Стачката на БДЖ

November 24, 2011

Няма никаква причина 1000 тона влак с 10 човека екипаж и още 20 по гарите да работят, за да превозят 50 пътника на ден с пенсионерски карти. Стачката се обяснява със социални причини – 50-те пътника губят социална връзка, а 30-те служителя губят работата си.

Ето моето решение.

Вместо стачка в БДЖ, да вдигнат стачка пред Лукойл или Шел, с която да настояват за карти за безплатно гориво за пенсионери. Шествие до ЛАДА България, за да осигури безплатни леки коли за тези, които нямат. 30-те човека, дето ще останат без работа да бъдат разпределени в Лукойл, щото все пак ще изземат целия бизнес на железниците. Ще има повече работа и за безполезни номенклатурчици като шефовете на синдикатите – те ще трябва да управляват държавата и да организират задължителни благодарствени манифестации. После ще забранят стачките, щото вече всички проблеми са решени и няма нужда от повече стачки.

Публикувано в: Гърнето с боба 22 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

22 коментара на “Стачката на БДЖ”

 1. Божо on November 24th, 2011 13:13
 2. dzver on November 24th, 2011 13:22

  Интересно. Ако влаковете всъщност са претъпкани с хора без билет, стачката придобива много повече смисъл. Тя защитава свещеното право на българина да пътува гратис срещу кафе за кондуктора.

 3. Божо on November 24th, 2011 14:35

  Защо без билет?
  То в тарапаната сигурно ще има гратисчии, ама в последно време става обратното – много хора си купуват билет, а не успяват да се качат. Аз съм си патил от това намаляване на броя на вагоните.

 4. dzver on November 24th, 2011 15:03

  Не се връзва статистиката. 50 души средно на влак и претъпкани влакове означава крайно неудачно разписание. Хиляди влакове с 0 пътника и единици с хиляди.

 5. MacTeP on November 24th, 2011 16:41

  А ето как стачкуват в Бургас 🙂
  http://www.bszone.info/?p=32233

 6. Божо on November 24th, 2011 16:48

  “статистиката” е изцяло нагласена.
  Факт е, че бдж се източва от години, както кремиковци и други предприятия и явно е дошло време за последно източване. А автобусните фирми наливат пари на шефовете на железниците да правят неудачни разписания, да не се изчакват връзките на влаковете и подобни простотии.

 7. Прасунсен on November 24th, 2011 18:05

  Като често пътуващ мога да ти кажа, че влаковете са пълни с хора, платили си билета. Обикновено не може да си намериш къде да седнеш. Не знам откъде са ги извадили тия 50 човека на влак, сигурно има дестинации, където возят по един човек в три вагона.

 8. koue on November 24th, 2011 18:30

  Много едностранно гледаш на проблема. Само като пример – има хора (дори и млади), които сутрин, за да отидат на работа, използват БДЖ и вечер го използват, за да се приберат вкъщи. И това всеки ден.
  Управлението на БДЖ явно съкс. Промени трябва да се направят, но не само, за да се отчете, че нещо се върши.
  Интересното, за мен, в дискусията за стачката е защо медийте наблягат основно на това, че стачкуват ЖеПейци, а не че основният проблем е вдигането на пенсионната възраст?
  Докато повечето неща са на принципа – на баницата мекото и на работата лекото на това дередже ще сме 🙂

 9. Попа on November 24th, 2011 19:52

  Ти ако си мислиш че в Лукойл ей така… ги чакат да пристигнат :
  http://www.desant.net/show-news/21712/

 10. Michel on November 24th, 2011 20:19

  Аз не съм виждал празен влак! Честно!

  И всички си пътуват с билети и карти. къде ги видяхте тези гратисчии, къде видяхте празните влакове?????

  БДЖ е средство за придвижване — на хора и товари. Това, че работи на загуба, че го крадат, че е зле управлявано (от ДЪРЖАВАТА), какво значи? Че няма нужда от железница? Или че има нужда от положителна промяна?

  Утре ако в България има един единствен автобусен превозвач, който…
  — работи на загуба
  — вози те в мръсни рейсове
  — цените на билетите са ниски
  — много хора работят в него, ама пак си работи на загуба…
  ти какво? Няма да се возиш с рейс? Или ще предложиш да затворим Автобусни Превози ЕООД? да уволним всички? да се возим с железниците?

  Ей тъй са и железниците…

 11. dzver on November 24th, 2011 22:18

  Чакайте, аз ви предложих идеалния комунизъм и пак протестирате? Няма угодия 🙂

 12. БезНик on November 25th, 2011 08:12

  Ха ха ха разбира се, че няма да ни угодиш, защото късно я предлагаш,един средно интелигентен човек мъчно би намерил нещо привлекателно в комунизма вече, но като се замисля, няма да му хареса нищо което му се предлага – Тоталитаризъм и авторитаризъм, са абсурдни, хм искаме демократизъм!Демокрация която не знаем какво е…;-) дефинирана и тя е недосегаема и неприемлива за нас по ред причини, ще я оспорим и нея!8) Вземи да измислиш и предложиш нещо ново! Имаме нужда от промяна, но още никой не я е измислил. :-)))

 13. БезНик on November 25th, 2011 08:17

  Хм Условия :
  [quot]Коментари, публикувани от не-български IP адреси се одобряват от модератор.[quot]
  Аз от какво Ип пиша или това е старо инфо, а новият вариант е, че нямам регистрация. Само въпрос, не ми одобрявай този коментар..просто промени за да се знае какви условия има блога.;-)

 14. dzver on November 26th, 2011 00:48

  Базата ми с IP-та не се е обновявала наскоро. Предвид количеството хора, желаещи да публикуват промоции за мебели за баня и климатици в блога ми, това не е никак зле.

 15. dzver on November 26th, 2011 00:53

  БезНик, съмнява ме нещо чисто да има в БДЖ. На повърхността се виждат 2 големи сили:

  – Никой не иска да остави хиляди хора на улицата.
  – Няколко души искат да купят държавен монопол на безценица.

  Тези две сили, а и вероятно много други, тласкат БДЖ към неизбежен фалит.

 16. БезНик on November 26th, 2011 01:39

  @dzver, това правят от както влезе демокрацията, за съжаление продължават! 8)
  – Искат всичко да е частно.
  – Да се продаде на безценица.
  И не обвинявам никого, просто го правят по стари методи, не искам да се вмъквам в подробности, не съм политик, но нас винаги са ни командвали, така, че каквато власт да дойде в България, каквато свирка подхванат, това хоро играем, факторите няма да изброявам, темата е БДЖ.
  -Нови реформи които четох предлагат.
  -Неизбежно вдигане на цените, което и сега не съответства с ниски цени спрямо автобусите, станали са некомфортни за пътуване, аз не бих използвала вече влакове, преди това пътуване ми правеше удоволствие…
  Предполагам вече искат сигурен фалит, ако се знае на кой ще бъде дадена БДЖ.

 17. БезНик on November 26th, 2011 01:55

  пс: Има неща които не мога да напиша, но никак не са маловажни, които не са за блог, трябва да съм с името си и да застана зад думите си, което смятам за излишно губене на време. 8)

 18. dzver on November 26th, 2011 19:40

  И аз не съм написал всичко, дето го мисля. Блоговете, дето пишат всичко, което мислят и подчертават важните пасажи с болд, никой не ги чете 🙂

 19. гравитон on November 29th, 2011 01:17

  Някога, на скалите в искърското дефиле стоял дядо Йоцо и гледал… Махал слепия старец на преминаващите влакове и виждал в железницата възкръсването на държавата България!!!…
  Днес дядо Ви гравитон (дето беше трето поколение железничар), върви край осиротелите и ръждясали релси и си вика:Б’ах тяхната мама управляващи и менажери, що не създават работа, производство и товари та да се развива българската железница? Нали така сочат до 2040 година, европейските директиви, ами закриват железницата и България??

 20. dzver on November 29th, 2011 13:19

  Така е, и строителите на египетските пирамиди са очаквали да построят врата към оня свят, а то какво станало. Вече 6000 години целият свят им се смее.

 21. Деян Тотев on November 29th, 2011 20:03

  Няма логика точно сега да се правят такива драстични съкращения след като ситуацията с БДЖ не е от вчера. Все едно държавата изведнъж е обедняла и вече не може да плаща сметките. На запад е привилегия да можеш да си позволиш да се возиш с влак, а тука е направо не за разправяне.

 22. dzver on November 30th, 2011 01:52

  Деян има логика, но трябва да помислиш съвсем малко.

  Повечето компании не могат да издържат и 1 година на загуба и не съкращават 5-10% от персонала си, а целия. БДЖ е на загуба от години. С какво БДЖ е различно от хилядите фалирали или едва кретащи с цената на много съкращения бизнеси по време на кризата? Защо една група от 1300 засегнати да може да да блокира цялата държава? Къде е социалната справедливост в това хора, които не се возят на влак и дори нямат ЖП гара в селата си да плащат по 300 лв на година, за да има БДЖ? (1 милиард субсидия, разделена на 3 милиона работещи)

  Сякаш изведнъж 1 милион човека се излюпиха от комунизма и взеха да генерират шум в нета.

Оставете отговор