Назрял ли е моментът за пиратска партия?

March 26, 2007

Държавната администрация, правителството, правораздаването, парламента явно са тотално вън от IT материята. До скоро това беше в наша полза, понеже не ни закачаха. Напоследък обаче много взеха да им знаят умните глави и да ни криминализират, ограничават и контролират (визирам и закони като този за електронната търговия).

В една такава ситуация, защитата на националния IT интерес може да бъде осъществена само чрез компетентни хора във властта. Очевидно няма начин да бъдат наети на работа, защото IT специалистите си имат по-добре платена работа от това да се занимават с неграмотни хора срещу малко пари.

За основаване на пиратска партия, IT партия или нещо подобно, са нужни сравнително малко неща. Малко пари 🙂 50 души инициативен комитет. 500 души учредители. 5000 души членове. Всичко това с някаква реална организация, принципи, правила, процедури. Много ми се ще да има фейс контрол срещу глупаци и комсомолци.

Интересно ми а какво мислите по въпроса.

Публикувано в: Гърнето с боба 46 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

46 коментара на “Назрял ли е моментът за пиратска партия?”

 1. Bloody on March 26th, 2007 16:34

  Подкрепям идеята… 🙂

 2. dzver on March 26th, 2007 16:38

  Бих участвал като един от 50-те, 500-те или 5000-те, в зависимост от интереса, инициативата и участието на нет-авторитети.

 3. Hobbit on March 26th, 2007 16:41

  Хехе

  И друг път съм го чувал, но ако искаш сериозен отговор, ще се пробвам надве/натри:)

  Първо, аз съм против партия, създадена на отраслов/професионален или изобщо подобен принцип. Трудно ми е да си представя, че ” IT елитът” на нацията има достатъчно сходни позиции по основните политически теми, та да създаде кохерентна и смислена политическа партия.

  Второ, очаквам (напразно) от поне половината партии в България да бъдат “IT партии”, т.е. да разбират какво е информационно общество, да го “практикуват” и да насърчават разитието му. С други думи – не виждам полза грамотните хора (аз надали съм представителен, хаха) да се изолират в една партия, която на всичкото отгоре да има ясни позиции само по отделни въпроси.

  Трето, разчитам именно в IT пространството да се развият същностни политически дебати и да се разискват сериозни политически теми. Т.е. нужен е спор в информационното общество, а не насилено обединение в защита на съмнителни права като правото да точиш безплатна музика например.

  Та горе-долу по тези съображения ми се струва неъстоятелно да има IT партия.

  Но много държа да има много IT партии:))

 4. dzver on March 26th, 2007 16:45

  По принцип си прав, но от 11 години гласувам все за бити карти и ми омръзна от това.

 5. oggin on March 26th, 2007 16:51

  по-добре звучи електронна партия например … партия на свободните електрони също не е зле 🙂

  само че побързайте че СДС вече се усети и днес застана на наша страна 🙂 а за да не събираме пари и членска маса можем просто да и направим електронна фракция 🙂

 6. dzver on March 26th, 2007 16:57

  СДС играе с ББ, който ни провали митинга. СДС е партията, която така и не прие майка ми и баща ми за членове, защото при много членове може би нямаше сульо и пульо да станат депутати, кметове и прочее. СДС е партията, с която се сблъсках в УНСС – системата “глас срещу общежитие”. Една безкрайна серия от лъжи и манипулации.

  Според мен е редно да им кажем сбогом и благодаря за рибата 😉

 7. January on March 26th, 2007 17:07

  Hobbit, в държава, където се случват смислени неща и се води ясна политика, доводите ти биха имали смисъл. 🙂

  Тук всичко е толкова хаотично и половината депутати не знаят къде се намират, че идеята за ИТ-партия ми се вижда повече от привлекателна.

  Плюс това смятам, че “ИТ-хората” 😛 са преобладаващо разумни и рационални, високо образовани и информирани (поне от блоговете им така изглежда) ;D

 8. Филип on March 26th, 2007 17:23

  Само не я кръщавайте “пиратска” партия 🙂

 9. Георги on March 26th, 2007 18:31

  И аз по-скоро съм против за партия. Просто усещам как в нея ще се намърдат няколко Вени-та и ще стане скапано…

  Образованието също е тотално извън ИТ сферата.

  Част от политиците са в IT. Ники Василев обещава някакви милиони на някакви частни фирми да си обучават кадрите… Някакви псевдо-компетентни хора се опитват да прилагат някакви недоклатени закони…

  Абе има нужда от нещо, но не съм сигурен че трябва да е партия.

 10. dzver on March 26th, 2007 18:44

  Вариантът фракция в съществуваща партия е възможен, ама кажи ми коя е партията и ще ти кажа защо не става. Останалите неща вече ги има реализирани – има доста силни асоциации на всякакви теми.

 11. Димитър on March 26th, 2007 19:52

  Партията е ДСБ според мен. Но може и да е отделна партия, която да е близо до младежта и да е по-прагматична.

 12. Bloody on March 26th, 2007 20:15

  Например БАИТ ли?… 😛

 13. Дончо on March 26th, 2007 20:20

  Пиши ме член. Не подкрепям всичките и принципи на 100%, но нещата които не ми харесват са сравнително малко.

  Онзи ден си задавах точно същия въпрос, честно казано!

 14. gf on March 26th, 2007 21:00

  Като стана цар, ще видите колко ще ни е хубаво 🙂

 15. Michel on March 26th, 2007 21:21

  dzver – диктатор!

  dzver – диктатор!

  dzver – диктатор!

  🙂 🙂 🙂

 16. dzver on March 26th, 2007 21:27

  Ще го обърнем на майтап, ама аз съм сериозен 🙂 Призовавам TheHobbit да ни разкаже лесно ли се прави партия. Не че е правил, ама нали е адвокат 😉

 17. Brand on March 26th, 2007 22:56

  партия на IT основа е нещо много реално и може да бъде реализирано. мисля, че ще има много, много желаещи.. аз съм in 😉

 18. Stoicho on March 27th, 2007 00:27

  Партия с една единствена причина за съществуване не може да има. Представи си партия, която вкарва в парламента 121 човека, дето имат един проблем, постигат го през първият месец и после какво? Ще ти кажа – разпад. Затова – движение и група за натиск или нещо подобно. Разбира се, това е много общо казано. Достатъчен мираж е да има един единствен предсатвител в общинският парламент примерно.

  В какво движение бих участвал: движение за пълна прозрачност на всяка обществена(държавна и общинска дейност). Разбирай: всичко е в интернет.

  Движение, което може да събере 5000 човека с глава на раменете си, за проблем който касае само 50 от тях за подкрепа за конкретен проблем и да ги организира за 3 дни.

  Пример 1: 50 човека от групата смятат, че всичките документи които излизат от държавната администрация, трябва да бъдат достъпни онлайн, да бъдат в общодостъпен отворен формат (и не .doc и .pdf не са такива). Всъщност първото май скоро ще стане. Няма значение това в момента. Важното е че само 50 човека от движението смятат това за жизнено важно и необходимо. Другите 4950 си бъркат в носа и им е все тая. Но са солидарни с малцинството в случая и 3 дни по-късно всичките тези 5000 души се изсипват в обедната си почивка, или пък сутринта, или пък просото казват на шефа си: визмам си ден отпуска, та тези 5000 умни глави се изсипват където трябва. Гаранирам, че проблемът ще се реши.

  Пример 2: Чиновническият рекет в случая с електронните магазини. Аз нямам електронен магазин, потребител съм на такива. Смятам, че незаконно офлайн магазините са предпазени от онлайн конкуренция. Не ме засяга пряко, но бих се присъединил към твоят протест, след като ми разясниш проблема. 5000 човека пред парламента?

  Ок, законът може и да не успеем да го променим за един ден, но това е начинът. Другият начин да пазарувам онлайн ще бъде, след като офлайн веригите, овладеят и онлайн пазара, ако не са го и овладели вече.

  Проблем 3: Спират достъпа до сайт по съмнителен начин. Сигурно 50 човека са били в парка заради начинът по който е ФИЛТРИРАН достъпа до сайта. Повечето са били заради това че няма вече торенти. Е, 50 човека нищо няма да направят, но 5000 биха и могли да напарят.

  Мисълта ми е, че солидарната помощ, по проблем който не те касае пряко, но евнтуално би се оставил да бъдеш убеден в правотата му(на протеста) е начинът, по който нещата могат да вървят към по-добро.

  Ето в такова движение бих участвал. А някой движения на по-късен етап прерастват в партии: справка НДСВ и Гергьовден (и двете са САМО за пример)

  Късно е и може и да съм написал доста глупости, но утре на свежа глава пак ще пиша.

 19. dzver on March 27th, 2007 01:29

  Звучи прекрасно и идилично. Дали има 5000 души с глава на рамената, които биха участвали в този град? Ако можем да се съберем 50 ще е истинско чудо.

 20. Евгени Спасов on March 27th, 2007 12:42

  Идеята за такова движение, което с протести и маса от 5к хора да запълва дупките в държавата ми харесва 🙂 50 човека можем да се съберем. Проблема май е че трябва да изчакаме да порасне поколението което е под 18, за да се включат :))

 21. Евгени Спасов on March 27th, 2007 13:24

  ADD:
  Как да не направиш нещо. Та финансовия министър ПОДАРЯВА 60 ХИЛЯДИ М$ лиценза на чиновници. Не за да работят на тях, а за вкъщи. Да си цъкат. Тея лицензи с чии пари са купени ??
  http://www.computerworld.bg/index.php?call=USE~home;&page=paper&n=15765

  Искам ИТ движение. Айдееее

 22. dzver on March 27th, 2007 13:35

  Търси се доброволец да пусне форум и мейлинг листи, в които да се изпокараме 🙂

 23. Стоилов on March 27th, 2007 14:46

  искате ли да пусна форум ? 🙂 само кажете да и до 30 минути ще имате линк 🙂

 24. nname on March 27th, 2007 16:47

  ИТ партия е малко празно и безпредметно… предлагам да е

  “ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ НА НОРМАЛНИТЕ” 🙂

  и 500 души членска маса стигат, че да се мъти водата и да се получи публичност, която да се набива в очите на върхушката

  акцентът не бива да е върху торентите, а върху спазването на основните граждански права и промяна на държавния апарат в услуга на обществото

 25. Георги on March 27th, 2007 18:18

  Стоилов, що верно не пуснеш един форум? И да може да се поства и без да си регистриран… Защото иначе ще спреш доста хора да изкажат мнение.

  Ако искаш мога да ти услужа с http://www.forums.bg временно.

 26. Иван on March 27th, 2007 21:51

  А как ви се вижда
  ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА СВОБОДНА ИНФОРМАЦИЯ
  показва идеята и нещото, което трябва да бъде обект на опазване – свободата за получаване и разпространяване на информация

 27. Георги on March 27th, 2007 22:12

  Измислете нещо подобно на Магаданските абревиатури…

  Т
  Организация
  Р
  Е
  Н
  Т

  🙂

 28. dzver on March 28th, 2007 09:19

  Тъпа Организация за Развиване на Еелектронните Н… Т… хъх ;/

 29. Евгени Спасов on March 28th, 2007 10:56

  Наистина пуснете един форум , в които да се дооформи идеята за гражданската организация и да почваме защита на правата си.

  п.п. пускам си RSS към коментарите и очаквам линк, който да популяризирам.

 30. dzver on March 28th, 2007 11:03

  http://groups.google.com/group/bulgarian-pirate-community – ето това е предложено във форума на замунда от незнаен младеж. 22 члена до тук и 6-7 празни теми.

 31. Стоилов on March 28th, 2007 15:20

  ей сега ще сетна един форум и ще пусна линкче.

 32. Stoilov on March 28th, 2007 22:40
 33. Dr.Motte on March 29th, 2007 17:50

  За сега няма да разкривам кой съм, а и според мен не е важно кой съм, а какво казвам.

  Аз не знам дали трябва да има или няма “пиратска” партия. Аз знам само, че трябва да има някакво ядро специалисти, което да внася някакъв респект в политиците и те да не смеят да правят глупости, като тази с филтрация на IP адреси чрез заповед на полицията. Ами ето, вземете днешния ден например, изпратено е писмо до доставчиците, с което им се казва едва ли не, че всеки FTP сървър подлежи на закриване, защото разпространявал нелегално съдържание. Вие представяте ли си какъв мозъчен инвалид може да роди подобна формулировка. Вътре в писмото се съдържа смразяващото словосъчетание “файлов FTP сървър”. Аз лично не съм чувал за нефайлови FTP сървъри, но очевидно малоумкото Явор Колев, чиято оставка трябва да се иска на всяка цена (а след това да се заведе срещу него дело за превишаване на права), се е проявило и тук. Изправени сме пред ситуация, в която един пълен тъпанар обавява технология за нелегална. Въпросът е кой да спре олигофрена и как.

  Искам да кажа и още нещо. Дори да не се стигне до партия, трябва да се направи сдружение на IT специалисти (а не на фирми, каквото е мъртвото сдружение БАИТ). Това сдружение следва да излезе с технически аргументи срещу полицейския произвол в Интернет. Нищо не пречи, ако това сдружение не изпълни целите си и срещу него бъде проявен полицейски произвол, то да се прероди в “сдружение на професионалните мрежови саботьори”. Когато мрежата на държавната администрация и особено тази на МВР бъде удавена от мрежови атаки, ще се научат да се съобразяват с Интернет. Тези хора разбират само от силови методи, защото самите те използват само такива. С мека ръка и особено с мека китка, нещата просто не се случват. Сами се сещате защо.

 34. dzver on March 29th, 2007 17:59

  Силови методи срещу МВР? Абсурд 🙂

  Предпочитам да участвам в правене на партия.

 35. Dr.Motte on March 29th, 2007 18:26

  Първо аз говоря за съвсем крайна мярка, ако примерно членовете на това сдружение бъдат бити и малтретирани. Никой не казва “давайте да правим атакив сега”. А и методите на един протест в Интернет са силови методи в кавички. Просто те и така си се случват тези мрежови инциденти, за които МВР така и не разбира, защото няма администратори. Просто тези мерки са протест и ако се правят от хора в час с материята не нанасят вреда на информацията на МВР, докато ако се правят от ентусиасти, са с непредвидими последици. Все пак никой не говори да се влиза по сървъри и да се вандалства. Говорим за протест, не за унищожение. В МВР се върши и полезна за обществото работа. Не само, че не бих препоръчал атака срещу мрежите на отделите в МВР, които се занимават с разкриване на тежки престъпления, нещо повече – бих помагал на тези мрежи и на опазването на информацията в тях, защото тези отдели в МВР вършат точно обществено полезна работа и тази работа е критично важна за обществото.

  Но има и други, които под прикритието на МВР защитават частни интереси. Говоря за ГДБОП примерно, които се занимават с поръчкови акции, при това отменящи основни закони, като конституцията. В момента, в който те са си позволили да отменят този закон, те са се превърнали в обществен враг, защото са спряли да работят за тези, за които е трябвало да работят.

  Що се касае до партия, нещата са много хлъзгави. Ако се направи партия, в нея ще има хора, които ще изнесат всичко на политическата плоскост и ще се размият техническите принципи и идеи, които ще се защитават. Ако това стане, ще започнат междуличностни и междуфракционни борби в самата партия. Накрая ще се стигне до две партии. Със сигурност в партията ще има проводници на нечии интереси. Аз лично веднага виждам как собственици на файлови сървъри, които предлагат съдържание срещу заплащане (data.bg например), ще налеят дори пари в тази партия, само и само да се запази положението, в което те печелят от продаване на съдържание без съответните за това права.

  Всъщност data.bg с платената си услуга за достъп до файлов сървър правят двойно нарушение. Веднъж те нарушават правата на производители/разпространители, защото печелят от техен продукт, който предлагат срещу заплащане. Втори път, те нарушават волята на хора, които искат безплатно да предлагат свое съдържание, като изискват заплащане за него. Интересен е въпросът защо data.bg останаха толкова време незасегнати от никаква акции. Това не е никак случайно. Ама никак.

  Да дойдем пак на партийните коментари. Една партия има платформа или устав. Този устав трябва да се измисли прецизно, за да не може да бъде използван или тълкуван така, че да промени самата цел на партията, а именно защитаването на правата на крайния интернет потребител. За да стане това, партията трябва да има хора, които да разбират от право. Опитът сочи, че намесят ли се такива хора, първоначалната идея някак си се изражда. Всяка организация, окупирана от юристи е съмнително ефективна в обществен интерес. Стане ли това, ще има много недоверие към тази партия.

  Не знам защо мисля, че едно сдружение с идеална цел, без да става партия е по-уместния вариант. Това сдружение да представя гледната точка на специалистите. За да постигне целите си, то може да разчита на една или друга партийна подкрепа, но не е добре самото то да се занимава с политика, защото си обезценява ценностите, които защитава. Това сдружение трябва да има за цел да накара законодателството да се съобрази с техническата специфика на Интернет като среда за свободен обмен на информация и да накара законодателите да спрат да пишат закони, които да влизат в противоречие с техническата реалност, без никакъв шанс да я променят.

  Не на последно място това сдружение трябва да има цел ограмотяване на потребителя. Грамотният потребител създава по-малко инциденти и опасности в Интернет. Той може да защитава себе си по-добре и може по-добре да излага своята позиция и да я защитава. Този потребител може лесно да стане част от сдружението и да не гледа на него като на група от богопомазани. Сдружението трябва да е лесно достъпно за членство и контакти.

  Мисля, че доста хора биха споделили моето мнение.

 36. dzver on March 29th, 2007 18:57

  Хората, споделящи твоето мнение могат да направят сдружение с идеална цел “срещу злоупотребите в ГДБОП с активни методи”.

  Моята цел е да повдигна и участвам в дискусия “достатъчни ли са ползите и можем ли да направим IT партия, пиратска партия или нещо друго, съдържащо в себе си Партия”.

  В гугъл групата от по-горе съм споделил вече някои конкретни идеи.

 37. dzver on March 29th, 2007 18:59

  И моля ви, представяйте се. В блогосферата няма абсолютно-анонимни кибици, всеки има я блог, я ник с който пише къде ли не. Поне в моя блог:)

 38. Хасенчик on March 30th, 2007 11:45

  Видимо е назрял моментът да се говори за това!

  Точният смисъл на тази партия би бил, до колкото разбирам, да брани правата на използващите торенти. Пък кой е пират и кой не, си е негова работа. Това е малко за идейна платформа, партийте с нестабилна идейна платформа се разпадат бързо.

  Партий и организации – колкото искаш, малко от тях се борят реално да отстояват права на голяма група хора, повече се спекулира и се пълнят гуши.

  Партия с име “пиратска” би била смешна и несериозна, но представете си само, ако се сформират такива партии в Китай и Русия, за какви мащаби ще иде реч! 🙂 Тогава вече ще назрее и моментът да се създаде ПИРАТСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ, с име от рода на ПИРАТ-ИНТЕРН 😀 или нещо подобно, връщащо ни поне 50 год. назад във времето.

 39. Марин Поповски on March 30th, 2007 14:46

  То Интернационал отдавна си има и българска секция има ама…
  http://www.pp-international.net/forum/viewtopic.php?t=969

 40. GoldenHordeRider on March 31st, 2007 16:58

  Нямаме нужда от партия! Много бързо ще приключи тази авантюра, а това ще има пагубни последствия върху идеята да бъдем организирани в защита на правата ни. Ако стигнем до някакво гражданско сдружение със сайт в което членуват 20-30 хиляди и могат да се съберат 5-6 хиляди на протест много бързо ще се намерят партии, които да ни съблазняват със законо проекти. Веднъж организирани много бързо ще си направим партия стига да се налага, но тогава ще трябва да се мислят политически позии ще трябва да се издигат фигури, а това ще доведе до вече познатите отлюспвания, отцепления и т.н.
  Едно гражданско движение е много по-добро като вариант. Пък и обстоятелствата около легалноста на торентите рано или късно ще се изясни и тогава какво ще правим? Има още много неща за които можем да отваряме очите на законотворци, законоизпълнители и да разкриваме законо нарушители.
  Ето и вариант за наименование: “Гражданско Движение за Бъдещо Отстояване Правата на Народа” или “Гражданско Движение за Бъдещо Отстояване Правата на Българите”
  :))
  Ще си имаме и една красива абривиатура;)
  “ГДБОП на народа” или “ГДБОП на българите”, а също така ГДБОПБ

 41. dzver on March 31st, 2007 18:35

  Партиите ходят на избори, гражданските движения си чешат езиците.

 42. GoldenHordeRider on March 31st, 2007 19:54

  Ок и как смяташ, че се събират 2 милиона гласа за да спечелим избори?! Каква политика ще имаме? Социалисти ли ще сме? Или десни? Ами личности?! Не е толкова лесно;)
  Нямаме един подпис черно на бяло, а вече направихме партия. Трябва да се тръгне отнякъде.
  И още нещо. Партия да речем ще направим и на избори ще отидем, и в парламента ще влезем, и тогава само гледай:))
  Хората са грешни. Ще почнат едни мечти за милиони…. Останалото го знаем, виждаме го ежедневно.

 43. dzver on March 31st, 2007 20:03

  Така е, но тези от нас, които са се подписали, ще са пробвали.

  Останалите няма да са пробвали.

  И това с личностите и с колко било сложно съм го слушал от един от студентския съвет преди 10 години. Втори път не се връзвам 🙂

  Не вярвам в революционните промени – според мен партийка с 4% в парламента на изборите след 3 години ще успее да подобри положението.

 44. GoldenHordeRider on April 1st, 2007 13:00

  🙂 Може би трябва това да го решим всички. Да се надяваме скоро да има сайт в който всеки да може да даде избора си. Пратия или някакво движение, сдужение …? И все пак не ни трябват революционни промени, но и 4% избиратели са си много гласове при условие, че няма да има ясна политика. По-големият проблем е ако има, защото едва ли всички ще са съгласни с нея и така ще се упорочи идеята младите хора ползващи интернет в България да са заедно за едно по-добро бъдеще.
  Трябва добре да си помислим преди да действаме. Партията също си има предимства няма да трябва да се занимаваме с някакви съмнителни политици, но веднъж стигнеш ли до парламента се компрометираш, защото ставаш един от тях:)))
  И накрая всичко опира до организация. Пример за това е Шопландия. В колко села щяха да правят сметище, а 1000-2000 души казват не на нас ни пречи и толкоз. Също и бакшишите…
  Трябва да сме организирани и да се действа бързо докато проблема е наболял. Не като митинга. Една седмица след събитията, но това е друга тема.
  А има хиляди неща за които може да си потърсим права, като повикаме и поскачаме час – два на точното място. Защото торентите не са такъв проблем те и преди това идваха от чужди тракери, и сега си ги има там. За всички е ясно, че не могат да спрат нета все пак Сталинистите не са Талибани.
  А и да знаете, че сега тази вода дето размътиха те ще я сърбат, защото медиите се захванаха с отчисляваните проценти от CD, DVD,-R и т.н. Оказва се, че парите ги няма, а за 2006 се предполага, че трябвало да постъпят 8 млн. ивра:) А митниците, както винаги са вътре;) Било фирмена тайна и не можели да кажат от какво по колко било внесено?!?!
  Купонът тепърва започва:))

 45. Вени Г. on April 28th, 2007 17:41

  Твърдо за партия.

 46. dzver on April 28th, 2007 20:15

  На http://salexa.com тече оживена дискусия по въпросите с основаване на партия. Вече са се състояли няколко срещи по темата, даже участвах в една.

Оставете отговор