Промяна в TopBlogLog

December 9, 2012

Отдавна не бях пипал този мой най-любим pet-project. Вчера му се случи малка промяна във формулата на подреждане. Блоговете, които не са обновявали от 2 седмици и повече губят половината си точки. Ако обновят, връщат им се обратно.

Боя се, че в моя блог често имам периоди от повече от 2 седмици без статия и скоро може да изпадна от първа страница 😀

Публикувано в: Uncategorized 8 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

8 коментара на “Промяна в TopBlogLog”

 1. Silver on December 10th, 2012 02:38

  Принципно промяната на системата не е лоша идея, но сега блогаджиите ще почнат да пускат по някой-друг пост с абсурдно съдържание, който иначе не биха пуснали, колкото да се задържат в топа на класацията. Последен пример – сийка.

  Следствието от това решение, ще доведе до известна девалвация на качеството, а пък има и друг проблем – ще има постоянни подскоци огромни подскоци в рейтингите.

  Отворен ли си за идеи по повод смятането на авторитет? Мога да формулирам няколко, които ми се струват оптимални. 🙂

 2. dzver on December 10th, 2012 03:31

  Отворен съм за всякакви предложения, но честно казано смятам да направя по-радикална промяна и да сменя първа страница с нещо по-полезно. Статии.

 3. Владимир Кабрански on December 10th, 2012 05:06

  Идеята за промяна на първа страница с даване предимство на публикациите и изместване на муцуните встрани, ми допада. Вече е обсъждана във форума и се надявам скоро да стане.

 4. Silver on December 10th, 2012 14:52

  Всъщност, май се надцених като казах, че мога да предложа нещо по-конструктивно. 🙂

  Идеята за authority по принцип е хубава, но според мен трябва да се промени фундаментално концепцията й, защото сега класацията на предната страница на практика е базирана на “споразумение” между блогърите – аз ще те линкна, линкни ме и ти (сийка е най-драстичният пример, защото на нейния блог тя е завъртяла рекламна кампания по тази тема, въпреки че съм убеден, че не отваря и 5% от линкнатите си блогове). Та, класация на този принцип е малко несъществена.

  По-добра идея би било да се считат с по-голяма тежест реални цитати – някой е харесал статията ти и я е линкнал. Но не знам дали има технически механизъм това разграничение да се осъществи. Може би времето на линкване трябва да има по-голямо значение – за всеки линк може да се въведе тежест, колкото по-далеч в миналото е, толкова по-малко authority дава.

  Колкото до двумесечното “наказание” – това ще доведе единствено до еднодневни флуктуации както с блогчето на сийка. Достатъчно е тя да си навие часовника за след две седмици и да пусне прогнозата за времето в Белене – и хоп, пак ще заживее с илюзията, че е най-добрата журналистка у наше село. 🙂

  Та, по-добра идея е наказанието и връщането на позициите да се осъществява постепенно. Примерно да се въведе коефициент (нещо като средно количество статии на месец през последната година). Този коефициент може веднъж да се сметне за всички регнати блогове и да се види разпределението, както и средната му стойност. Тогава може да се направи нормировка с нея, и броя на линковете да се умножава по този коефициент (който ще се покачва, ако блогаджията поства често, и понижава – ако спи зимен сън и смята да почне да блогва пак през февруари, примерно).

  Естествено, всяка система може да бъде чийтвана, затова принципна идея е да не се оповестява публично точният принцип, по който става класацията. Примерно, ако е технически възможно, е добра идея да се включи фактор като дължината на постовете със съответното тегло, което да минимизира манипулацията на база две безсмислени изречения. Или броят коментари. Или лайкванията.

  Моите пет стотинки. 🙂 Ако някоя от тези идеи се доближава до намеренията ти, с удоволствие бих помогнал със съставянето на точна формула (щото да речем, че на мен това ми е работата по принцип).

 5. dzver on December 10th, 2012 15:56

  Браво, чудесни идеи. Две предложения са особено добри:

  1. Да дам по-голяма тежест на линковете от статии, което е доста лесно за реализация.

  2. Да изтичат постепенно, а не рязко на 6-тия месец.

 6. Silver on December 10th, 2012 22:02

  Да, можеш да въведеш примерно следната система: Всеки линк има тежест от 0.1 до 1.0 в зависимост от времето на пускане (примерно, ако сложиш 200 дневен срок, след който тежестта пада до константно 0.1, формулата е: 0.1 + 0.9 * (200 – x)/200, където x е броят на дните, изминали от създаването на линка. След това може да се въведе допълнителен фактор: х1 – за линкове от блогрола и х2 – за линкове от статии. Така фиктивното менкане на линкове в името на единия рейтинг ще отпадне и по-голямо значение ще имат скорошните линкове към статии по същество. Разбира се, при това положение, ако даден блог референсва непрекъснато друг блог, трябва да се има предвид само най-скорошния линк. А самите параметри е по-добре да не се оповестяват публично, за да е трудно на сийките и кайсийките да си правят тънки сметки.

  Мисля, че това ще направи нещата доста по-динамични и интересни. Естествено, ако вкараш във формулата и други фактори – като активността на блога, от който е получен линк (която може да се изразява в брой пуснати статии през последните 200 дни примерно), класацията ще стане още по-трудна за манипулиране. 🙂

  Колкото до класацията от статии – не съм сигурен каква система би могла да работи най-добре там… Мисля, че тези, които са достъпни сега – по брой харесвания и по брой коментари, са достатъчни и доста ясни. А и има опасност topbloglog да заприлича на сборник с кулинарни рецепти, ако на заглавната страница се появи класация на статии. 🙂

  Във всеки случай – looking forward.

 7. dzver on December 10th, 2012 22:46

  Честно казано доста съм мислил как да вадя статии и досега не съм успявал.

  – Бутоните генерират много малко гласувания и малък процент от блоговете ги ползват;
  – Много блогове нямат rss за коментари;
  – Посещаемостта е един никакъв критерий, който освен че е неточен, би фаворизирал 10-15 сайта;

  Има обаче един голям проблем. Всички хора, които ползват ТБЛ влизат заради статиите, не заради блоговете.

 8. Silver on December 11th, 2012 00:10

  Тогава като вариант виждам просто допълнителен списък от статии, в който влиза последната публикация от топ блоговете (подредени по описаните критерии), които са не по-стари от три дни, една седмица или месец.

Оставете отговор