Скрита инфлация

February 26, 2007

Цените на обичайните стоки нарастват с някакъв постоянен темп. Цените на инвестиционните стоки обаче нарастват с процент по-голям от тези на обичайните. Ако се сметне средна на потребителска кошница, инфлацията излиза примерно 6%. Средният ръст на акции и недвижими имоти обаче е 20-тина % годишно.

Икономическата логика сочи, че сделките стават там, където се засичат търсенето и предлагането. Чисто механичното обяснение, което винаги съм си давал за това явление е, че по-големият ръст на цените на имотите е заради ръста на кредитирането, до достигане на нормалната за целия свят задлъжнялост. Сега обаче ми хрумна друго. Според мен не кредитите обуславят този ръст, а наличието на свободни пари. Свободни за инвестиране. Пари, които няма за какво друго да бъдат похарчени или в какво друго да се инвестират. Това пък значи, че в обръщение някак си са попаднали твърде много банкноти, банковите сметки са твърде набъбнали, което пък значи … скорошна инфлация.

От къде са се взели тези пари? Според мен явлението е глобално, значи причината е някакъв глобален фактор – като ръста на цената на петрола, може би бума в софтуера. Отделни хора и държави се чудят какво да правят с парите си и от там по веригата – та до българските панелки, всички цени се качват с темп над инфлацията. Как ви звучи?

Не ми звучи достоверно при тези условия да има пукащи се балони и дефлация, но кой съм аз, че да знам 🙂

Публикувано в: Гърнето с боба 3 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

3 коментара на “Скрита инфлация”

 1. mitakas on February 27th, 2007 14:34

  Възможно е, но ще ни баламосват, докато у нас стане същото като в Чили.
  И тогава няма да е приятно, защото един хляб ще е 10лв.

 2. dzver on February 27th, 2007 14:47

  Сетих се вчера за още 1 фактор за инфлация – увеличената скорост на обръщение на парите. Ако до вчера си живял скромно, а изведнъж започнеш да работиш повече и да харчиш мигновено, и това явление стане масово, в обръщение ще са нужни по-малко пари.

  Ако съдя по ситуацията в САЩ, мисля че все още в България има на къде да се влошават нещата, преди обичайните стоки да започнат да растат със същия темп, с който инвестиционните.

 3. Георги on February 27th, 2007 16:47

  http://www.ivanov.nu/userfiles/eusummary.php

  Аз си направих едно IMG, понеже преди нова година имаше какви ли не броячи по какви ли не сгради. А сега … всички угаснаха.
  Още на 2-ри увеличиха бензина, социалните към заплатата се облагат с данъци, парното ти е*а майката и т.н.

  Абе с 2 думи – лайняна работа

Оставете отговор