За Летище София

February 9, 2014

Крис ме предизвика неволно във Facebook с твърденията си, че Летище София (SOF) е мръсно и отвратително, приложил е снимки. Според мен е идеално и следва научен труд, с който го доказвам.

Ето пирамидата на летищните потребности, на база която оценявам летищата. Системата е много стройна.

Тоалетните

Първата спирка в новата държава е тоалетната. По тоалетните ще ги познаете. Какво е нужно на една летищна тоалетна, за да получи 5 звезди от dzver.com?

1. Писоари. Колкото и да чистят чистачите, писоарите са истински кеф в сравнение с разбитите мръсни тоалетни, които е доста вероятно да откриете на летище без писоари.
2. Мивки под наш контрол. Възможността да определя колко дълго да тече водата е важно за мен. Мивките с таймер са ясно послание “намокри върха на пръстите и изчезвай, всички ще си мислят че си се измил”.
3. Кърпи за бърсане. Летищните такси са високи, заслужил съм си една салфетка от 1 стотинка. Огромна част от летищата предлагат само духалки, което по същество е “обърши се в тениската си”, след като всички видят, че си си намокрил ръцете.

SOF получава около 4.5 звезди по тези критерии, само защото има ужасно готини тоалетни на някои места, а нашите са просто ОК.

Вода

Продажбите на вода са основен източник на доходи по летищата. Специално за целта са приети закони, които задължават охраната да изземе всички шишета от пътниците.

Критерият ми тук е цена на пластмасова бутилка от 0.5l. 98% от европейските летища са с цени от порядъка на 3-3.50 евро, а бутилките често са с гадна шумкаща пластмаса и микрокапачки. Плащаме 3.50 евро, заслужаваме макрокапачка!

SOF разполага с вода от 2лв на вендинг машината на горния етаж. Това са 5*.

Храна

Храната по летищата е важна основно за хъбовете, където имаме connecting flights. Там можете да купите основно пластмасови полуфабрикати на цената на гурме ресторант в центъра, върху маси непочиствани от дни, и със зле платен обслужващ персонал.

За 5*, летището трябва да разполага с храна, която изглежда не-пластмасова и не-полуфабрикатна, и е на прилична цена.

SOF разполага със сандвичи с малко шунка и кашкавал, които са неотровни. Това са 3*, защото светът е открил hamon и на някои места сандвичите са също така и вкусни.

Security & Passport Control

1. Колко дълго се чака на опашки? – Всяко US летище посреща с 2 часови опашки. Трябва да заменят националния си символ с летищна опашка, ако изпреварят французите.
2. Колко пъти? – често заради глупаво устройство на летището се налага да минавате неколкократно през проверки.

Check-in-to-gate времето на SOF е 5 до 10 минути. Напълно възможно е за 20 минути да стигна от вкъщи до гейта си.

Отдалеченост на гейтовете

Има летища, на които от гейт до гейт се налага да вървите 20 минути, да пътувате с автобус или влак, и да минете през секюрити и паспорт контрол. Шарл де Гол е хубав пример. Автобусчето, което обикаля около терминалите го прави по най-външната точка, която има форма на криво зъбно колело и около 50 знака СТОП. Сега си представете SOF с неговите 10-тина гейта. 5*.

Wi-Fi

След като сме свършили всички задължителни неща, време е да си чекнем мейла.

Световният стандарт е Free Wi-Fi за 30 минути, безумно скъпо след това. На много места Wi-Fi няма или не е Free и не може да се чекирате във Foursquare. В София е Free и неограничен, дори не трябва да приемате agreement.

Натрапчиво повредени неща

Неработещи асансьори (CDG, MUC), стълбища, които приключват със заключена врата или правят кръгчета (FRA, CDG), неадекватен персонал (EZE), неадекватни вендинг машини (LHR)

В София има 3 ескалатора и те просто работят.

Евтин и бърз трансфер до града

И тук стандартите се налагат от SOF. В интерес на истината съм попадал на летища, които се конкурират по достъпност – SFO (Сан Франциско) с метро от $8 и такситата в Лисабон – 12-14 Euro. 50 долара е средното ми очакване за трансфер, като на места дори метрото е отвъд тази цена, ако изобщо работи.

Lounges

След определено натрупване на мили, добивате достъп до Lounges, където обикновено седалките са по-удобни, има душове и безплатно ядене. В SOF това са вафли и минерална вода, така че тук отстъпваме. Проблемът е, че в SOF единствената полза от Longues е да спестите 2-та лева за минерална вода от вендинг машината, докато тичате към гейта, защото бординга вече е започнал.

Извод

Летище София е чудесно, макар и с козметични забележки. Не изглежда много добре на външен вид, иначе си е супер. Предпочитам го пред огромна част от летищата, на които съм попадал.

Публикувано в: Uncategorized 32 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

32 коментара на “За Летище София”

 1. MilenG on February 9th, 2014 02:12

  Интересно ми е колко струва един сандвич на СОФ Т2 и как е той сравнен със събратята си от другите летища?

  На Т1 има едно малко барче. Дали там издават касови бележки?

  На Т2 в тоалетните винаги ли сте намирали салфетки и течен сапун?

 2. dzver on February 9th, 2014 03:09

  1. В кафето горе е безопасен и достатъчен. На вендинг машината е евтин. Колко точно не помня, но разликата в цените със сравнима храна е поне 2 пъти. С водата и сникърсите се сравнява по-лесно, защото са едни и същи навсякъде.

  2. Не съм ходил там и не знам

  3. Да

 3. zImage on February 9th, 2014 10:28

  99% съгласен.

  Интересното е, че последните 3-4 пъти като летя от SOF T2, опипвачите след металотърсача работят на 100% заетост. Т.е. не съм ги виждал да стоят дори секунда без да проверяват някого. В момента в който приключат с един, веднага хващат следващия и т.н. Първия път си помислих, че е спрямо мен, но следващите няколко се убедих, че не пробират особено.

 4. dzver on February 9th, 2014 10:44

  True story, но секюритито въпреки това печели близки до максималните точки:

  – Ако те накарат да се събуеш, има калцуни и не шляпаш бос по мърсотията. Не те карат да се събуваш, ако си с ниски обувки и не разпищиш уреда.
  – Максималното чакане там ми е било 6-7 мин.
  – Не ползват рентген

 5. MilenG on February 9th, 2014 12:03

  ПРЕДИМСТВА НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  ===============================================
  1. Инфраструктура
  Терминал 2 е построен сравнително скоро и инфраструктурата е модерна. Има малко нелогични завои в потоците на хората, но понеже разстоянията не са големи, те не пречат. Има модерна система за управление на полетите и самолетите излитат в почти пълна мъгла.

  2. Малък размер
  Трябва да се отчете удобството за пътниците от малкия размер на летището. Няма големи преходи по коридори.

  3. Близко разположение до града
  Летището е близко до центъра на града, което за много хора е удобно.

  НЕДОСТАТЪЦИ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  ===============================================

  1. Държавно управление
  То е съпроводено с много корупция. Не искам да влизам в подробности, само ще кажа, че съм бил негов доставчик.

  2. Сигурност
  Преди две години летяхме група от няколко човека с прехвърляне през Мюнхен. На летище София се качихме без проблеми, но на проверката в Мюнхен в дамската чанта на една от спътничките ни намериха автоматичен нож с дълго острие. Тя го беше забравила, а на рентгена в София нищо не са видели.

  3. Мъгла
  От началото на годината, няколко пъти летях рано от летището и то беше обгърнато в силна мъгла. Проблема е не в излитането на самолетите, а в пристигането ми на летището – карам по GPS защото отклоненията от пътя и табелите не се виждат. Летището е построено на най-мъгливото място в София.

  4. Летището е малко
  Това беше отчетено като предимство по-горе, но това всъщност е най-големия му проблем. Няма много директни полети и почти винаги трябва да правиш връзка някъде в Европа или Турция. Единствената авиокомпания, което има повечко директни полети е WizzAir (T1), но полетите с нея винаги са ми били изпитание за нервите и самоуважението.

  5. Поддръжката на летището не е на добро ниво. Често съм попадал на липсващи салфетки или сапун в тоалетните. Според мен, това е наш национален проблем – научихме се да строим горе-долу добра инфраструктура, но ни липсва дисциплината за нейната поддръжка.

  6. Цените на храна и вода
  Цените са много високи, спрямо месния стандарт. Наистина нещата от вендинг автоматите са по-евини от подобни неща на запад, но спрямо българския стандарт са много по-високи. В Т2 има лавка, където платих преди две години 15 лв. за сандвич от половин франзела, вода и кафе. Същите пари плащам и по европейските летища, само че сандвича е много по-добър. От тогава не съм си купувал храна на летището.

  ………………………………………….

  Като цяло не мога да дам сравнителна оценка на летище София, спрямо другите летища където съм бил, защото това е голям, специфичен обект, който е трудно сравним и към който може да има различни форми на пристрастие.

 6. dzver on February 9th, 2014 12:21

  Страхотен коментар, заслужава блог пост в твоя блог. Проблем номер 5 определено се наблюдава в софийските молове.

  За сигурността според мен не си прав. Виждал подобни брутални пропуски на американски летища, където параноята е достигнала плюс безкрайност.

 7. Ned Red on February 9th, 2014 15:49

  Трябва да включиш още един важен аспект: информация/табели/леснота за ориентиране.

  Като слезеш на SOF T2 от ръкав по централния коридор и вървиш в посока ленти за багаж се озоваващ на табела която има стрелка нгоре с надписи Багаж, Изход. И при първото си кацане там, следвах табелата, и продължих напред, за да се озова в задънен край. Вече знам, че стрелка нагоре там значи да тръгнеш надолу по стъпала или ескалатор. Но какво пък толкова, един приятел казваше докато карахме по едно нанагорнище на остров Корфу, че се движим надолу, защото след след нангорнището следвало нанадолнище и там било морето. Та има какво да се желае по отношение на табели, шрифтове на T2.

 8. Longanlon on February 9th, 2014 16:18

  Не ми е направило впечатление да е мизерно или мръсно. Преди години проблем беше единственото чейндж бюро, което работеше с много гаден курс, сега не знам дали още го има.

 9. Антония on February 9th, 2014 16:36

  Сутринта изреждахме летища с Тото – май в София най-малко проблеми сме имали, най-бързо сме минавали по опашките, най-лесно сме стигали до гейтовете… Такъв е нашият опит от последните десетина години (а през една от тези години летяхме 14 пъти).

  1. Персонал

  Най-най-хубавите летищни служители на света са тези в Амстердам. Усмихнати, внимателни, бързи, незаядливи. Любими. И след това са тези на терминал 2. Не са чак дружелюбни като холандците, но пък и абсолютно никакви проблеми не сме имали с тях. Усмихват се сравнително често, отговарят адекватно на въпросите ни, наистина се стремят да ни помогнат. Е, да, абсолютно всеки път секюритито ме опипва (а аз съм с най-нетерористичен изглед все пак), обаче някак не го приемам като твърде обидно. Може би защото наистина е бързо и нелично. За разлика от американските летища, където опашките са безкрайни, персоналът е изнервен и авторитарен, а атмосферата като цяло е някак като от особено сполучлив дистопичен филм. Или Хийтроу където всички са намръщени и резки. Или доста дезорганизираните италианци, които тотално неебателно ти казват какво не може да правиш, но не и как да се справиш с проблема 🙂

  2. Тоалетните

  Мисля, че софийските са на едно средно ниво – нито кой знае колко хубави, нито дразнещи. Горе-долу чисти, почти винаги има хартиени салфетки (а ако няма – аз си нося!). За мен лично е абсолютно непонятна еко инициативата да се слагат или само духалки, или ТЕКСТИЛНИ кърпи по летищата. Не е хигиенично, бе, хора. И без това минават огромни маси народ, които кой знае какви бацили размяткват около себе си, защо зорлем се опитват да ни кръстосат заразите… не знам, не знам.

  3. Храна

  По летищата рядко се храним, май само като се връщаме от Щатите… където сме карали месец време на т.нар. американско кафе, а всъщност гола вода със съмнителен вкус и смотан аромат, а пък на Хийтроу има едно италианско бистро, сервиращо сок от пресни портокали и кафето е с европейско качество,а кроасаните са топли… ех. Само затова май ядем каквото и да е. Сандвичите никога не са ни изкушавали, нали и без това в самолета ще ти сервират нещо картонено 🙂

  4. Транспорт

  Има летища по света, които са по-добре свързани с града (във Валенсия имат метростанция и за нула време те свалят в центъра, в Барселона са с влакче, Берлин също имат редовен и евтин градски транспорт), но сме били и на мизерни места, където ако не си с кола… не знам какви суми ще дадеш за такси. На София хубавото е, че таксито наистина е евтино, до Люлин излиза 12-13-15 лева, което е по-малко отколкото пътуване с автобус или влак от Малпенса до центъра на Милано например (€10 на човек). Не съм тествала софийските автобуси обаче, не знам на какво дередже са.

  Wi-fi няма да коментирам, за мен не е особено важно. Тото понякога ползва http://www.boingo.com, в Щатите сме с американски SIM, в Италия имат мрежа, в която трябва да се регистрираш с кредитна карта срещу един евроцент, след това е безплатна, в някои градове на Испания има отворени мрежи, в Лондон се опитват да ти счупят главата с цени, обаче като цяло мисля, че мога да преживея някой и друг час без свързаност 🙂

  Бутилирана вода също много рядко купуваме – на самолета си искам в големи количества, така или иначе пропускам всички останали напитки (коли, сокове, кафе или чай), не виждам причина да се притеснявам да си взимам допълнително вода.

  Като цяло към софийското летище имаме само дребни забележки, никакви кардинални кусури от потребителска гледна точка не му откриваме. За разлика от 99% от всички останали летища, през които сме минавали. Най-трудното и натоварващо място? Хийтроу безспорно. Смуче ти директно от душата. Ама май просто защото е толкова огромно.

 10. dzver on February 9th, 2014 17:33

  Не съм пътувал достатъчно, за да намеря по-отвратителен летищен experience от US Immigration. След 8-10 часа полет кацаш и опашката започва от ръкава на самолета – случи ми се на JFK. 2 часа до първата тоалетна.

  Бледа конкуренция бяха преживяванията ми в Буенос Айрес, където хората са мили и добре изглеждащи, но вършат едно и също по 10 пъти и формират ненужни опашки на места, които не са предвидени за това.

  Роднини ходиха в Москва, казват че Домодедово било по-зле от САЩ, но не съм видял с очите си и не мога да потвърдя.

 11. zImage on February 9th, 2014 18:15

  Брат ми веднъж летя през Москва за Азия и според него едно това е едно от най-смотаните летища на света или поне в минаващата за цивилизована част на света (не сравняваме с Централноафрикнска република напр.). Много лоша организация, липсващи табели, супер нелюбезен персонал, някакви хора припадали по опашките… драма.

 12. ko on February 9th, 2014 18:35

  Терминал 1 заминаващи преди ремонта беше най-якото летище на света. След ремонта също не е зле, но се е загубил много от колорита. Терминал 2 на този фон е като макдрайв по средата на площад Сан Марко. За обслужването няма да споря – всичко си му е наред. Сега като пуснат метрото се надявам да фалират ресторантите и ментетата и ще стане още по-добре.

  Понеже спомена Домодедово – това е един храм на обирджийството. Но всеко попаднал там е щастлив, че не е на във Внуково или Шереметьево.

 13. Сашо on February 9th, 2014 20:53

  Правя по 25-30 командировки годишно и всичките започват от SOF 🙂
  Като за крайно летище си е съвсем ОК, т.е. съм, общо-взето, съгласен с оценката на dzver. Ако не бяха затворили ложата на Star Alliance, цена нямаше да има. Колкото за споменатите големи транзитни летища, всичко е въпрос на това колко е познато въпросното място – като минеш двайсет-трийсет пъти през FRA, ти става едно такова мило и домашно, особено ако идваш от Murtala Muhammed Intl 😉
  Същото е и с московските летища, напоследък прекарвам време като не-PAX и на SVO, и на DME и да ви кажа, и двете места си имат чар и тайни ъгълчета с чисти тоалетни и прилична и евтина (за Москва, де) храна.
  Колкото до американските летища, преминаването през TSA (охраната) и през ICE (емиграция§митници) са различни неща. TSA са предсказуеми, което не винаги е лошо. За повече онзи ужасно добър филм с Дж. Клуни, Up in the air. Между другото, дизайнерите на T2 в София са гледали много от SEA, или имат някакъв общ извор на вдъхновение, до който не съм стигал още.
  След всичките тия прзни приказки, за финал, има едно летище, което, субективно, е най-противното и са старая да го избягвам винаги, когато мога. Нищо че има влак от центъра и даже можеш да се чекнеш на гарата и да си оставиш там багажа..VIE

 14. dzver on February 9th, 2014 21:51

  Виена има безплатен Интернет навсякъде и новата ложа на Стар алайънс ми хареса, единствения път, в който я посетих. Малко организацията със секюрити непосредствено преди гейтовете е гадна и те отрязва от важни източници на храна.

  Хотелът срещу входа на стария терминал е доста хубав, веднъж го ползвах и бях очарован.

  Като цяло е доста приятно място, не знам какво са ти направили 🙂

 15. bavareca on February 10th, 2014 19:15

  Май не си летят от терминал 2 в работен ден сутринта? Когато има повече от 2 полета на еър българия, се ЧАКА да минеш паспортната проверка долу на ескалаторите, за да вземеш ескалатора и да стигнеш до началото на опашката на security check-a.
  Последният път (9 януари, сряда), полет в 16:45. Трябваше ми около 1 час и 15 да стигна до гейта. И това не е за първи път.
  В Мюнхен от излизането от метрото до гейта са 10 минути, ама наистина 10.

 16. dzver on February 10th, 2014 19:27

  Май съм летял много пъти и даже веднъж съм чакал по споменатия начин пред ескалатора долу. Опашката мина много бързо. Мисля че нещо не си засичал правилно, едва ли си чакал повече от 15 минути.

 17. bavareca on February 10th, 2014 19:44

  Сумарно чаках около 2 часа
  – 1 час поне чаках докато си предам багажа, въпреки че бях онлайн чекиран, нямаше специално гише, така че чаках с простосмърните
  – към 25 минути на опашката пред ескалатора, почваше от телевизорите при централния вход
  – още поне 45 минути докато мина security check-a.

  Та така.

 18. dzver on February 10th, 2014 20:23

  Според мен си отишъл около 4 часа по-рано и чекинът не е бил отворен. Ранобудните хора често оформят такива опашки и си висят с часове – аз лично дълго време така правих и приятели само ми се подиграваха.

  Сега ходя в последния момент. Викам такси точно 1 час преди полета, и никога за нищо не ми се налага да чакам. На секюритито рядко има повече от 10-15 души на опашка пред мен (опашките обикновено са 2-3), което са 5 минути грубо.

 19. vlad on February 11th, 2014 00:07

  Не разбирам какво ви очудва факта, че на летището в САЩ трябва да чакате с часове. Та колко полета кацат там всяка секунда с мераклии за безкрайната Америка? И колко такива идват да търсят “българската мечта” на летище София??

  Вероятността за задръстване от пътници се очаква в “Излитащи” ако продължава Орешаро да държи кокала.
  Тогава ще настигнем Щатите по пътници. Нищо че в обратната класация.

  Колкото до летищата – въпросът е самолетът да е приятен и пътуването да е безпроблемно. Другото не е от значение. И в поръчковия си Майбах да си, задръстването на орлов в 17 часа не ти мърда.

 20. dzver on February 11th, 2014 09:30

  Не знам колко полета с мераклии кацат, ама е ужасно. Обслужването на малките им летища е също толкова отвратително, колкото на големите.

 21. Boncho Genchev on February 11th, 2014 12:10

  Според моето скромно мнение (базиращо се на 60+ летища, повечето Европейски), Враждебна е горе долу приятно, но само защото няма голям пътникопоток както отбеляза един от колегите.. Семпъл дизайн, празни широки коридори, еднообразие, секюрити контрол който едва ли ще се справи с 2 големи полета по едно и също време, ултра бавно получаване на багаж пристигане и не на последно място логиката за такси стоянките да са вляво, вместо пред парадният вход. Другото:
  – тоалетни – ок, ***
  – вода – спрямо местният стандарт скъпа, бил съм и на няколко летища с чешмички вода за пиене и спокойно си наливаш..или получаваш такава с кафето, ***
  – храна – добре е да имаш избор, една бира-скара е в пъти по добре от сплескан сандвич за май беше 5-6 лева когато летях преди месец, не всички си правят храна за самолета вкъщи.., *
  – секюрити и паспорт – състояние и отношение на работещите там.., както посочих по-горе, текущото състояние на контрола е приемливо за пътникопотока, но не съм сигурен че ще издържи на малко по-голямо натоварване. И да случвало ми се е доста често да пътувам в група с чужденци и често са ни навиквали (на български естествено) или да коментират за някой примерно глей го къв е изсипан тоя. Това също е практика и в Русия. За паспортните проверки..работещите там са също толкова начумерени колкото и в Америка, **
  – гейтове – има и други малки летища които са направени по хитро, ***
  – интернет – няма спор, *****
  – трансфер – ***, като стигне метрото, *****+

  Общо **1/2
  🙂

 22. bavareca on February 11th, 2014 17:35

  Да, разбира се, аз летя един път в живота си и отивам 4 часа по-рано на летището, как ме позна?

  Следващият път ще ти снимам опашките, да не си чешем езиците.

 23. dzver on February 11th, 2014 18:04

  @bavareca, какъв извод би си направил, ако някой ти обясни, че е чакал 2 часа и половина на летището, 1 от които на гишето за baggage dropoff и въпреки всичко това е хванал самолета?

  Питай хората по-горе, които са споменали десетки пътувания годишно, дали чекират багаж и колко предварително ходят на летището.

 24. Пътник on February 11th, 2014 23:38

  Аз не мога да разбера някои хора,като искат лукс има ВИП,има бизнес салон,ама трябва вечно да не сме доволни. Направи ми впечатление за Коледа на Терминал 1 беше пълно с цигани и албанци.а ниско квалифицирания,обслужващ персонал изглеждаше в пъти по-добре от тях и доста се стараеха хорицата.

 25. dzver on February 11th, 2014 23:55

  Можеш ли да ги съдиш? От някое гето да идеш да работиш като камериерка в хотел на запад е огромен скок. Пътувал съм с тумба цигани, сигурно се държах по-невъзпитано от тях, като ги зяпах с любопитство.

 26. Георги on February 12th, 2014 00:06

  Летището си е добро,стига прехвалвахте чуждите.Колкото до обикновените служители,рибата мирише от главата.Никой не пише за корупцията,която се вихри,къде отиват парите,по кое направление.Всички директори там стават богати и как стават назначенията.

 27. Мая,но не Манолова on February 12th, 2014 19:26

  Браво на теб,dzver! Пирамидата на летищните потребности много точно и ясно описана….стана ми интересно.Когато пристигам от някъде си,взимам си багажа и бързам да се прибера у дома при семейството.Въобще не ми е идвало на ум да обхождам залите,работните помещения,тоалетните,да гледам за табели,рекламни пана,декори,плочки.Много се притеснявам за този човек(Георгиев)за неговите потребности. Помня че за този тип хора пишеше, че страдат от стомашни проблеми, пестеливи са и невротични.Та седя и си мисля……като е снимал писоарите дали не се е надценил,ще му стигне ли струята до определеното за това място или ще си накапе обувките.Последната му МАНИЯ разг. his new baby.

 28. dzver on February 12th, 2014 20:55

  Крис е много готин, не се подвеждай от мрънкащия му пост 🙂 Готините също мрънкат.

 29. MilenG on February 22nd, 2014 15:12

  https://dl.dropboxusercontent.com/u/35090259/espresso.jpg

  На горния адрес може да видите две касови бележки – едната от летище София, терминал 2, другата е от заведение в летището на Мюнхен.

  Кафето на летище София струва 3.80 лв., а това в Мюнхен струва 1.50 EUR. Ще добавя, че обстановката, избора и кафето ма летището в Мюнхен бяха малко по-добри от тези на летището в София.

  По принцип цените на западните летища са подобни на цените на същите неща в магазините и заведенията в градовете. На летище София, нещата в заведенията(ието) са на два-три пъти по-високи цени от цените на заведенията в града.

  Някой сеща ли се защо има такава разлика?

  Задача за следващото ви пътуване: Проверете колко струва една бира на летище София?

 30. Joro on February 28th, 2014 09:33

  Виждам ви аз колко сте летяли… Май нито един път не сте кацали на Терминал 1 и не сте си измили ръцете след мръсния самолет на Пристигащи. Е, опитайте, съжалявам за негативизма след всички хубави коментари, но е трагедия.

 31. Сандо on March 25th, 2014 17:36

  Dzver, хубаво сравняваш CDG с Летище София, обаче има малка разлика в стандартите все пак : CDG е обслужило 62 289 665 през 2013г.(на теория максималният му капацитет е 80 милиона годишно). Летище София е обслужило 3 467 455 пътници… Или с други думи казано, дори и след фараоничните ремонти и помпозно рязане на лентички, Летище София се равнява на провинциално френско летище от рода на Нант (3 930 849 пътници през 2013г., десето по значение летище във Франция).

  А сега моето скромно мнение на пътник, минал през десетки летища…
  Летище София е най-скапаното, защото никога никъде другаде не са ме тормозили така, както моите “сънародници” са си го позволявали – с откровени псувни, дори и с бебе на ръце! И всички стоят и блеят, а когато човек си позволи да протестира, защото стои с часове на паспортната проверка, а бебето вече се буди и иска биберона с мляко, го гледат като натрапник и вредител, защото критерият за качествено обслужване на нашего брата се основава не на цифри и статистики върху базата на общо количество полезна дейност и свършена работа, ами върху прозаични глупости като например цените на кафето.
  Сори за хейтърската намеса, ама само като чуя за Летище София и ми се драйфа!

 32. хътът on April 17th, 2014 03:27

  Абе брат, къде го сънува безплатния нет?

Оставете отговор