Изборен анализ

October 23, 2006

Почаках известно време, преди да си публикувам мнението за тези избори. Общо взето реших какво е.

България не е София. Крайно време е дясно ориентираните избиратели да направят нещо за разширяване на подкрепата в посока дясно мислещи хора в практически всички останали градове. Това може да стане по 2 начина. Първият е с десни медии. Вторият – с организации и удачни хора, обединени от някаква обща идея. Редно е да има и обща идея. Може би даже от там трябва да се тръгне. Редно е да има и медии. БСП си е осигурила БНТ и гарантирана цензура от БТВ и Нова. Сидеров си е осигурил практически националната СКАТ. Дясна и то леко неадекватно дясна е доста безинтересната Европа, която никой не гледа.

Впечатлен бях, как в село Кърнаре имаше реклами само и единствено на Първанов и Сидеров. От една страна това е направено с много пари, доста вероятно наши :(, от друга – очевидно е, че Сидеров е забелязан навсякъде. Селата са пълни с цигани и с мизерстващи българи. Мизерстващите българи вероятно са по-податливи на етническа пропаганда. Очвидно се е поддал 1 от 5 или 10 души, но радикалните промени както и бруталните мизерии стават и с по-малко влияние и много агресия.

Публикувано в: Гърнето с боба 5 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

5 коментара на “Изборен анализ”

 1. wes on October 24th, 2006 07:54

  Нова ТВ и БТВ са национални – хващат се навсякъде ( или там където е по голямата част от населението извън София). Не е честно да се оправдаваш с информационно затъмнение – при положение, че БТВ е най – гледаната ефирна телевизия. Просто отдясно се ******* (цензуред). Колкото и да говорят, за мен този, който бяха си избрали не беше подходящ ( изглежда нямат подходящ – заради препирните между партиите). У наше село си имаше плакати за всеки кандидат.

 2. dzver on October 24th, 2006 08:43

  Каквото и да е, не би могло да стане без медийна подкрепа. Аз въобще не хвърлям вината върху медиите, но примерно 30% е в тях. Останалите 70% са в липсата на идеи и десни лидери. Ако тенденцията се запази, на следващите парламентарни избори въобще няма да има дясна партия в парламента.

 3. cx on October 24th, 2006 23:38

  Ти си открито десен, но пък аз съм съвсем безпартиен, така че позволи ми леко да те коригирам 😉

  Не мисля, че БНТ е на БСП. БНТ си е национална. И ако има някакъв наклон, то той е към тези, които управляват в дадения момент. Тоест – сменя се. Днес е на едните, утре е на другите. Най-добре и двете формации да не реват.
  bTV си е традиционно леееко анти-БСП, а в днешни дни е анти-Сидеров. Цензурираният (според мен му е падал рейтинга и телевизията си е намерила добър повод да го изгони) Инджев за мен е с афинитет към десните, определено. А Слави Трифонов? И въобще, много от водещите и коментаторите, макар да се държат донякъде безпристрастно, се усеща с каква загриженост и мъка говорят за “десните”. Недей се оплаква от медийна подкрепа 🙂
  За телевизия “Европа” следното ще ти кажа: миналата година, след планински поход бях отседнал в един хотел. Беше точно по време на парламентарните избори и скандалите по повод сформирането на кабинет. Там национални телевизии не се хващаха, само “Европа”. И това ми се е случвало два пъти, на различни места.

  Колкото до “сините” вестници – има ги, заради хора от родословното ми дърво дори съм чел такива. Те не са вестници, те са мазало. От първа до последна страница хвалят себе си и плюят срещу комунистите. Няма и ред, различен от това. Пристрастността там е прерастнала в неистов фанатизъм и фрапантни лъжи.

  Не мисля, че имат нужда от медийна подкрепа. По-скоро ние имаме нужда от разграничени и обективни медии. Което не е възможно, разбира се 😉

 4. alvin on October 25th, 2006 12:54

  Когато една реклама е слаба и продуктът не се харесва кой знае колко, и всичките пари на света да са у теб, няма да накараш хората да ти се доверят.
  Хората не знаят какво е дясна и лява политика. Мислят си, че това са имена, сложени заради начина, по който сядат депутатите спрямо председателя. Хората гласуват, сякаш избират селския бик – я го огледай и прецени дали ще свърши работа.
  Няма дебати, няма сблъсък на гледни точки.
  Няма и за кой да гласуваш.
  Ще се чувствам тъпо, но на балотажа ще пусна празна бюлетина. А снощи сънувах, че срещу Парванов написах “комунист!”, а срещу Сидката – “фашист”, сгънах листчето и право в урната.

  PS – дзвер, писах ти мейл преди няколко месеца, да не си сменил пощата?

 5. dzver on October 25th, 2006 14:55

  И аз взех такова решение и много се изненадах, като ти прочетох поста – да надраскам бюлетината и да я пусна с обидни квалификации. Алвин, не си спомням паролата за достъп до ankh, дали не можеш да простиш на това сайтче за факта, че има публикувано твое дело и просто да си остане така?

Оставете отговор