Уърдпрес 2.1 в 23 минути

January 27, 2007

Като гледам Антония как все ъпгрейдва за по 5 минути ме избиват комплекси. На мен ми отне 23 да подменя уърдпрес 2.0.7 с 2.1 и това е едно от най-добрите ми представяния.

Преименувах старата директория, ъплоуднах файловете, надлежно едитнах wp-config и wp-db с известния проблем със set names utf8, преинсталирах всички плъгини и редактирах темата. 23 минути.

Първата натрапчива промяна, която забелязвам е, наличието на аутосейф на постовете като драфт в повече от 1 екземпляр. Триенето на драфт не работи. Явно тия дни ще трябва да се ъпгрейдва на уърдпрес 2.1.1.

rev2. дори след допълнителни 20 минути, няма никакъв работещ начин да изтрия тъпите дублажи на постинги.

rev3. 1 час и 1 минута. Проблемът се оказа липса на обратна съвместимост в плъгина Google Sitemaps или предизвикване на някакъв специфичен конфигурационен проблем при ъпгрейда. Бях допуснал да му липсва директорията, дето си я иска. Сега я има, но не работи и не издава никакви съобщения за грешка. Лош плъгин, некачествена работа.

rev4. SQL error в google sitemaps. Авторът на плъгина е направил нова версия по този повод. 1 час и 9 минути. Не можах и този път да се вместя в 1 час за ъпгрейд.

Публикувано в: Гърнето с боба 6 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

6 коментара на “Уърдпрес 2.1 в 23 минути”

 1. Антония on January 27th, 2007 01:14

  Не ме урочасвай сега пък ти 🙂 Че ми предстои ъпгрейд на три блога, а така не ми се подхваща…

  Бтв ти знаеш защо при мен всичко става толкова бързо: просто никога не пипам по wordpress-ките файлове. Всички допълнителни настройки са ми независими и ъпгрейдите не ги закачат. Най-много време ми отнема да направя бекъпите. Самият ъпгрейд е наистина за по-малко от 5 минути.

  С кой плъгин за sitemap си? Аз ползвам този и засега не съм имала проблеми с него.

 2. dzver on January 27th, 2007 01:17

  Да, с този, но 3.04б. 3.06б общо взето работи, но със забележки. Може би е добре да се ползва стейбъл версията 2.7, не бетата 3. Отне ми почти 40 минути да го открия че е това.

 3. Антония on January 27th, 2007 01:21

  Щото не четеш 🙂 Айде, успех в борбата, утре да разкажеш къде са подводните камъни, че вечерта и аз ще подхващам ъпгрейдите, колкото и да не ми се иска. И първото, което ще направя, е да изключа глупавото preview на линковете, така ме стряска. Добре, че рядко ходя по сайтовете на хората, а чета главно от агрегатора 🙂

 4. dzver on January 27th, 2007 01:35

  И аз обмислях да махна snap preview. В началото ми се струваше много добра идея, сега вече се колебая. Тия дни изключих audioscrobbler plugin-a.

 5. Михаил on February 6th, 2007 14:21

  Е, добре де – а защо сменяте нещо, което работи?
  За мен 2.0.6 си е наред, аз сам си запазвам черновите, не ми трябва аутосейв – защо пипате нещо, което работи?
  Мисля че комбинацията от редовни бекъпи (в моя случай на 6 часа) и стабилна версия на WP, дава сигурност и ако някой пробие сигурността ми (не е някой ще се засили да ми хаква блога, ама…), просто ще върна някой от бекъпите. Ако се загиби един-два коментара, никой няма да умре, а ако блога го няма някой друг час, какво, никой може и да не забележи…
  И евентуално тогава може да помисля за ъпдейт (защото вече не работи), но не и на последна версия.
  Ех, добре, че има такива като вас да тестват и да помагат за изглаждането на бъговете, преди “готованковци” като мене да инсталират… 😉

 6. dzver on February 6th, 2007 14:38

  Вярваш ли ми, че бяха хакнали целия сървър, заради това, че не си бях ъпдейтнал уърдпрес веднъж? Трябва да се подхожда отговорно към тези работи, освен ако не си на платен хостинг с надеждно изолирани акаунти.

Оставете отговор