Интуиция срещу знания

November 7, 2016

TL;DR Знанията побеждават интуицията, за това човек трябва да учи.

Имаше кратък период от време някъде в миналото, когато имаше драма, дали най-добрият шахматист може да бъде победен от най-мощния компютър. Дийп Блу победи Каспаров и този въпрос слезе от дневен ред. След това известно време имаше драма, дали най-добрият шахматист може да спечели партия срещу компютър от стотици опити. После въпросът се измести към това, дали гросмайстор, асистиран от компютър (т.нар Кентавър), може да победи компютър. Не може, оказва се че гросмайсторът само пречи на компютъра във взимането на оптимално решение.

Когато играем шах, ние използваме знания и интуиция, за да предвиждаме линии на бъдещето. Шах програмите нямат интуиция, но могат да определят с точност най-добрата линия в рамките на следващите 15-20 хода. Това знание е толкова по-силно от интуицията ни, че анти-компютърният шах е история от близкото минало.

Интуицията ни кара да се чувстваме добре, но the gut feeling не е знание и може да ни подведе.

Годината е 2008, Хикару Накамура прави една от последните големи победи срещу компютър, като ползва всички възможни недостатъци на програмата, които са му известни.

Публикувано в: Uncategorized 6 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

6 коментара на “Интуиция срещу знания”

 1. Longanlon on November 7th, 2016 12:43

  “Интуицията” е просто еволюционен шорткът, който действа по-бързо от мисленето за моментите, когато храстите зад теб прошумуляват и всичките ти предци, които са се замисляли дали това не е просто вятърът, вместо да търтят да бягат, са били изядени от саблезъб тигър, когато в единия процент от случаите не е бил вятърът. Шахът определено не е такава ситуация.

 2. dzver on November 7th, 2016 12:50

  Много е разтегливо кое е такава ситуация и кое не е. Колкото по-малко знаеш, толкова повече ситуации са ти шум в храстите.

 3. Силвия on January 5th, 2017 13:42

  Съвет: Слагай TL;DR накрая. Хората пак ще го намират, но звучи като обобщение. Като се слага отгоре е малко “дръжте тая мъдрост”

  А и в reddit, където май оригинално се ражда практиката за TL;DR съм го срещала само накрая.

 4. dzver on January 5th, 2017 16:02

  Моята практика в писането и четенето на постове показва, че обобщението в началото увеличава шанса статията да бъде прочетена и намалява губенето на време за хората, които въпросът не ги вълнува.

 5. wm on May 23rd, 2017 16:43

  dzver, бих искала да задвижим превода на WP на б-ски. Пиши ми на майла или виж последните преводи на някой си webmaster Мерси!

 6. Силвия on January 22nd, 2018 15:49

  Tl;DR в началото, особено със заключения, като твоето звучи грубо и неуважително към читателите, освен ако целта ти не е да ги предизвикаш/ядосаш със заключението си.

  Почваш със ” Знанията побеждават интуицията, за това човек трябва да учи.” – защо да чета останалото? Всичко, което ще ми кажеш е в подкрепа на това изречение. Ако съм съгласна ще се усмихна и няма да прочета останалото. Ако не съм, ще се намръщя и ще търся грешка в разсъжденията ти по-надолу, концентрирайки се само върху това изречение.

  TL;DR не е заглавие – reddit (първоизточника на tl;dr традицията) си има заглавия. освен това буквално означава “Too long, DID not read”. ако ще го слагаш отпред, поне го кръсти TL;NGR ( too long, not gonna read).

  Малко други мнения по темата:

  https://community.spiceworks.com/topic/362862-tl-dr-top-or-bottom?page=4

  tl;dr: tl;dr belongs at the bottom.

Оставете отговор