Шах breaking news: Мачът се прецака

September 29, 2006

След жалбата на Топалов относно висенето на Крамник в клозета, FIDE нареди общо ползване на тоалетна от 2-та играча и достъп на служебни лица да проверяват дали вътре няма компютър или нещо подобно.

Крамник отказа да играе и днешната партия е служебна победа за Веселин Топалов. Независимо от това целия шах свят е на мнение, че Топалов е постъпил непочтено и единствено българите го защитават. Според мен вероятността от измама е голяма, но не прекалено, предвид blunder-а на Крамник в партия 2. Ако наистина се консултираше с компютър, партия 2 щеше има друг развой.

Мисля, че развоят на събитията е срамен.

Публикувано в: Гърнето с боба 5 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

5 коментара на “Шах breaking news: Мачът се прецака”

 1. Орлин on September 30th, 2006 14:16

  Нашият човек – такова ми е леко неприятното усещане – и най-вече малко акцентираният му “менижър” се изживяват като участници в историческите мачове Фишер-Спаски и Карпов-Корчной (особено този от 78-ма). Истината е, че нито нашият, нито още по-малко противникът му – имат и най-миниатюрно общо с онези и с тогавашната драма. А най-вече – с онзи шахмат и отношението на света към него.
  Задавам си няколко въпроса: ако началото на мача не беше имало такова катастрофално развитие, дали щяхме да се излагаме пред цял свят и да станем повод за смях и подигравки с оплакванията за петдесетте пикаения на Крамник?
  Защо нашата делегация се прави на толкова изненадана, че Крамник е фаворизиран, след като мачът е в родината му, а “биг бос” на световния шахмат е от същата държава, която при това отдавна е известна с особените си “методи” точно в шахмата? Нима са паднали от луната и не са били наясно, че ще е така? Може да са всичко, но не са чак толкова наивни. Следователно – примирили са се предварително с това положение, а сигурно още изначално е съществувал план при неблагоприятно развитие да бъде нададен точно този вой до бога, чрез който да се “оправдае” негативният развой.
  Поведението и пискливите оплаквания на българската делегация не ми харесват. Толкова повече, че се оказа, че станалата повод за масов смях цифра “50 ходения до тоалетната” се оказа чиста измислица.
  И в шахмата, както и във всеки спорт – или си най-силният и биеш наред без да ти мигне окото дали си на “чужд” или на чий терен. Или – ако нещо не ти изнася резултатът от мача – “съдията ни е виновен”.

  Определено нито това сме очаквали, нито това искаме. Фишер падаше 2 на нула (с една служебна загуба) и пак победи със 7 на 2. Може да беше скандален и екстравагантен, но друг като него шахматист няма. Топалов – за жалост, ако сме обективни – е много далече от него. И е малко жалко да се опитва да се прави на Фишер или да играе ролята на “жертва на заговор” като Корчной.
  Дано вземат да се засрамят от смехотворните си дребнави оплаквания, а Топалов да се разиграе и по подобие на майския Мтел-турнир, след катастрофалното начало да намери сили да завърши пръв. Колкото и титлата да е в небивала инфлация, все пак – “и на том спасибо” :).

 2. dzver on September 30th, 2006 20:55

  Краен си, аз съм абсолютно убеден, че без психологическия тормоз над Топалов, той щеше да води с 3 на 1, не обратното…

 3. dzver on September 30th, 2006 20:56

  + това Топалов е N1 в момента, но разликите между него, Ананд, Свидлер и Аронян са доста миниатюрни…

 4. gyx on October 1st, 2006 03:32

  Ммм, не знам. Според мен определно на Крамник не му е чиста работата. Пък и кой нормален човек няма да се усъмни, след като посещава толкова често тоалетната? Следователно тия от шахматния свят не са нормални. 🙂
  По-добре Веско да го съди тоя или да иска съдия да ходи с него до тоалетната. Ако ли не – да си ходи, като преди това му нацепи на Крамник една дъска в главата. 😀

 5. dzver on October 1st, 2006 10:20

  Абсолютно в най-добрия случай, Крамник не мами, но го прави с цел да извади от релси Топалов.

Оставете отговор