Хижа Дерменка

October 23, 2006

Този уикенд направихме комбиниран авто-пешеходен туризъм до хижа Дерменка. Бяхме чули, че хижаря на Незабравка от времената, в които хижата беше хубава, се е преместил там и решихме да видим какво е сторил. Натоварихме се 4 човека събота на ренцето и по обяд бяхме на Беклемето.

Това отзад е някакъв огромен монумент, в памет на руските войници от освободителната война.

Преходът от Беклемето до Дерменка е около 2.5 часа, върви по каменен път, проходим за по-височки леки коли със здраво окачване. Беше много красиво, но уви – постоянно жужаха някакви мотористи, които вдигаха прах и ни замърсяваха въздуха с прахоляк, шум и изгорели газове.

Първите впечатления от хижата бяха много добри. Имаше топла храна, настаниха ни в хубава стая с чисти завивки. Хижата е ремонтирана перфектно – пластмасова дограма, топлоизолации, телевизори във всяка стая. Има само 1 обща тоалетна на първия етаж, но това се преживява.

Вечерта обаче почна купон и добрите впечатления се изпариха. Дискотеката беше с ретро звучене, слушахме ейс ъв бейс и пака-пака-пака дуятся. Към 50-60 човека млади и стари подскачаха до малките часове. След това едни пияници се втурнаха из коридорите. Мъчиха се многократно да влязат в стаята ни, а един идиот хлопа поне 4 пъти, в 2 от които му отворихме да му кажем, че бърка стаите. Бяха го заключили отвън, вероятно с цел да се освободи терен за друго.

Посещението на тоалетните след дискотеката беше ултра гнусно. Тоалетната е много ниска, към 170 см и това предразполага към … замърсяване, още повече че потребителите й не бяха с културата да вдигат дъската.


Това е заслона Орлово Гнездо, който се намира по пътя. Изглежда приветлив, ремонтира се, има малко места, но вероятно е по-приятно от Дерменка.

На връщане беше по-чисто от трафик. Най-трудната част от пътя е излизането и влизането в София и първите баири. Минаването от пътя от Хемус към околовръстното – посока Младост има дупка с дълбочина над 30 см клас АА. Проходът Троян – Кърнаре е преасфалтиран наскоро и е перфектен.

Като извод – не ви препоръчвам да ходите в тази хижа, ако няма да участвате в дискотеката. Определено не е приятно за туристи като мен. Не ходете без резервация – претъпкано е. Телефонът за резервации е 0888 882000. Ако няма обхват предава друг номер.

btw, интересен факт е, че заслона Ботев е ремонтиран добре и се поддържа, има си съвестен хижар.

Публикувано в: Пътешествия 10 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

10 коментара на “Хижа Дерменка”

 1. qnica on October 26th, 2006 11:20

  Хубава разходка сте си направили.
  Жалко ,че е е такава обстановката в хижата.

 2. kameliq on May 13th, 2010 11:27

  Как може да изричате такива клевети,вярно е,че неможе да се угоди на всеки,но аз съм била там многократно и искам да кажа,че е страхотно и става страхотна веселба.Но винаги ще се намери някой криворазбран..

 3. dzver on May 13th, 2010 11:31

  Истината и само истината. Сигурно си подскачала по масата до 7 сутринта, без да мислиш, че е имало уморени туристи горе по етажите.

 4. Anonymous on July 28th, 2010 19:51

  хижата си е страхотна …. и все пак това не е хотел за да се оплаквате,че условията не били добри.Намира се по средата на нищото и за тези условия е страхотна ,даже супер бих казала 😉

 5. dzver on July 28th, 2010 20:14

  ще повторя – истината си е истина, но все пак се отнася до 2006 г. Не съм проверявал има ли още дискотека 🙂

 6. Daniela Danova on August 4th, 2010 14:11

  Този уикенд 31.07-01.08.2010 бях със семейството си там.Ние често правим преходи в планините и имам поглед относно състоянието на хижите в БГ. Възхитена съм от добре поддържаната,чиста и комфортна хижа.Мога твърдо да кажа, че това е хижата,която предлага условия и за наи-капризните.Ние спахме в стая с 3 легла, баня, телевизор….имах чувството че съм на хотел.Вечерта имаше карнавал от Ловешкото БТС и се забавлявахме невероятно.Хижарите са много гостоприемни. Сутринта закусвахме панирани филиики с истинско боровинково сладко…ммм. Препорачвам я горешо, но си направете резервация за събота, много посещавана е…Преди 2-3 години беше различна, сега е перфекна..отидете и вижте. тел.0887364543

 7. Зина Стефанова on September 5th, 2010 09:53

  Хижата е направо хотел за такива капризни туристи с коли е много подходяща Качете се пеша през зимата Тогава там се събират истински качествените планинари Адмирации за любимото ми семейство хижари Просто са чудесни Тази зима имам намерение пак да им отида на гости:)

 8. Драго on September 7th, 2011 17:05

  Тоя дето е писал това нещо е голям хейтър!

 9. dzver on September 8th, 2011 21:53

  ъ

 10. gdobranov on February 13th, 2013 17:21

  Че е хубава хижата – хубава е, но и че се превръща на дискотека – превръща се. И последното според мен не е правилно, защото това е хижа все пак, но какво да се прави – няма ограничение за силната музика и няма кой да го въведе и спазва явно. Същото през топлите месеци е и на Рай примерно, заради което започнах да избягвам и тази хижа ако не е зима. Веселбата си е хубаво нещо, но трябва да е с мярка според мен. Нека има музика и танци, но децибелите да се намалят след 22:00 часа, защото колкото и да не ви се вярва, все още има туристи, които обичат да посрещат изгрева отпочинали и готови за път 🙂

Оставете отговор