.

 11. нела недевска on July 12th, 2010 09:25

  На 19 юли 2010 г. посетихме това свято място /Рупите/ и ни обраха . За половин час ни измъкнаха от багажника на колата 4 раници , документи и пари. Местни хора казаха , че това се случва от 2 години.. Защо тази фондация толкова време не е взела никакви мерки? Защо и полицията бездейства? Хора пазете се! Вие сте в България!

Оставете отговор