За пенсионната система – пояснение

January 16, 2007

Писах един пост, който явно не беше разбран добре. Писах, че пенсионната система в България е воденичен камък, който убива държавното управление, младите и старите едновременно и обрича държавата на изчезване.

Искам да поясня, че НЕ проповядвам избиване на пенсионерите с гладна смърт, за да не пречат. Напротив. Аз съм за приватизация на пенсионната система. Считам, че това е доста скъпо удоволствие, но е остро необходимо.

Ето една много груба сметка за това какво би представлявала частна пенсионна система. Заложих, че в България има 2.3 милиона пенсионера. Заложих им 150 лева средна пенсия, 20%-тно незабавно увеличение на пенсията до средно 180 лв, задължителна 13-та пенсия. Това прави нужда годишно от 4.5 милиарда лева (в момента се харчат примерно 2).

Ще приема за средна продължителност на живота на пенсионера 75 г. Средната продължителност на живот е по-ниска, но нас ни интересува само тази на оцелелите до пенсионна възраст в момента. Ако приемем 75г., това прави примерно 15 години средно време в пенсия. От сегашните пенсионери част ще живеят още 1-2 г., други ще живеят още 20, а трети още не са се пенсионирали, но нямат натрупани фондове. Считам, че фактора нови пенсионери без покритие във фондовете се неутрализира горе-долу с фактора средна продължителност на живота на пенсионерите в момента от този момент на татък 7.5 години.

Първоначалното вложение трябва да се декапитализира за 15 години и да се замени с новопостъпилите средства от пенсионни вноски. При доходност на инвестицията 8%, ГРУБО са нужни около 20000 лева за всеки пенсионер. За сметката ползвах обикновен кредитен калкулатор, като считам, че инвестицията ще бъде защитена от инфлацията някак си (може да са нужни и повече пари). Като умножим 20K * 2.3mil = 46mlrd. Това е сумата, която представлява кредита, отпуснат от пенсионерите на държавата, който тя има да им връща по настояща стойност 🙂

Какво е нужно? Да се намерят 46 милиарда свежи пари, да се инвестират с попечител пенсионни фондове (ох майко какво крадене ще падне, ако го прави държавата) и с доходността от инвестицията плюс декапитализация да се плащат пенсии всеки месец. Всичко останало би значело “разсрочено плащане”, т.е. продължаване на стария модел пенсионна система до смяна на поколенията. Живот на едно цяло поколение (на което принадлежа) в мизерия, за да плащаме дълговете, които лявата олигархия е натрупала към старците си. Успоредно с това ние няма да трупаме нови дългове, защото нашите вноски отиват във фондове. Освен ако тези фондове не сполетят съдбата на онези фондове от 44-та, с парите от които са построили паметници.

Публикувано в: Гърнето с боба 6 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

6 коментара на “За пенсионната система – пояснение”

 1. lyd on January 16th, 2007 18:24

  Кой ми взе парите?
  Робърт Кийосаки, Шарън Л. Лехтър
  Продукт: #5874
  ISBN: 9549882381
  Издателство: Анхира
  Категории: Бизнес и Икономика, Финанси и Инвестиции
  Корица: Мека
  цена за доставка
  Цена: 10.00 лв.

  тук проповядват всеки сам да си управлява парите, че и частните фондове не са китка 🙂 като че съм твърде съгласна 🙂

 2. manul on January 17th, 2007 02:06

  Не съм чела книгата, но ако има какво да управляваш – това е начина.

 3. dzver on January 17th, 2007 11:16

  Наскоро в някой новинарски сайт излезе презентация на книга, която твърди, че няма нито 1 човек, който да е станал милионер, след четене на такива книги 🙂

 4. manul on January 17th, 2007 12:58

  Пак съм съгласна. Разбира се, че подобни книги не са рецепта за милион. Обаче сам да си управляваш финансите си има смисъл отвсякъде. Идеята е с наличното да докараш макс. резултат. Проблема накратко, както аз го виждам, е че трябва да пада голямо четене и мислене редовно.
  От друга страна, ако се върнем на книгите чешит “как да се замогнем”: липсата на замогнали се на финала може да се сължи просто на факта, че никой не се е пробвал насериозно. Само веднъж съм преглеждала подобен тип книга. Тя се явява нещо като Библия за един мой познат. Едното от нещата, препоръчвани там е да си водиш ката ден подробен писмен отчет на абсолютно всички разходи. Да си направиш дневен и месечен бюджет по пера. Ако си купил нещо на намаление – веднага да се бръкнеш и да извадиш “икономисаните” 2 кинта, примерно, и да ги мушнеш в дезигнирания за целта буркан. Де що екстра пара ти дойде – тутакси панически се покрива по сметка или в буркан – сакън да не ти влезе в портмонете, че иначе … ау, ужас. И прочие подобни неща, всичките предполагащи да къташ парички като някоя катерица зимнината си и да пишеш по късна доба отчети и рекапитулации. (Щото, нали, прибрал си се от работа, ядене, жена, деца, вестник – ако е бюджетосъобразно- и после хайде с моливчето или на pc-то, да провериш колко си се обогатил днес, пестейки. Е кой нормален човек ще си спретне такава гадост и ще я търпи … Колкото до моя познат- той не е нормален и има комай бонуса да му иде “отвътре” плюшкинството. След 5г. стриктно прилагане на практиките от книжката и няколко тона изядени банани, той е доста напред с финансовия материал и почти напълно негоден за компания.
  Дето викат – it takes all kinds, ама аз, как’Сийке не съм от тях 🙂

 5. dzver on January 17th, 2007 15:19

  Да намалим стойността на 1 човекохраноден с 2 стотинки!

  Проблемът е в това, че не на всеки му се поема отговорност за този тип управление, плюс това не е съвсем рентабилно. Ако имаш 10000 лева спестявания, при 20% доходност, като ги развъртиш в собствен бизнес ще изкарваш 2000 лева на година. Значи за да живееш, ще са ти нужни примерно 120% доходност. Другият вариант е да се занимаваш с някаква манифактура.

 6. manul on January 17th, 2007 15:36

  Е те това е де, че си е галимация отвсякъде. Ама то не става предприемач или борсов спекулант от всеки. Нежели пък в свободното ти време.

Оставете отговор