Виртуални пари

August 9, 2011

Световните пазари са в паника. Акциите се разпродават, ресурсите поевтиняват, а парите и златото поскъпват.

Нормално е да дойде криза, като резултат от управлението на комунисти и популисти. Войните, раздутите социални разходи и раздутата администрация могат да спечелят избори, но означават високи данъци и неефективна икономика.

Не е нормално в кризата акциите да поевтиняват, а парите да поскъпват. Парите са хартийки, които се печатат от централните банки при поискване. Те са облигация без покритие. Зад акциите стоят фабрики, пристанища, техника. Зад ресурсите – функционирането на света. Зад парите не стои нищо.

Огромна част от съвременните пари съществуват само под формата на цифри в някакви компютри. Единственото обяснение, което имам за случващото се е, че в момента изчезват едни трилиони, които дори не са били отпечатвани. Съответно хартиените пари стават по-скъпи, противно на всякаква логика.

Това няма да продължи дълго.

Публикувано в: Гърнето с боба 22 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

22 коментара на “Виртуални пари”

 1. mick on August 9th, 2011 10:40

  “Не е нормално в кризата акциите да поевтиняват, а парите да поскъпват.” – Не съм съгласен, отдавна акциите не отразяват реално състоянието на фирмите.. Парите от своя страна доста по-реално отразяват икономиката на дадена страна.

 2. MacTeP on August 9th, 2011 13:30

  Парите поскъпват спрямо кое? Паническите разпродажби от последните няколко дни не значат поскъпване на парите.

  Акциите падат защото кредитния рейтинг на САЩ е пряко свързан с възможността на правителството да смуче пари от данъкоплатците, каквито са и компаниите разигравани на борсите. Когато държавата има проблем с приходите, тя може да реши да повишава данъците. Това от своя страна може да рефлектира към приходите на корпорациите, което пък ще се отрази на способността на компаниите да обслужват собствените си кредити.

  Цените на ресурсите пък евентуално ще паднат, в следствие на намалените покупки. А покупките ще намалеят заради очакванията от втора вълна на кризата, което намаля търсенето.

  Общо взето нещата са много навързани и в момента пазара реагира панически. Това обаче в никакъв случай не значи поскъпване на парите. Реалната инфлация ( http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts ) е на астрономически нива, което е следствие на неспирното печатане на пари от страна на централните банки.

 3. Пастор Свин on August 9th, 2011 15:12

  ИзСвини ме, ама са ти малко объркани понятията. Първо, няма разлика между хартиени и виртуални пари, т.е. те всичките пари са виртуални. Парите са просто договор между хората – аз ти дадох онова, ти сега ми дължиш толкова от другото. С времето се натрупват изкривявания по много причини, а кризите донякъде ги оправят – обикновено малко грубо и болезнено.

  Второ, кой ти каза, че зад акциите стои нещо реално? Акциите на някоя финансова институция дали струват колкото бюрата и сградите им или няколко (хиляди) пъти повече?

 4. Алекс on August 9th, 2011 18:50

  Няма да продължи дълго. Новата валута се задава вече. След това възможно най-силните сътресения. И накрая логично ще ни маркират, като овцете, каквито сме в действителност – “16. И той ще направи, щото на всички – малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби – да се даде белег на дясната им ръка или на челата им,
  17. та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му.”

 5. dzver on August 9th, 2011 19:34

  @Свин, Не са всичките пари виртуални. Всъщност почти всички пари са по-реални от хартиените 🙂 Зад акциите може да стоят бюра, но може да стои всемирния биберон Facebook. Зад фючърсите на суровия петрол стои почти 100% вероятност да получиш петрол. Само зад хартийките стои една печатница.

  @Алекс, това не са сътресения, това е цирк, с който милиони хора по света ще им се наложи да плащат по-високи лихви. Дори в България – малко ли хора са изтеглили ипотечни кредити в швейцарски франкове…

 6. ss7 on August 10th, 2011 01:13

  @dzver , слушай Свин , той ги разбира нещата. Между другото срещу парите стоят всички произведени стоки и услуги ! т.е. далеч не са без покритие.

  И засега все още инфлация почти НЯМА , изключвам административните напъни в БГ.

  За хората изтеглили заеми във франкове – ами според мен е нормално собствеността им да премине в тези дето са спестявали франкове по същото време. Глупостта се наказва и то жестоко ( от икономическите “закони”)

 7. dzver on August 10th, 2011 17:17

  @ss7, зад книжните пари стои нуждата да се разменят стоки и услуги и разни силни приказки, че това е единствения начин.

  Историята познава медни монети, дървени плочки, жетони за бензин, ваучери за храна, биткойн и какви ли не други измишльотини – всички те с по-голяма стойност от пресования памук с малко мастило по него.

 8. ss7 on August 10th, 2011 22:52

  @dzver, ако търсиш “виновник” , то той се нарича банкиране с частичен резерв. Вида на парите няма никакво значение. Дори парите да бяха златни монети, банкирането с частичен резерв пак ще “произведе” същото количество пари и ти пак ще ги наречеш “виртуални”, и пак ще има кризи и т.н.

  Замисли се, че за да си купи Петкан панелка с кредит, Иван трябва да има депозит за съответната сума. Това става и със златни пари 🙂

  Дълго е за обяснение, но кризите са неизбежни и “невидимата ръка” коригира доста изкривявания, като например цената на панелките и не само, въпреки големите усилия на правителствата.

  Все пак една от основните причина за големите държавни дългове (и кризата по принцип) е , че Петкан си е купил панелка (дървено бунгало за САЩ) с безумна ипотека. И ако правителствата не бяха поели тоя дълг нито Петкан щеше да има панелка, нито Иван спестявания. Кой печели от всичко това е труден въпрос, но е ясно, че всички ще загубим (аз бих казал малко и струващо си) . На Петкан ще му вдигнат данък НИ , на Иван (и Петкан) – ДДС-то.

  И причината за всичко това е, че Петкановци са дейстували ирационално преди време.

  Това, че Петкан се е “подлъгал” е друг въпрос , също доста дълъг за коментиране.

 9. ss7 on August 10th, 2011 23:01

  п.с.

  Ако парите бяха все още златни (или със “златно покритие” , голямата депресия (тогава са били с “покритие”) щеше да ни се струва песен. Или поне всички кризи щяха да са като нея .

  ЦБ не печатат пари при “поискване” , а само при определени случаи.

  т.е не обвинявай хартиените пари, а разбери как работи системата , това би те предпазило от много грешки.

 10. dzver on August 11th, 2011 11:44

  @ss7, само не ме предпазвайт от грешки в разбирането на системата, моля =)

 11. anton on August 11th, 2011 16:51

  Не намирам начин за контакт с теб в твоят блог. Имаш бъгове по topbloglog.com…

 12. dzver on August 11th, 2011 17:56

  Можеш да пуснеш тема във форума на топблоглог или просто да пишеш в тази тема.

 13. dzver on August 12th, 2011 23:31

  Индексите вече са на плюс, очакваме инфлацията и тя така да бъде.

 14. dali? on August 13th, 2011 13:06

  @ss7 много си чел по икономика, но не искаш да се замислиш над същността на нещата.
  Отностно голямата депресия – много превратно тълкуваш нещата. Прочети малко повече за нея и ще разбереш, че източника е абсолютно същия – надуване на кредитен балон. Да напомня ли, че ако нямаше лесни пари 2007-2008 нямаше да има такива ексцесии в имотния балон?
  А кредитните балони се създават изключително от централните банки.

 15. dzver on August 14th, 2011 20:06

  @dali? кризата 1929 е била предизвикана от много неща и наличието на лесни пари не е едно от тях. Писах преди няколко години по въпроса:

  http://dzver.com/blog/?p=1311

 16. dali? on August 15th, 2011 11:38

  @dzver
  http://razuznavane.com/?p=1295
  Очаквам коментар

 17. dzver on August 16th, 2011 11:29

  Федералният резерв в началото на 1929 г. преустановява увеличаването на паричната маса

  ФЕД изтегля огромна сума пари от обращение, не просто преустановява печатането. Това придава на парите изненадващо висока стойност, каквато те по природа нямат.

  Възможно е да е имало конспирация за предизвикване на кризата от 1929, с цел окрупняване на банковия пазар. Тогава са действали и други разрушителни сили – болшевизмът е бил на мода и в развития свят и много американци са работили в посока централизация на икономиката.

 18. dali? on August 16th, 2011 12:44

  @dzver
  Именно това е големия номер.
  Първо наводняват пазара с пари (евтини кредити)
  Стоките и услугите вдигат цените си
  После изтеглят паричната маса, което предизвиква спукване на балона и преразпределяне на ресурса от обикновенния гражданин към банкерите, които имат достъп до паричен ресурс.
  Класически кредитен балон със спукване.
  Ако Централната Банка не изтегли парите има само инфлация.
  А ако ги изтегли има преразпределение на собствеността.
  Това се случва днес в България. Спукване на кредитния балон с евтини пари.
  Парадоксалното е, че се случва на фона на масовото печатане на пари от ЕЦБ и ФЕД.

 19. dzver on August 16th, 2011 23:07

  Ами сега са си научили урока и просто не спират да печатат пари.

 20. dali? on August 17th, 2011 17:35

  @dzver
  Въпреки, че се печатат пари това води до порочно преразпределяне на ресурсите, защото инфлацията касае преди всичко стоките за ежедневна необходимост и данъчната тежест за сметка на личното богатство.
  т.е. Имаме преразпределяне на ресурси от хората към правителствата, които ги прехвърлят към сметките на “избраните”.

 21. dzver on August 17th, 2011 23:51

  не че нещо, ама винаги е било така. По време на маймуните е ставало с шамари, по времето на руснаците – с мазата на МВР и куршуми във врата на къра край село, а сега с инфлация.

 22. ivo_isa on August 28th, 2011 14:10

  В икономиката е като в казармата… Нищо не се губи, а само сменя притежателя си, нали?
  Тогава как ще обясните това, че “всички губят” по време на кризата?
  Не, не губят всички, а мнозинството. С осигурените от държавата помощи за банките се налива в джобовете на най-богатите. А откъде се взема? Държавата взема заем от частния “федерален резерв”, който ще се връща от всички данъкоплатци. Но не и от най-богатите. За тях има данъчни облекчения и преференции. Така се взема от единия джоб, поставя се в другия, и цялата операция с лихвите я плащат балъците. А те са вече над седем милиарда 😉

Оставете отговор