Ахтопол, Синеморец и 1% от стоте обекта

September 10, 2006

Най-сетне и ние си направихме ваканция. Септември не е от най-добрите месеци за море, но ние хванахме 4-5 топли дни на най-южните плажове в България и успяхме да си починем хубаво, макар и за малко.

На отиване видях смъртта в лицето, под формата на жълто Ламборджини Галардо. Мутрата се подаде точно на 20 метра пред мен с цяла ширина в моето платно, насрещно движейки се с поне 100km/h и се прибра в своята лента на 2 метра от мен, като ме принуди да нацепя до ламарината спирачката и почти да изляза от пътя.

Настанихме се в Ахтопол, като не планирахме да оставаме там, но после ни домързя да се местим. Ахтопол беше добър избор. Градчето е общо взето оживено, има няколко хубави заведения и доста голям плаж. Евтино е. Нощувахме в идеалния център за 20 лева на нощ стаята, с телевизор и баня. Хапвахме прилична храна в бистро “Ахтопол”, близо до хотел “Ескада” и в “При стария Швейк”.

Това заведенийце, Швейк, е повече от прилично. Има невероятна гледка към един от заливите на Ахтопол и сервират храните в много екзотични съдове. Примерно има супи в ламаринен поднос със нещо отдолу, което гори и кебапчета и кюфтета в дървена чинийка.


(гледки от “Швейк”)

Ходихме на плаж на Синеморец. Уважихме и Резовския плаж “Силистар”, който освен че е известен, беше и доста плитък и скучен – подходящ за семейства с деца, които е добре да джапат до коляно. Пътят Ахтопол – Синеморец е “двулентов” – всяко разминаване е причина за тревога. Нееднократно видях стъкла по земята от спраскани фарове и огледала, както и шофьори, прибрали огледалата, за да карат малко по-спокойно. От Синеморец до Силистар е още по-зле – към теснотията на пътя се добавят и дупки, а непосредствено преди плажа има участък с кално каменен горски път. Не е добре за малки автомобили.

Синеморския плаж беше много хубав и доста се забавлявахме там. Имаше дни със спокойно море и такива с бурно, в които се борихме с вълните.

На връщане отдадохме дължимото внимание на 100-те национални туристически обекта. Посетихме Созопол. Не си заслужава да го дискутирам, взехме един сравнително евтин печат (4 лв. вход за някакъв тъп музей). Ако ходя пак в БТС (за сребърна значка, примерно), ще препоръчам Созопол да бъде заменен с близкия резерват Ропотамо. Мястото е красиво и преживяването в него е много по-хубаво от тода да гледаме отново и отново реставрирани изпочупени грънци на хиляди години.

Резерватът Ропотамо предлага разходка с лодка по реката. Разходките са 2 различни – в посока морето и в посока, към вътрешността, без да има 1 обща. Първата е на цена 7 лева, втората – на 5 лева. Ние плувахме само нагоре и зяпахме птици и костенурки. Мястото кипи от живот. Вероятно е най-красиво юли месец, когато цъфтят уникалните местни лилии.

Черноморието изглежда доста застроено, пълно с необитаеми нови сгради. Не видях обаче никакви белези за курортни катаклизми, за каквито пишеше по вестници и форуми. Плажовете бяха почти почти празни. Идея си нямам какво е било август, но за нас беше хубаво.

Публикувано в: Uncategorized 5 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

5 коментара на “Ахтопол, Синеморец и 1% от стоте обекта”

 1. qnica on September 10th, 2006 21:53

  За печата в Созопол съм напълно съгласна с теб.По добре да е от резерват Ропотамо.:-)

 2. Таня on September 11th, 2006 09:06

  Много хубави снимки 🙂

  И аз отдавна констатирах, че на море е хубаво да се ходи края на юни, началото на юли или септември, но тази година изневерих на този си принцип и отидох през август, която грешка се надявам да запомня и да не повтарям вече…

 3. Руру on September 15th, 2006 13:14

  Даааа, септември наистина е хубав месец за море, особено на юг… Но ако по някаква причина догодина решите да почивате през август, препоръчвам северното черноморие, особено ако си падате по дълги безлюдни плажове /Крапец напр./, никакво безразборно строителство /все още/, сравнително добри и спокойни пътища и повече от прилични цени:) А снимките наистина са чудесни…

 4. Janko on May 1st, 2007 12:07

  на море в Ахтопол
  най добре е юни 🙂
  http://axtopol.hit.bg

 5. Вила Жани Ахтопол Ahtopol on July 3rd, 2008 23:28

  Почивка на море в Ахтопол. Квартири.

  Вилата предлага отлични условия за вашата незабравима ваканция. Стаи с баня, климатик, хладилник, телевизор и интернет.

  На тиха и спокойна пресечка на главната улица, между пристанището и плажа в центъра на града се намира Вила ЖАНИ.

  http://www.vilajani.hit.bg

Оставете отговор