Идеи за бъдещето на торент

March 24, 2007

Дори да стане незаконен торентът в сегашния му вид, той подлежи на много подобрения.

Първо могат да станат популярни безтракерните торенти – DHT. DHT технологията е такава, че всеки потребител притежава цялата информация за шеринг-а.

Ако тогава се криминализира споделянето на файлове чрез p2p по принцип, DHT може да се развие по следния начин – файловете може да не се записват цели. При торент всеки файл, примерно филм, се разбива на хиляди парченца, като всички те са ти необходими за да гледаш. Не всички са необходими, за да споделяш. Ако бъдат изтеглени примерно 90% и последните 10% се зареждат само в паметта на компютъра преди гледане. Тогава дори при конфискация на потребителския компютър, там ще има едно голямо нищо.

Едно голямо нищо откриват и в момента по компютрите на хора, които въобще не използват хард диск. Човек може пълноценно да работи с един knoppix или нещо подобно, с което се буутва компютъра. После си connect-ваш към някой хостинг, където си държиш работните файлове. Ако някой нахълта да търси в цялата тази свръх-легална система нещо нередно, примерно мп3-ка, може с изненада да установи, че я слушаш дистанционно, без да си я точил.

Не вярвам, че това някак ще навреди на музикалната индустрия. Популярността може сравнително лесно да се материализира. Може да навреди на големите корпорации, държащи права, но не и на музикантите. Досега те са били остро нужни за разпространението на музиката по музикални магазини, интернет и прибирането на пари от права от телевизиите. В бъдеще това ще става все по-малко необходимо.

Публикувано в: Гърнето с боба 4 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

4 коментара на “Идеи за бъдещето на торент”

 1. mitakas on March 24th, 2007 14:20

  DHT не е добра алтернатива, лесно се прихващат отделните потребители, има проблеми със сигурността, иска се още работа.

 2. dzver on March 24th, 2007 14:43

  Отделните потребители се прихващат лесно при всеки p2p. Частично съхранение на торент може да се реализира и при системата с тракери. Тогава обаче тракерът подлежи на атаки, но поне юзърите ще са защитени.

 3. Георги on March 24th, 2007 23:12

  Навремето имаше идея за WFS (Web File System), ама нещо се разпърдя работата. Докато има спорове около p2p няма как да се реализира нещо подобно. А ако p2p се приеме за напълно легално, тогава торентите са ОК.

 4. ннаме on March 26th, 2007 01:01

  по-лесното е да се постигне нов обществен консенсус (какъвто сега има неофициално) по темата и авторските права да се лимитират до 4-5 години (сега в щатите май са 90). в миналото цената на една книга е била 90% за хартията или физическата изработка. сега липсва носител, значи цената на произведението трябва да е символична

Оставете отговор