Струва ли си…

January 25, 2007

Да се прередиш на опашка или да се караш, ако някой се прережда?

Днес с колега си купувахме сандвичи от Викинг бургер. В един момент забелязах, че точно след мен поръчва някаква мъгла, вместо колегата и го попитах – дали аз прередих тази жена или тя него. Следващото й действие обаче ми обясни всичко. След като си взе бележката за платеното се набута най-отпред и я подаде, като пререди 4-5 души. Обслужиха я. Никой не й обърна внимание – всички си мислиха, че щом прави това, значи има право. Като излезе със сандвича видях защо се е пререждала – беше спряла непозволено, още една проява на нахалство.

Все си мисля, че да си защитаваш правата в една подобна ситуация е задължително, но много скъпо удоволствие. Плюс това винаги рискуваш да изпаднеш в много неудобна ситуация.

След правени забележки 2 пъти съм отнасял бой. Поне 3 пъти съм разтървавал близки и познати от влизане в схватка за подобна глупост (в рамките на 1 година, да речем). Един път пък някакъв младеж ме беше преследвал с голфа си, защото му бях мигнал с фарове да си пусне фаровете. Той нещо не разбрал и слезе от голфа, готов за бой, после като вдяна се извинява.

Не знам кое е правилно.

Публикувано в: Гърнето с боба 7 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

7 коментара на “Струва ли си…”

 1. Таня on January 25th, 2007 16:59

  Много зависи от конкретната ситуация. Днес например аз се прередих в банката на едното от гишетата, защото когато пристигнах тъкмо отвориха другото гише и аз – директно на него. Видях с перифернто зрение, че отстрани има други хора, но понеже бях за много бързо, не мислех даже и да се разправям да ги питам. Направиха ми забележка, при което аз най-нахано отговорих, че не съм ги видяла, а те ми посочиха, че трябвало да мина от другата страна, където имало табела. Отвърнах им, че и от тази страна има табела, така че този аргумент не важи.
  Докато се разправяхме обаче, мен ме обслужиха и си тръгнах. Така че според мен беше безсмислено за тях, ама те си знаят.

  Обикновено не го правя, но сега просто се отвори пред мен пространство за това. А се е случвало и мен да ме пререждат в банката и си мълча, защото няма смисъл да си тровя нервите.

 2. lyd on January 25th, 2007 22:02

  редовно ме пререждат. най-вече жени. добре облечени и изглеждащи сериозно и уважително. може би защото аз не изглеждам така. или пък изглеждам прекалено миролюбива. твърде често ме пререждат дори и когато съм единственият човек на опашката. докато продавачката да реши да ме обслужи, поредната госпожа ме е изпреварила. веднъж се опитах да съобщя, че всъщност и аз чакам само за цигари и аз отивам на работа, но пререждащата госпожа ми каза “ами вие защо не казахте, че бързате” – т.е. защо аз не съм прередила преди нея жената, която тъкмо си купуваше нещо. по-забавното е, че продавачките винаги обслужват нахалниците, така че няма смисъл да си хабя обясненията.

 3. dzver on January 25th, 2007 22:31

  Лелките между 40 и 50 успяват да се пререждат толкова нахално и незабележимо, че чак изглеждат невидими. BTW, пробвай да се скараш с такава да видиш какъв ад е.

 4. Вени Г. on January 25th, 2007 23:22

  Струва си, да. Не заради конкретния ти интерес да минеш по-бързо, а заради принципа. Колкото повече хора отстояват принципа, че трябва да има ред (не само на опашките), толкова повече ред ще има. Първите, които го правят, си навличат присмех или агресия, но това е пътят към съвременното демократично общество. Защото:

  Плюя на всички закони и прочие, които ония в парбламента приемат – ако хората не започнат да искат да има ред, нищо няма да се промени и ще си останем същите. Защото ние не сме никакви европейци, макар че сме в ЕС. Европеец не е формална категория, а манталитет и съответно поведение.

 5. Hobbit on January 26th, 2007 10:00

  Oлееее НЕ.

  Не си струва. А иначе – да, правилно е. Правил съм го, и пак бих го направил в определени ситуации.

  Но си пазя принципните деятелности за по-напечени случаи от опашките:) Има си хора за всичко, в крайна сметка.

 6. nedman on January 26th, 2007 15:21

  струва си.
  всяко право трябва да се защитава с нокти и зъби и когато някой ти го отнеме трябва да се реагира своевременно

 7. Hobbit on January 26th, 2007 18:16

  nedman, не отричам.

  НО: Зъбите и ноктите ни имат ограничен капацитет и срок на годност. А потенциално защитимите права са неограничени и постоянно накърнявани.
  Пестя си ноктите, не друго:)

Оставете отговор