Изненади от Мултирама

December 30, 2005

Вчера си купих нов монитор – 17″ Philips от промоцията на Мултирама. Увлякох се от гаранцията за 0 мъртви пиксела. За съжаление обаче неприятностите почнаха да валят една подир друга и ми отне кажи-речи 1 денонощие, докато стигна до хепи енд.

Първо – в комплекта на монитора няма DVI кабел. Купих такъв отделно заедно със самия монитор. Прибрах се удома. Оказа се, че са ми дали някакъв кабел, но не точно DVI. Пуснах го с нормалните мониторски кабели от стария Hansol 720D. Мониторът въобще не подпали. Виках милото на помощ, то щрака копчета щрака и в един момент лампичката за power припали за малко и угасна. Тогава взех да проверявам кабелите. Старият захранващ на монитора се оказа прекъсващ. Смених го.

С пускането обаче нещата никак не изглеждаха добре. Мониторът не работеше на очакваната честота 1280 по 1024 @ 75hz. Тръгна на 60Hz. В светлината на сегашната му употреба не мисля, че има някаква разлика, но тогава много ме разочарова, защото купения преди година TFT Samsung 710N е на 75Hz и е по-евтин 🙂

После забелязах и следващ проблем – екрана трепереше на тъмни тонове. Трепереше до такава степен, че на чисто черен екран изглеждаше като пуснат телевизор при изключена кабелна телевизия.

Вбесих се. Буйствах някоя и друга минута и ми се вкисна вечерта, донякъде пооправена от филма Drumline.

Днес отидох да сменя кабела. Дадоха ми 5 метров DVI, виси някъде отзад – даже не ми се мисли как и къде точно 🙂 С него монитора тръгна. Пуснах му екстрите – USB на монитора и тонколонки. Гола вода от всякъде (екстрите де). Мониторът е по-нисък клас от Samsung 710N. На чисто сив екран се забелязват проблеми с осветяването и леко движение на картината. Иначе е контрастен, има черен цвят, бялото му е горе-долу добро като за TFT. Надявам се да свикна и да не товари очите. Мисля, че не можеше да е кой-знае колко по-добър, все пак е Philips, а не Eizo примерно.

Публикувано в: Uncategorized 40 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

40 коментара на “Изненади от Мултирама”

 1. dzver on April 19th, 2006 09:23

  DVI на видеокартата ми изгоря.

  Отново съм прецакан. Иначе треперенето е БРУМ, получава се от връзката с телевизора.

 2. RaynerApe on May 26th, 2006 15:33

  Като чета тази тема усещам и коментара към нея усещам, че желанието ми да си взема LCD екран след време изтлява…

 3. dzver on May 26th, 2006 16:06

  Купи си Samsung 710N за около или даже под 400 лева с ДДС. Вече над 1 година откакто си го купих за работата, няма 1 мръднал пиксел, 1 забележка към картината и е D-Sub.

 4. d256h on December 13th, 2006 14:11

  dzver, случайно попаднах на твоята страница. Не знам до колко си запознат с инсталацията на компютри и монитори, затова ще напиша следното:
  Аз съм админ в една частна фирма. През ръцете са ми минали повече от 20 TFT монитора Филипс, всякакви модели. Мога да кажа, че това са мониторите най-малко създаващи проблеми и работещи добре. От описанието ти не става ясно как си включил новия монитор, защото ако си го забучил в VGA-то директно без да инсталираш драйвери и без да настройваш геометрията, значи резултата е правилен – лоша картина. С всеки монитор на Филипс върви и един диск, в който има софтуер за настройка. Използването му и следването на инструкциите в софтуера правят картината накрая да изглежда кристална! Има значение с кои драйвери на видеокартата работиш, защото повечето проблеми с видеото идват от тях, а не от монитора. Решение на проблемите ти с монитора можеше да намериш в някой специализиран форум (ХардуерБГ). Там обаче първо щяха да ти се накарат за неясно изложените стъпки на инсталация, а някой по-грубичък колега щеше направо да те обиди здраво, че първо трябва, да се чете и после да се дават оценки… повече съм склонен да мисля, че проблема не е в монитора а в задклавиатурното устройство 🙂 Не се сърди, такова е моето мнение!

 5. dzver on December 13th, 2006 20:06

  d256h

  Уважам мнението ти, но си сбъркал човека, на който го казваш.

  1. Няма никакво CD.
  2. Няма никакви проблеми с геометрията, за да я настройвам.
  3. Прочетох всичко, свързано с монитори в хардуер бг, още преди да купя екрана.

  В постинга ми се оплаквам от:
  1. Даване на DVI – HDMI кабел, вместо DVI = пълна меганеграмотност на продавача
  2. Брум
  3. Повреда на DVI почти веднага след започването на работа на монитора.

  Към момента на покупката имах преки наблюдения от Samsung 710N, на база на сравнение между двата, самсунгът просто смазва конкуренцията.

 6. njama on December 14th, 2006 15:53

  Ami zashto ne si vze oshte edin Samsung- be Gochoolu

 7. d256h on December 14th, 2006 16:50

  OK,
  Но CD има с всеки монитор, това е сигурно! Давам пример с модела 170Х6, който се води с по-добър дизайн и екстри, но практически за мен той е най-смотания модел на Филипс. Дали заради неговото бързодействие или по друга причина, при първоначалното му пускане, човек може да се изплаши. Под Уиндоус по ръбовете на прозорците или в едноцветните полета (ако има такива) се забелязва пулсиране на картината на особени вълни, подобно на лоша синхрохизация на кадъра. Когато се инсталират видеодрайверите положението остава също толкова трагично. Когато се изпълнят обаче, всички програмки в помощ за настройване на монитора, картината става кристална. Забелязал съм само при този модел, че има значение дали ще се гледа на 60 или 75HZ вертикална честота за синхронизация. Дори 19″ модели в останалите случаи работят стабилно, без трептене, без кривене или пулсиране. Единствено модела 170Х6 се държи капризно и не препоръчвам на никой да си го купува. Примерно серията Брилянс на Филипс е отлична и имам най-добри чувства към нея, препоръчвам я на всеки, стига да се произвежда още!
  Грешката с продадения кабел е ясна, но трябваше да го запазиш, защото той е по скъп от DVI-VGA, дори щеше да си гледаш компютъра през плазмата у дома!
  Ако все пак наистина провериш и не откриеш, че с монитора върви CD, то това е много лошо, защото тестовите таблици за екрана така са бодбрани, че в комбинация с бутона на монитора “АУТО” картината много бързо и лесно се настройва. Подобни програмки имат и Пресижио, но са по-слабички. Пиши кой е твоя модел монитор, сигурен съм, че програмката ще помогне за настройката му?

 8. TeoX on February 1st, 2007 19:37

  dzver не разбрах какъв е модела на монитора ти? Имам и въпрос към d256h – какво ще кажеш за Philips 17″ TFT, 170C7FS ?

 9. dzver on February 1st, 2007 20:28

  чети във форума на хардуербг, тук надали ще ти отговори някой по-компетентно от вече написаното. 170B ми е монитора, C6. Brilliance. Сега ги продават същите с 4 usb-та, моят е само с 1. btw usb-то на монитора е много удобно.

 10. razhaitenia on May 7th, 2007 10:34

  dzver, трябва да отделиш повече време в четене на HWBG форума, както и ръководството по ползване на съответния компонент, че един път прочетено не ти е повлияло положително, то се вижда, но не пиши необмислени неща конкретно за този монитор! Това е 170B6 и определено е по-добър от аналогичните модели на Samsung, произведени по същото време. Philips-а е миналогодишен модел и вместо да се радваш на добрата си покупка се оплакваш! Между X и В серията практически има разлика само в дизайна!

 11. dzver on May 7th, 2007 13:24

  Несъгласен, слабо ме грее какво пише в hwbg, имам под директно наблюдение 710N (2 плюс години), 940N (3 служебни), този филипс (вече 1 година и нещо) и 1 еизо. Филипсът е най-слабия монитор от всичките, макар разликите да не са големи. USB-то му е много удобно.

  плюс това постът се отнася и за некадърността на персонала на мултирама, което не си прочел даже. Дадоха ми dvi-hdmi кабел вместо dvi, после ми продадоха 5 метров вместо 1.5 кабел да се чудя къде да го сложа. Скоро след покупката спря да работи и от тогава е на dsub. Въобще, ако смяташ да ме критикуваш, поне си пиши името иначе завбъдеще [del].

 12. NEspecialist on November 3rd, 2007 23:05

  Попаднах случайно на блог-а ти.Първо за колегата (тъй като и аз продавам IT джвъчки) от Мултирама.. Очуден съм,тъй като там момчетата разбират принципно.Иначе не се сърди на момчето..И аз какви боклуци съм продавал..Къде от незнание (в началото),къде чисти грешки.Докато не погледнеш от другата страна на “барикадата” няма да разбереш за какво става въпрос. Иначе за филипс и самсунг… Ами доколкото си спомням филипс започнаха да си купуват матриците от самсунг(поне имам такива спомени) което е показателно. Филипс са едни от най-добрите за кинескопи но лсд-тата им не са толкова добри. В/у моделите които се споменават имам конкретни наблюдения.В момента 710Н е най-евтиния тфт на самсунг който продаваме и страшно качествен за цената си.Няма да го сравнявам с високите класове на филипс,защото не е честно,но лично за себе си бих го предпочел пред С или Ц сериите на филипс. А за сравнение м/у 170б6 и самсунг за същите пари не може и да става дума. Достатъчно е да се сравнят характеристиките на този модел със самсунг 731бф (или 19 инчовия му аналог – 931бф)

 13. spoko on November 25th, 2007 20:45

  Nespecialist, аз матрица на Самсунг в ЛСД монитор не съм виждал. Не знам откъде си се информирал че Филипс ги купуват от тях. Филипс и ЕлДжи имат партньорство във фабрика за ЛСД матрици така че ги взимат оттам за по-скъпите, може да видиш и някакви други, но Самсунг няма. Самсунг имат фабрика за панели за телевизори заедно със Сони но мисля че купуват от други дори и за собствените си монитори.

 14. dzver on November 25th, 2007 22:22

  spoko нещо си се заблудил

 15. Ju on January 3rd, 2008 17:58

  Аз не мога за разбера нещо друго. Защо българина като трябва да си купи нещо елементарно, трябва да изчете куп литература и форуми, за да сведе до минимум “изненадите” които го очакват. За какво са тези консултанти по магазините в крайна сметка. Никой не ти плаща за времето което си губиш в проучване на даден продукт. Много сме жалки – това е истината.

 16. grigo on January 4th, 2008 00:56

  Ju, проучваме преди да купим нещо, защото обикновено “консултантите” работят за 400лв и разбират точно колкото и баба ми;) Аз винаги правя проучване какво да си купя, от къде да го купя и за какво ще ми служи.

 17. Long on January 31st, 2008 09:01

  Имам монитор СТХ (СРТ със Сони тринитрон тръба), който работи перфектно повече от 6 години.
  Реших и аз да си взема ЛСД и се спрях на Ел Джи, понеже Сони вече не произвеждат.
  За мен марката е само Ел Джи!

 18. SimonP on February 10th, 2008 20:11

  @Long: Забрави ги тея LG-та и постулати “За мен е само ЕЛ Джи”… Текущо Самсунг продължават да изненадват с високо качество и поносими цени.
  В тази тема изчетох много глупости, особено онези на “колегата” d256h за инсталация на драйвери на монитор (абе, в кой век сме???). Филипс вече не са това, което бяха, а и високата им цена не оправдава турбо дървения им дизаин – дори за високия “Брилянс” клас. Единствените качествени филипси са на цена над 700лв. текущо – Профешънъл серията.
  Що се отнася до “консултатите” по магазините – хора, които са от кол и въже, виждали компютър у дома на бюрото и не правещи разлика между LCD и Плазма … как да консултират или да обяснят нещо? Плюс това – технологиите са много, начините за свързване станаха още по-много и като цяло за да знаят нещо в Техномаркет примерно, трябва И да го правят, а не само да го гледат как върти скрийн сейвъра на пиратския Уиндоус.

 19. Боряна Ненова on March 16th, 2008 18:53

  лелееее! как така пазарувате от Мултирама??? аз не им се кефя! никак даже! нито в бг, нито в гр!
  Плесиоооооооооо!!! 🙂

 20. jorokost on May 5th, 2008 00:55

  Като става въпрос за консултантите в магазините, недейте забравя, че много от тези момчета може би знаят по-малко от вас за компютърната техника – не забравяйте, че те са там за да взимат заплатите си, което е най-важното за тях 🙂 Печално, но е факт колко малко хора наистина разбират от работата си. Голяма част от тия хора просто позират и ви казват думички, които вече сте чули и се опитват да ви дадат съвет, за да купите, а не да ви предложат най-доброто за вас – това може да стане след поне няколко въпроса какво наистина ви е нужно и предпочитате.
  За комапктдиска въпроса е спорен дали тези модели наистина имат нужда от допълнителна настройка, но мисля, че така или иначе трябва да го има просто за “всеки случай”. Аз имам компактдиск дори за клавиатурата си с драйвери, въпреки че операционната сиситема си я разпознава и работи безпроблемно и без тях, но е хубаво да ги има. Мониторът все пак не струва 2-3 лева.
  И последно 🙂 не знам защо не харесвам LCD мониторите. Нещо ми “липсва” в тях. Може би физическия обем 🙂
  Мисля, че грешния кабел и предългия кабел не са случайност, а е направено нарочно – типичната българска черта. Каква е причината ми е трудно да гадая.
  А гаранциите – те не са нещо повече от рекламен трик! Не забравяй това, защото много хора ще си кажат след покупката – “Е то сигурно трябва да си е така”, защото малка част от купувачите се разбират от компютърна техника.
  Поздрави!

 21. Малкия on May 7th, 2008 08:48

  Max…
  dzver знаех, че си особняк, но … Разби ме.
  Колкото е по-скъпо нещото, копуваш толкова по-малко екстри има в кутията. А пък за човек с твоята професия да пазаруваш от Мултирама. Да беше си го купил от Метро. Айде сполай ти.

 22. R.Nik on June 9th, 2008 11:30

  СУПЕР ПРОМОЦИЯ!!!!!!! – ХА, ХА, ХА!!!!!!!!!!

  DELL INSPIRON 1525 В МУЛТИРАМА – 1399 ЛВ.
  DELL INSPIRON 1525 В ТЕХНОПОЛИС – 1299 ЛВ.

 23. dzver on June 9th, 2008 11:39

  DELL INSPIRON 1525 има 100 различни варианта 🙂

 24. R.Nik on June 9th, 2008 13:32

  С аблосютно същите парамети

 25. R.Nik on June 9th, 2008 13:32

  СУПЕР ПРОМОЦИЯ!!! ХА, ХА, ХА!!!!

 26. dzver on June 9th, 2008 13:37

  Не бе, варират, 1 или 2 гига памет, атлон или коре 2 дуо…

 27. boko&4oko on October 21st, 2008 18:09

  купи си ЕЙЗО да ти е мирна главата,дай некой лев повече ама да има защо!!!

 28. Nasko on October 22nd, 2008 09:03

  айде и аз да отразя темата за мониторите и да си кажа мнението – може да се намери мониторче за 400 лв. 22″ , прилично спорде мене (например – samsung 2253bw ) . dzver, според мене си ударил куцото както се казва с този монитор (верно, че темата е стара, но като се рових изкочи и ми стана интересно) – моето мнение – или не е Philips или е бил пофреден, побългарен или нещо подобно след като е излезнал от Philips :П все пак както знаеш се тества всеки един монитор, който излиза от предприатието 😉

  успехи 😉

 29. dzver on October 23rd, 2008 10:13

  Темата е на 3 години, но поражда нестихващ интерес.

 30. fennafilips on December 13th, 2008 01:44

  Здравейте, аз съм заклет фен на филипс марката и всичко каквото е възможно като периферия и мултимедия ми е филипс, определено съм доволен и -те ми монитора работят перфектно, няма и помен от дефектно пикселче, визията е прилична, но трябва да се съгласите и цените на тези монитори определено са по ниски, интересно защо ли няма шарп и панасоник монитори, за да влязат в коментарната рубрика. Та така в този ред на мисли мога ли да попитам защо образа от DVI – HDMI ми е по-скапан от аналоговия, уж настройвах картата и монитора/Philips190TW/,но нещо не ме кефи изображението, картата е ATI Sapphire HD2600 Pro,ако някой има идея как се подобрява изображението нека помогне, благодаря.

 31. Mario1 on February 5th, 2009 22:18

  Така, хайде и аз да се “разпиша” 🙂 купих си “монитора мечта” Samsung SyncMaster 2253bw гледам го аз в “домо” убъФ па и ефтин и си викам не може да е истина… така и се оказа 🙂

  1-Когато яркостта е под 70 монитора вади един ужасяващ звук… също така го вади и когато е изключен 🙂
  2- Когато има по-тъмен цвят се появява някакъв отвратителен “ефект” от зад лампите за илюминация си личат и е като бяла кръв 😕 ….
  3- Уж дойде с диск с драйвер, но се оказа, че дискът е КРИВ 😀 да, в буквалният смисъл! Когато го вкарах в дивиди устройството почна да вади едни звуциииии…. както и да е 🙂 дръпнах драйвера от гугъл.

  За сега се радвам, че няма изгорели пиксели, но ще видим завбъдеще.

  Поздрави!

 32. George on February 24th, 2009 10:48

  Темата е доста интересна и реших да постна и мойте впечатления относно дискутираните по горе въпроси
  1. Работил съм със служебен монитор Philips 170Х6 година и половина и повярвайте, че си беше живо мъчение. Инсталацията от диска незнайно защо протича доста бавно (около половин час). При неоново осветление,буквите по екрана се оцветяваха с лилави, сини и какви ли още не оттенъци. Трептенето на образа особено след година стана нетърпимо и за съжаление никакви настройки и драйвери от нет-а не помогнаха (най-добър резултат се получи при честота 75Hz). Очите след по-продължителна работа почват да “парят”.
  2. От декември 2008г съм с монитор Samsung SM2253BW. Инсталирах без проблеми драйверите от диска и за тези три месеца не съм забелязал някакви дефекти. Специално проверих за описаните от преждеговорящия проблеми. При мен не се забелязват. Като съотношение цена-качество мисля че моделът е доста изгоден. Доволен съм от избора.
  3. Мислех днес да отскоча до мултирама да закупя една безжична клавиатура. След тези критики на потърпевшите обаче, надали ще купя вече каквото и да е от магазина. Благодаря на всички за мненията.

 33. dzver on February 24th, 2009 10:55

  Ползвай “силиконовата долина” на раковски – комел софт – ресет и другите магазинчета. От почти всичките съм купувал по нещо и досега нямам фира.

  Треперенето на монитора най-вероятно е брум. Това е смущение в резултат от връзване на устройство с различно захранване с компютъра, примерно връзка с телевизор (какъвто беше моя случай). Може да се получи и от доближаване на магнит (тонколони, слушалки).

 34. prompt on April 4th, 2009 14:50

  Адаш не знам какъв ти е монитора, на аз ползвам абсилютно същия-Philips 170X6.Монитура си го купих с изгорял субпиксел (гаранционната карта върви с технически протокол)
  Не съм инсталирал нищо от диска.Вече една година играя игри без всяккаъв проблем били за зрение било за друго

 35. dzver on April 4th, 2009 15:29

  Статията е на възраст, клоняща към 4 години. Полезна е, до колкото показва при покупката на жълта техника за какво да се оглеждате.

 36. видял on June 8th, 2009 10:18

  Истината е, че откакто изчезнаха crt-тата мониторите са не-достъпни вече. За да не станещ пишман, че си купил монитор трябва да кихнеш едно поне 1000 кинта.

 37. Xaoc on October 11th, 2009 03:12

  Е че аз не мога да се светна,какво е значението дали си купиш монитор от техно-тата, от мултирама , или от някоя по неизвестна фирма? Обаче съм съгласен, че трябва да имаш DVI кабел, за диск не съм сигурен. А некомпетентните са си навсякъде, така че отиваш да си купуваш точното нещо, а не каквото ти предложат там. Аз например си купих ТВ от техното, с DVI to HDMI кабел, който по принцип трябва да е 5 метра , а там беше 1,5 метра. да ама на мене ми трябваше 5 метровия.Според мене, при условие че тръшкаш 500 лева примерно, трябва да си наясно какво купуваш и да отидеш в магазина с тази нагласа.ако ли не – проблема си е твой. естественно че ще са опитат да те наредят

 38. V1SOR on October 11th, 2009 15:58

  Преди седмица си купих същия монитор, но 21.6′ . Имам абсолютно същите проблеми – няма “DVI” в комплекта, кабелите прекъсват, на тъмно фонове прескача нещо.. и основното нещо – на CounterStrike минават някакви вълнио през монитора, което адски натоварва и не може да се играе… Ще пробвам да го върна за рекламация, но надали ще стане…. А да и няма 75 Hz … Само 60 🙁

 39. dzver on October 11th, 2009 20:06

  Ако си прочел коментарите, ще видиш, че решението е да откриеш източника на брум и да го изключиш 🙂

 40. весо on June 24th, 2011 14:22

  Купи си 2ра употреба да ти е мирна главата!

Оставете отговор