Сони и гаранция

June 14, 2012

Преди година купих на приятелката ми Сони Вайо. Бях останал с добри впечатления от някакво ПР събитие и реших да експериментирам.

От ден 1 компютърът създаде лошо впечатление – евтина пластмаса, изключително шумно и неефективно охлаждане. След една година употреба се повреди – загрява толкова, че угасва след кратка употреба. Реших да се възползвам от гаранцията. Ето през какво преминах.

– Влязох в нета, намерих телефона на Ресет, от които купих сонито, и им звъннах.
– Прехвърлиха ме в сервиза им
– От сервиза ентусиазирано ми предложиха почистване на лаптоп за 78 лв. Като чуха, че е гаранционен, казаха да съм звънял на сервиза в гаранционната карта и ме разкараха. “Ако ви е неизрядна документацията, няма да ви помогнат”
– Намерих гаранционната карта. Вътре беше телефона на който току що се бях обадил.
– Понеже съм geek, потърсих книжката на лаптопа. Намерих я. Вътре имаше друг телефон.
– Звъннах. Телефонът не работи, иска да звънна на друг телефон.
– Звъннах. Безкрайна поредица от автоматизирани съобщения, неколкократно предупреждаване че ме записват и накрая “моля въведете 15 цифрен код на вашия случай.” WTF? И затвори.
– Потърсих някакъв номер по компютъра, който е 15 цифри. Намерих един с надпис S/N, изглеждаше обещаващо.
– Звъннах отново. Системата ме накара да въведа номера 2 пъти, като вмъквам на определени места #.
– 6 минути след началото на позвъняването ми вече говорих с човек! Напредък. “Добър ден, може ли да ми продиктувате вашия 15 цифрен номер?” – ха де, защо го въвеждах 2 пъти ако ще го диктувам по телефона? Продиктувах го. Дадох лични данни като за откриване на банкова сметка, включително пощенски код по домашен адрес.
– “Ама вие правилно ли сте употребявали компютъра?” “При неправилно употребяван компютър гаранцията не важи. Трябва да е на равна твърда повърхност.” Компютърът работи с пад, защото грее твърде много, обяснявам. “Ами преди това дали не е стоял на пода или върху одеало?” “Ако открием следи от неправилна употреба ще трябва да платите ремонта.” – Кой ги знае какво ще намерят. – “Колко ще струва?” “Не знам.” “Ще се обадите ли да кажете предварително?” “Ето сега ви казвам.”

– Потвърждавам 4 пъти, че искам да се ремонтира.
– “Преди да пристигне куриера, архивирайте всички файлове и премахнете всички пароли” – ето тук вече удряме греда. – “Защо?” – “Сервизът не може да гарантира, че данните ще бъдат съхранени при ремонта.”

За гаранционна поддръжка на лаптоп, в случая почистване, от Сони ми поискаха лични данни, достъп до системата ми, какъвто не им е нужен, направиха всичко възможно да се откажа, поискаха да платя услуга, която е част от гаранцията, без дори да ми кажат предварително колко ще струва, и да приема че ще изгубя всички данни на диска. Това не е гаранционно обслужване.

Приятелката ми не иска да си дава паролата, пък на мен не ми се рискува да получа обратно профилактично преинсталиран уиндоус. Имайте предвид, ако някога ви хрумне да си купувате Сони Вайо.

Публикувано в: Гърнето с боба 46 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

46 коментара на “Сони и гаранция”

 1. CraftDiva on June 14th, 2012 15:41

  Колко познат разговор. Преди няколко месеца играх същата игра, само че със сервизи Стемо и по повод на гаранционен принтер HP. След многократно обяснение от тяхна страна как производствената гаранция на този модел е 1 година и как не поддържат резервни части за ремонт извън гаранция и бла бла, обяснихме си няколко пъти закона за защита на потребителя и да видиш как намериха резервни части и се извърши гаранционен ремонт. Най-интересното нещо, на което се натъкнах тогава беше на сайта на HP България. Над формата за оплаквания и мнения стои това: “Вашите съобщения са важни за нас и затова ние прочитаме всичко. Въпреки това, Вие може да не получите лично отговор от нас поради големият обем на съобщения, които получаваме. ” Толкова сериозно звучи това, че следващия път ще се замисля дали да си купя продукт HP

 2. Damian on June 14th, 2012 15:44

  Здравей,

  Май зависи на кой попаднеш. Наскоро, преди 2-3 седмици ми се наложи да им звъня, защото разлях течност върху клавиатурата, в следствие на което се наложи смяна. Наистина е много неудобно това с въвеждането на 15 цифрените кодове и после диктуването. Първата жена с която говорих ми предложи някаква диагностика за 100 евро и да си пращам лаптопа по куриер до Прага (най-близкия сервиз) и добре, че прекъсна връзката, та звънях втори път. Отново въвеждане на цифрите… и се свързах с друг оператор. В крайна сметка, тъй като им казах, че мога и сам да си я сменя, ми изпратиха нова клавиатура абсолютно безплатно… и не ми отпадна гаранцията. На следващия ден получих клавиатурата и всичко беше ОК.

  Може би имат проблем с протокола при различни ситуации как да реагират, иначе и на мен това ми го казаха, че може да ми преинсталират уиндоуса ако го изпратя в сервиза им.

  Добре, че и аз съм гийк 🙂

 3. Nadinka on June 14th, 2012 15:58

  Това май важи за всички сервизи 😀
  Аз имах драми преди време заради един Тошиба, който даде дефект още на първия ден и вместо да ми го заменят, чаках 1 месец да ми го “отремонтират”. Плесио. Какво повече да кажа.

  Иначе Сони преди време беше мръсна дума заради липсата на оторизиран техен сервиз на територията на страната. Виждам, че наличието на такъв не носи особени ползи…

 4. dzver on June 14th, 2012 16:08

  Нямат сервиз, имат само безполезен телефон.

 5. Longanlon on June 14th, 2012 16:29

  КЗП

  мноооого отзивчиви стават изведнъж, като ги викнат там за обяснения

 6. Dr.Serbezov on June 14th, 2012 16:34

  Никога Сони и особено Вайо. С последния с който се сблъсках беше на една колежка /която си го хареса защото беше червен/. На ден 2-ри направи син екран след ъпдейт на легален Уиндоус инсталиран в Сони.

  Как знам че е легален и е инсталиран от Сони? Изпратиха го до германия за да го преинсталират.
  Драйверите за дисковите устроиства бяха специално вградени в инсталцията на Уина.

  Естествено такъв инсталационен диск на нашите т.н. “представители на Сони за България” никой германец не е луд да им даде.
  Но и никой не им е казал да изключат автоматичните ъпдейти. Или да ги направят ръчно преди да предадат машината на клиента.

  Сблъсъка между някакъв стандартен упдейт и “специалните” вградени специално за Сони драйвери прецакват дисковите устройства и загиваш. Защото нямаш драйвери за тях. Пълна идиотия.

  Последния път като ми предложиха да погледна поредното Вайо в някаква промоция, направо казах на момчето от фирмата – Хайде да ми покажеш някакъв истински компютър…

 7. Сашо on June 14th, 2012 16:36

  И сервизите на Acer са така – даже и по-зле. Купих 2 еднакви модела – даже с поредни серийни номера. И двата от ден 1 имат еднакъв проблем – забива им видеото по много специфичен начин. 5 години борба с КЗП, така нареченият “официален” сервиз на Acer и какво ли не.
  Иначе, ако зорът е само за почистване – аз си нося машинките в плесиото за пълна програма с почистване, термо пасти и т.н. – 25 кинта и стават готови за максимум 2-3 дена (в зависимост колко са заети), а ми се е случвало няколко пъти и веднага да ми ги изчистят.

 8. dzver on June 14th, 2012 16:52

  Ще звънна на плесио дали ще ми почистят компа за 25 лева 🙂

 9. Koelera on June 14th, 2012 17:14

  Точно същото се беше случило и при мен. Създадох им потребител без административни права и написах листче с паролата, пакетирах го в едно кашонче, което ми пратиха от Сони. После пак дойде куриер и взе кашончето. 2-3 дни по-късно ми го донесоха пак с куриер. Лаптопа беше ремонтиран в Германия и имаше извинително писмо от някакъв немски директор за повредата с вентилатора и едно парцалче за почистване на монитора.

 10. :) on June 14th, 2012 17:19

  Това, че ти искат паролата и не гарантират за данните навсякъде е така. Моят Acer се беше повредил, нещо около буксата на зарядното и също искаха да си направя бекъп, just in case. Е, като ми го върнаха всичко си беше наред де. А приятелката ти може да си махне паролата и да махне тайните неща.

  Цена не могат да ти дадат, защото все пак не се знае какво ще се ремонтира – може един вентилатор да сменят, може и повече неща.

  Не ги защитавам, просто изказвам обективното си мнение. Иначе на много места се опитват да шикалкавят и да дават по 1г. гаранция, но по Закон за Защита на потребителя, гаранцията за физически лица е 2г.

 11. Филип on June 14th, 2012 18:39

  Какво правя аз в такава ситуация. Архивирам си всичката информация, след което я изтривам от лаптопа. Махам всичко. Нося го в магазина, от където съм го купил, казвам им какъв е проблемът, пишат в книгата за рекламации и след месец най-късно отивам да си го взема. Не се свързвам със сервизи, не говоря по телефон с никого.

  Веднъж ми отказаха под предтекст, че нямало да ми извършат ремонта, понеже било поради неправилна употреба. Питах ги къде пише, че това, което съм направил, е неправилна употреба. Не го намериха в книжката и бяха принудени да впишат рекламацията. След 20 дни беше оправено.

 12. Дончо on June 14th, 2012 20:24

  Тръпки ме побиват, като чуя “Сони”. Никога, никога не бих си купил каквото и да е тяхно, ако не е крайно наложително.
  За съжаление, преди около 4 седмици ми се “наложи” да купя Playstation 3, защото Dust514 я има само и единствено за нея, а получих специална покана за вътрешен бета-тестер – как да им откаже човек?
  Сега всеки път го гледам с крайно недоверие и чакам да се скапе.
  Да не дава Бог да се занимава човек със Сони, особено със сервиза им!
  Никога Сони, никога!

 13. mdam on June 14th, 2012 21:33

  Незнам трябва ли да се помага на нагли и безпардонни царисти-пръмовисти, но от мен да мине и от добро чуство.
  Никъде не намерих в статията “въздух”. Вземи си един флакон сгъстен въздух(за да не духаш с уста) и му пръсни в отворите за вентилация, там близо до където се чува fan-а като се включи. Понеже единия отвор е in, другия out духни и в двата или предварително пробвай да определиш посоката на въздуха.

 14. mdam on June 14th, 2012 21:34

  Забравих да спомена – проблема сигурно е от набран прах по радиатора (и вентилатора??).

 15. Антония on June 14th, 2012 22:37

  Всички са мекерета. Мога да рапортувам лош опит с гаранционен сервиз на Fujitsu Siemens (гръмнал HDD), IBM (счупени панти), HP (около стотина проблема). Добра дума за никого не мога да кажа.

  а точно до сервиз на Сони не съм стигала, защото за 3 години и половина експлоатация моето Вайо не е имало нужда да бъде поправяно. Единствено батерията му смених по едно време, ама тя така или иначе не влиза в гаранцията и затова я поръчах от ebay. Навремето го купих от Щатите с 3-годишна международна гаранция и даже си дадох труда да го регистрирам на sony.bg, въпреки че моделът не е продаван в Европа. Обадих се по телефона да питам дали всичко е наред – обяснено ми бе, че дори в България международните гаранции се зачитат… Изненадващо 🙂

  Веско, с теб сме говорили по темата с Вайо – има евтини модели с евтина пластмаса, има и state of art лаптопи за доста повече пари. Каквото си избереш (и платиш), на такова ще се радваш (или не). Следващият ми лаптоп ще е пак Вайо и пак от скъпите 🙂 По всяка вероятност ще се ходи до Щатите скоро и това ще е първата ми покупка. Гледам да не пазарувам техника тук, защото се нервирам на смотаното ценообразуване.

 16. dzver on June 14th, 2012 22:40

  хахаха нагъл царист пръмовист 🙂 утре ще ми изгори хладилника и ще ме нарекат социалист.

  Проблемът най-вероятно е от вентилатора на захранването – прах и косми. Някъде бях чел, че всеки лаптоп има нужда от почистване 1 път на 6 месеца – така че не е нещо ненормално да поискаш да ти почистят компа.

 17. dzver on June 15th, 2012 03:32

  Антония, заслужават си всеки ред хейт. Това е невероятно отвратително обслужване и посредствено качество на висока цена.

  DELL-а ми изкара 4 години, преди да го сменя, а беше по-евтин от това Вайо. На 4-тата година се появи пукнатина в корпуса и се повреди вентилатор, но това са козметични дефекти (които търпях известно време). Acer-a, който купих по същото време и за същите пари, към момента изглежда като нов.

  Вайото е ужасно разочарование.

 18. Стан on June 15th, 2012 07:07

  Напълно споделям мнението на Антония за разликата между евтини/скъпи модели на Sony. Освен ценообразуването в България, аз бих добавил и качеството на продуктите – не съм имал проблеми с техника, закупена от USA/UK, но оставам с впечатление, че в България се предлага огромно количество refurbished техника (от там и проблемите). От 9 години съм на Sony Vaio, първият лаптоп изкара 5 години преди да го подаря в отлично състояние, с втория лаптоп сме все още заедно безпроблемно. При единственият случай, когато ми се наложи да ползвам сервиз, след обстойно търсене на варианти ползвах LCD&Plasma на алея Яворов, справиха се чудесно.

 19. Антония on June 15th, 2012 09:33

  Веско, напълно съм съгласна, че твоето Вайо заслужава всеки ред хейт, въобще не споря по въпроса 🙂 Просто ти казвам, че моето Вайо получава единствено и само огромни вълни благодарност от моя страна. И вметвам, че между бизнес модел с всякакви екстри (и много прецизно и качествено изпълнение) и тийнейджърска играчка (пъстра, ярка и грабваща окото, но все пак евтина и като за по-непретенциозни потребители) има голяма разлика.

  С Тото ползваме разни лаптопи от повече от десет години. Той е заковал на IBM, защото били здрави, сигурни и мобилни (сегашният му е 12-инчов, смятай каква дребнотия е), а аз поекспериментирах с различни марки през годините, не се свених… И ти казвам, че от всичко пробвано – толкова добро като Вайото не съм пипала друго. Но когато купувах лаптопа, той беше най-скъпия модел в целия магазин. Единствено МАК-овете бяха на сходна цена 🙂 И въпреки че беше скъп… грам не съжалявам, защото се е изплатил сто пъти за всички тези години безпроблемно (и радващо!) ползване.

  Просто стискам палци никога да не стигам до сервизно обслужване, защото подозирам, че ако се случи – и аз ще рантя с пълна сила. Както всеки път, когато се сблъсквам с тоталната липса на професионализъм в 99% от занимаващите се с подобни “услуги”.

 20. Djgeorgie on June 15th, 2012 11:31

  + 1 за изказването на Антония. Всичко което казва е абсолютно точно. Разликата между най-скъпите бизнес модели на Vaio и евтините боклуци по 1000 лв е просто… космическа. Ползвам Vaio Z, което на времето струваше £1700 и беше flagship модела на Сони и Вайото не е имало абсолютно никакви проблеми освен малък проблем с клавиатурата, но той си е изцяло по моя вина защото я използвам като варварин по принцип.

  А иначе заслужават си хейта за сервизното обслужване наистина! Аз като го изпращах първият път за смяна на клавиатурата, изкарах около 25 минути на телефона докато се свържа. Поне гаранцията тогава ми излезе безплатна, но при втората смяна на клавиатура и почистване ми взеха пари, тъй-като съм бил повредил лаптопа. Повредата е един спукан hinge и няма нищо общо с клавиатурата, обаче явно Сони не мислят така.
  Също така, в повечето случаи ако не им се напише на лист прикрепен към лаптопа, че не искате да ви сменят харда или да го преинсталират, най-вероятно ще ви върнат фабричните настройки и фабричният Windows. Аз първият път така си загубих 120 ГБ данни, без да се усетя, че трябва да направя backup. Лошото беше, че бяха сменили целия хард и нямаше как да възстановя нищо от предишната информация, дори не се извиниха, даже ми се направиха на интересни, че при диагностичните тестове открили проблем с харда и за това бил сменен, което нямаше да е лошо, ако поне ми бяха позвънили преди лекомислено да направят замяната.

  Дано никога не ти се налага да ползваш техен сервиз отново!

  П.П. Между другото, ако решат да взимат пари за ремонт, дори и той да бъде отказан, има някакви разходи за куриера който взима и връща стоката, така, че дори и при отказан ремонт човек може да се наложи да плати 50-60 Евро за да му върнат лаптопа.

 21. dzver on June 15th, 2012 14:55

  Вайото е на В., аз ползвам 13″ Macbook Air и това е най-хубавия комп, до който съм се докосвал някога. Обясненията, че само върховите модели са длъжни да работят не ги приемам.

 22. Val on June 15th, 2012 16:10

  Дончо е абсолютно прав . Не става въпрос само за компове. Цялата марка СОНИ е гадна и при проблем ти създават огромни главоболия . Просто се доверете на HP.

 23. Красен on June 16th, 2012 04:55

  Брат ми ползва Sony Vaio от 4 години – купен е чисто нов от България – но е директен внос от САЩ – за 1300 лева. Машината работи без проблем вече 4 години. Не може от едно наблюдение да се вадят генерални изводи – може просто да е бил дефектен конкретния лаптоп. Колкото до обслужването – пълна трагедия е навсякъде, особено ако си в гаранция. Иначе аз имам HP – за 1200 лева преди 2 години. Малко прегрява, дърво е, но все пак си върши работа, макар че съм го напълнил с всякакви тежки програми. Винаги трябва да се гледа value for money. А да даваш много пари за лаптоп си е грехотия, защото все пак остарява морално.

 24. wasp on June 16th, 2012 07:20

  Преди 2-3 години взехме на сестра ми Сони Вайо. след 2-3 месеца се скапа клавиатурата (stuck key). като цяло други проблеми не е имало, но самия факт, че се скапа клавиатурата толкова бързо, факта, че нямаше драйвери за XP ( търсил съм из китайски сайтове като луд ) а за Vista, и после – държаха го месец за “ремонт” и накараха сестра ми (!) да преинсталира лаптопа и да сложи Виста, да не би “проблема е в windows-a”, при положение, че им казваме, че започва още със включването да пищи като постоянно натиснат клавиш. Абе като цяло – неприятно изживяване. От тогава насам – да, работи …

 25. wasp on June 16th, 2012 07:21

  Отдавна не харесвам марката СОНИ, най-вече заради простотиите около специалните им мемори карти, несъвместими със всичко около тях. Добре, че взеха да ги разкарват и да ползват нормални SD карти. И като цяло – със СОНИ само ядове!

 26. Steliyan on June 16th, 2012 15:23

  @dzver: Освен да те плюят и да ти дават безсмислени съвети да ти обясня аз как стоят нещата, че съм от другата страна:
  1. Профилактиката на компютри НЕ Е гаранционно обслужване, но е препоръчително да се извърши в сервиза.
  2. Прегряването и прочие на лаптопите не е запазена марка на Sony, а например Тошиба, Dell и някои модели на HP-Compaq трябва да се разглобят на съставните им части, че да се достигне до задръстеният с кече охлаждащ радиатор (видял съм доста странни неща). За това е препоръчително да е в оторизираният сервиз.
  3. Лаптопът се изпраща в пълен комплект, като е препоръчително да се използва оригиналната опаковка, като какво визирам в пълен комплект: лаптоп, захранващ кабел, захранващ адаптер.
  4. Искали са да си направиш бекъп и да отключиш софтуера за да може като приключат с нужните действия – да изтестват системата и да ти я върнат проверено работеща – това е по протокол. А не се носи отговорност за данните, защото по време на транспорта може да ти се прецака харда например и в сервиза да го сменят, ако е така.
  5. Защо се иска пълна окомплектовка: защото може проблема да не е в лаптопа, а в захранващият адаптер и при пристигане в сервиза той да си работи. За това има гаранционни и извънгаранционни събития.
  6. Ако имаш някакъв въпрос – винаги съм насреща.

  ACER имат уникална гаранционна поддръжка – признаха гаранция за лаптоп закупен в Канада
  Тошиба имат гаранция “няма значение какво”, като са ми заменяли лаптоп строшен от клиента.
  Сони – явно телефонният номер е универсален за Европа 🙂
  Гаранцията за физически лица (частни лица) се предявява пред търговеца, а не по сервизи. Това е указано в “Закона за Защита на потребителя”. Изключение правят само стоките за които има “безплатно” взимане от клиента в удобно за него време.

 27. dzver on June 17th, 2012 02:58

  Благодаря за подробната информация от другата страна. За мен тези изисквания са неприемливи.
  – За почистване на вентилатор не им трябва паролата за уиндоуса. Могат да пуснат тестовете от буутабъл CD.
  – Това че са направили глупава конструкция без лесен достъп до радиатора си е конструктивен дефект, не моя грижа.
  – Профилактичното преинсталиране на операционната система, за което ми беше намекнато, не ме устройва.
  – Момичето каза, че с това обаждане поемам ангажимент да платя неизвестна сума за ремонт и транспорт и няма да бъда уведомен предварително за нищо.

  Твърде много се ядосах на Сони, не мисля че процесът е обратим някак.

 28. Steliyan on June 17th, 2012 12:11

  Шантава политика на Sony, която в крайна сметка води към логическият им фалит. Предпочитам да НЕ ги продавам, защото след Trinitron кинескопите тази фирма няма нищо свястно – дори високият клас модели лаптопи са боклуци.
  Явно политиката за гаранционно обслужване при тях е такава и с право печелят възмущението ти.
  Факт обаче е, че всички сервизи изрично изискват пълна окомплектовка, а за да се тества лаптопа bootable cd/dvd/usb не винаги е достатъчно – било то и Linux 🙂

 29. Габо on June 17th, 2012 20:21

  Извинявай Стелянчо, но говориш пълни глупости.
  Марка, модел и пр. няма значение, разглобяването и сглобяването в оторизиран сервиз – също. Да не говорим, че ако е в гаранция, почистването е БЕЗПЛАТНО, след като производителят е направил калпав модел.
  И пак ще ме прощаваш, но ако в сервиза нямат Live CD с което да тестват системата, значи просто не е сервиз.
  Може да не съм бил никога фирмен сервиз, но доста лаптопи са ми минали през ръцете /а и доста стари модели имам в колекцията/

  @dzver, подозирам, че просто си попаднал на неподходящият сервизен ‘специалист’, дето ако работеше в автосервиз и ти се развали колата докато караш тъщата на море, щеше да иска да си оставиш кръщелното, шофьорската книжка и тъщата в сервиза, докато диагностицират проблема. /такива куриозни протоколи съм виждал от ‘фирмени’ сервизи за компютри, че направо ми е идвало да им направя специална страница/

 30. Илиан Илиев on June 18th, 2012 14:08

  Някой случайно да има опит с Риск и лаптопите сглобявани от тях? Ето моя, лаптоп на две години, малко след изтичане на гарнацията. Вентилатора му издаваше звуци като центруфугираща “Перла 05”. Занесох го в сервиза, където след близо половин час чакане ми обясниха, че могат само да го почистят. Това вече беше пробвано без задоволителен резултат, така че поисках направо да ми сменят вентилатора. Не можело – нямали такива, нямало как да поръчат. На въпроса ми “Т.е. това е компютър на две години, който аз повече не мога да ползвам” госпожата която разнасяше лаптоп-а между мен и техника просто вдигна рамене.

 31. Огнян on June 19th, 2012 18:33

  @Габо
  “щеше да иска да си оставиш кръщелното, шофьорската книжка и тъщата в сервиза, докато диагностицират проблема.”
  Еее, то ако приемат тъщи на съхранение, те ще се задръстят от клиенти…
  😉

 32. Огнян on June 20th, 2012 21:07

  Ти май имаше teh kitteh, нали?
  Спред всемирния закон за всеобщата гадост – те като започнат да сменят козината, всичките косми отиват в лаптопа… 😉
  Шегата настрана, но постопли ли се времето и започнат ли да им падат космите – лаптопа има нужда от почистване.
  Познати, които доста са препатили от това, си дават машините за чистене поне 3 пъти в годината…
  Другия вариант е да си вземеш филтър за въздуха (който ще обере космите), особено подходящи за компютърджии са тези с вграден йонизатор на въздуха.

 33. Kiril on June 22nd, 2012 14:14

  Аз затова мразя българските сервизи и гаранции. Вече повечето техника на пазара – Сони , Панасоник и т.н. по-известни имена имат цена само заради името , залагам на по-евтините поне като се развалят да знам ,че мога спокойно да го фърля и да зема нов , таман и времето му е минало , без хиляди перипетии и разправии по сервизи.

 34. Manuchao on June 25th, 2012 20:12

  Нз за Сони, но за бога не си взимайте HP.Повтарям недейте, никога. Hp pavilion dv4 – за 2 години – сменена батерия , 2 зарядни, клавиатура,панти, дъно… прегряване … пълен боклук. 1 година гаранция.Ако искаш продължаване – 300 долара + може и повече да беше.Що за фирма са HP.Дано фалират по-скоро.
  За сервиз в България никога. Стемо – пълни боклуци.Отивам в гаранция,сменят пад 1 месец и 2 седмици и накрая ми дават сметка. Както и да е , не платих ,взех си компа.
  Не само ,че тук си играем на прееби другарче, ами и международните гаранции не важат едва ли не и това неправилна употреба.Еми сори, ама тия лаптопи за това са купувани- да ги спукаш от употреба- за това се плаща , за това са високи заплатите в сектора и.т.н. Който не го разбере, да фалира.
  Аз лично бих си взел вече Alienware , mac Или дел.
  С един дел Inspiron никакви проблеми.С един асус пак никакви проблеми- освен уиндоусите ествествено, но като хардуер са доста здрави и дел ,и асус.

 35. Kiril on June 26th, 2012 12:00

  Manuchao – същия проблем и с дъщерната им фирма – Compaq -верно един клас по-евтини са но за бога за 2 години – зарядно и дисплей смених… верно лаптопите зарядните са им слаби места, но на тия новите имам чувството ,че всичко вече им е слабо място .. платките се заваряват с био компоненти които се разграждат след време от високите температури . Въобще истината е втора ръка бизнес модели .. и тва е.

 36. dzver on June 26th, 2012 15:08

  Всичко може да се счупи, но отношението след това е важно. Не е нормално да дадеш 1500 лв за една пластмасова играчка и като се счупи да те направят на маймуна, само щото не си си купил същата пластмасова играчка с топ модел процесор за 3000 лева, дето никой никога не си е купил.

 37. fea on June 27th, 2012 22:27

  Лошото е ,че ако това го видят от чужбина ще ги изгонят всичките ама … нейсе .. напълно различно е отношението в един сервиз на Сони в Германия или Англия например – направо ти дават нов лаптоп !

 38. Manuchao on June 27th, 2012 22:44

  Никой нищо няма да види.Мои познати бяха свидетели как се крадат части в сервиз или се подменят. Неслучайно в България няма производство, а световни марки се оттеглят и никога не са стъпвали някои.
  Български мениджмънт + чужда марка= провал за марката.Това е истината и то не казана от доста хора.
  За справка: В Холандия идва човек направо вкъщи да пробва да отстрани проблем , при гаранционен ремонт.
  Нещата в Сащ не са добре, но там ако не си доволен и почнеш да съдиш ще си върнеш двойно и петорно, а тук в България няма как да върнеш , освен с бой.

 39. Jasmin on June 28th, 2012 20:18

  Аз още чакам от сервиза на Мултирама да ми върнат един рутер изпратен за ремонт през 2009 година. Може ли да ми го заменят, ако им върна цялостната окомплектовка, найлонови торбички, книжки,кабели, кутии. И това само при положение че имали в наличност същия, а те го нямат със сигурност. На всеки му е ясно че човек трябва да има един четиристаен апартамент само да си съхранява в него кутиите и пълната окомплектовка на всички стоки които е закупил някога.

 40. dzver on June 29th, 2012 12:09

  LOL LOL LOL това е невъзможно 🙂 3 години за ремонт на рутер.

  Кой изобщо ремонтира рутери? Трябваше да си се обадил още на първия месец на КЗП.

 41. Василев on July 2nd, 2012 10:14

  Дотука гледам, че са нахранени доволно почти всички марки. Lenovo обаче сте пропуснали 🙂

 42. dzver on July 2nd, 2012 16:54

  Те леново и компютри ли произвеждат?

 43. Георги on July 3rd, 2012 16:51

  Представи си, произвеждат.

 44. Кирил on July 9th, 2012 15:14

  Аз лично мога да кажа примерно ,че в Англия когато живях и се развали единия лаптоп от фирмата , от която беше закупен дойдоха до врата взеха го оправиха го за 4 дена и го върнаха пак до вратата – лаптопа беше Asus Eeepc/1 година гаранция. Тук когато това го видя може и да не повярвам 🙂

 45. dzver on August 21st, 2012 11:45

  PS. Update по темата, бракувахме sony-то.

 46. Димитър Димитров on April 22nd, 2013 19:40

  +1 и от мен. Положението не е такова с другите сервизи. Поддръжката на Сони България я НЯМА ТОТАЛНО. Над месец се боря с тях за нов лаптоп да ми доставят един техен си адаптер за да монтирам хард диск в него, освен SSD диска му. Нямало такава част. Намерих им каталожния номер от SONY JAPAN, понеже всички ги мързи да си размърдат дупетата. И пак ми отказаха. Малоумна история са наистина. Ама сега си знам, ядосам ли се им се обаждам, те викат записваме те, аз викам добре, айде поздрави за родава ви 🙂

Оставете отговор