За шума от компютрите, PSU Fortron и не-марковите видеокарти

March 2, 2006

Предните 2 дни се видях в чудо. Историята е следната.

Компютърът ми е шумен, пълен с вентилатори, а в него няма нищо особено. 1 диск, евтина видео карта и не особено силен процесор. Няма какво толкова да му се охлажда. За това взех решение да го позагрея малко.

Снабдих се от Мултирама с ново захранване Fortron с 12 см вентилатор с интересна конструкция и 2 потенциометъра Titan. Идеята на ъпгрейда е с 2-та потенциометъра да намаля да управлявам оборотите на вентилаторите, така че да намаля шума. Захранването пък е “тихо”. Разбира се, крайно време е да спра да пазаря от Мултирама. Още предния път си го казах, но ми е адски удобно – на 2 крачки от работата и все има каквото ми трябва… доста по-евтино би ми излязло (особено ако броим главоболията), ако си го бях купил от компютърната фирма, от която по принцип си пазаря техниката – skycode.

Дадоха ми захранването без упътване за употреба. При монтажа пъхнах грешните 4 пина, считайки че са 2 еднакви 4-ки, а не 2 различни. И компютъра ми не тръгна. Забелязах грешката и я коригирах. Пак не тръгна. Върнах старото захранване. Пак не тръгна. Без компютър нямаше как да питам разбирачите на ICQ. Звъннах на приятели, които изтормозих напразно, защото машината не проработи.

На следващия ден го занесах на сервиз. Оказа се, че компютърът се буутва нормално, но има някакви проблеми с видеокартата. Имало проблеми и в биоса. Взеха ми видеокартата за да я занесат за ремонт. По описание на проблемите, които дава, бяха някакви неща, които бях забелязал, но си работех с нея. 10-тина пъти при разни по-специални видео операции ми се е рестартирал компютъра.

Взех една стара AGP видеокарта и я сложих. Компютъра пак не тръгна. Звъннах в сервиза и ми обясниха проблема с биоса какъв бил, следващия път да вляза и да пробвам нещо си. Рестартирах. За мое учудване компютъра буутна напълно нормално.

След това почнаха още изненади.

Първо се оказа, че моят Philips 170B няма никакви проблеми с D-SUB. В друг пост описвам, как от Мултирама ме докараха до истерия с DVI кабела дето ми дадоха, а се оказа HDMI. Мислих, че моят монитор не работи с DSUB – и наистина, картината му беше нестабилна и със снеговалеж. Със 3-4 годишната видеокарта ATI Radeon 7000 обаче мониторът даде съвсем друг образ 🙂 Явно проблемът със снеговалежа, а и с рестартите, е бил от некачествения и евтин GeForce (напомнете ми да си купя ново ATI).

Вечерта антивирусната ми изолира инсталиран троянски кон. Изтри го. После пак го откри. Допускам, че съм лепнал adware с някоя от последните инсталирани игри. После взе да ми светва нещо… само преди ден брат ми влезе в абсолютно същата серия от проблеми, която накрая се оказа комбинация от изтекли кондензатори и вирус, пробил цялото му секюрити. Злото никога не идва само 🙂

Та знайте, ако решите като мен да барате дето не бива, по-добре повикайте някой компетентен 🙂 Да не се чудите после откъде ви е дошло. И никакви noname видеокарти.

Публикувано в: Uncategorized 6 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

6 коментара на “За шума от компютрите, PSU Fortron и не-марковите видеокарти”

 1. smelkomar on May 18th, 2006 17:02

  Бе странно как имах noname (AXLE, което си е noname) nVidia GeForce 5700, с отключени пайпове и тн… работеща все още доста по-добре при един приятел от една ASUS 6600 PCI-E в нас 🙄

 2. excessmind on May 29th, 2006 14:38

  Наистина странно, при положение че шейдерите на 5ххх са калпаво направени.

  Никой няма да ти даде захранване с упътване.

 3. dzver on May 29th, 2006 16:16

  По закона за защита на потребителя трябва да ми дадат и ушите им трябва да плющят, тяхната кожа, това захранване не е евтино въобще. Откъде накъде ще го продават дори без найлонова торбичка?

 4. SimonP on February 10th, 2008 20:17

  @dzver: Захранването, което си купил е OEM решение. Отговарям ти, въпреки двегодишния пинг 🙂
  Значи – ако тогава беше купил захранване, което не е ОЕМ (RETAIL PACK) щеше първо да платиш 30 кинта оргоре за един кашон с картинки, за 1 захранващ кабел и … книжка с описанията на пиновете и начина на свързване. Но нали сме бедни – си купуваме неща, които изобщо не трябва да излизат от комп. фирми под тази си форма. ОЕМ стоката е само за вграждане в нови компютри и/или сервизна дейност. В никой случай не е за продажба на крайни клиенти.

 5. dzver on February 10th, 2008 21:14

  Споменах ли, че е фалшиво? При монтаж на втори хард компютъра спира да работи отвреме навреме 🙂 Наложи се да го извадя, че не ми се занимава да връщам предното “кучо” захранване, което сигурно ще се окаже по-добро.

 6. gk on May 25th, 2008 23:03

  попаднах тук защото набрах фотрон в гугъл,само една бележка ,чета в интернет и търся ръководството на изделието-така,че въпроса е в липсата на пари за консултанти и в четенето-да не ни мързи ,а не да се сърдим ,че някое тинейджърче ,не може да ни консултира .

Оставете отговор