Лукойл изправи рамене

July 31, 2011

Лукойл затварят рафинерията си Нефтохим, за да спестят 11 милиона лева от измервателни уреди. Какво стана с “Гарван гарвану око не вади”?

Публикувано в: Гърнето с боба 19 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

19 коментара на “Лукойл изправи рамене”

 1. Anonymous on July 31st, 2011 16:40

  Ти, пък за какво се бориш?

 2. Емил А. Георгиев on July 31st, 2011 18:06

  Нали затварянето все пак случайно не съвпада с ремонт или друго подобно?

 3. frog on July 31st, 2011 18:27

  Не вярвам и милимунда на поводите, причините и субраженията. За да се стигне до тази голяма работа в момента, смятай колко по-голяма работа има за прикриване и замитане… Или САЩ и ЕС са казали “Стига толкова, до тук бяхте троянския кон”. Но при всички положения не е това, което е. 🙂

 4. dzver on July 31st, 2011 19:34

  Щеше ли този конфликт да възникне, ако нямаше акциз върху горивата?

  Акцизи се слагат върху стоки, чиято употреба трябва да се ограничи, защото са вредни. В България акцизите се налагат, за да се издържа държавата и всичките й чиновници и социални ангажименти. Основно военните, милиционерите и пенсионерите. Т.е. акцизът върху горивата има социалния ефект на “а си мръднал, а ще ти одера кожата, щото още мърдаш”.

  Това е данък срещу икономическата активност.

  Ако нямаше акциз, горивата пак щяха да поскъпнат, печалбата на Лукойл щеше да е много по-голяма и нямаше да се скръндзят за едни 11 милиона. Нямаше да имат и мотив да се занимават с подозрителна търговия с офшорни зони.

 5. frog on July 31st, 2011 20:20

  Като живееща на няколко километра от това грамадно, вонящо говно ще ти кажа, Дзвер, че изобщо не ми дреме. Да го спират, да го затварят, да си го вземат в Съветския съюз ако щат – важното е да спре да трови към 300 000 души. Държавата от 50 г. се прави, че няма такова нещо, защото все някой ще изпусне големите мангизи, така че този вариант, сегашният, ме устройва напълно. 😛

 6. Кирил Кирилов on July 31st, 2011 20:21

  Големият проблем е, че правителството умишлено или не уби всякаква конкуренция. Дори Шел спря да внася горива от 1 януари 2010 г. заради административни бариери и излишна бюрокрация.
  http://ikonomika.org/?p=5370

  Според годишното изследване Doing Business на Световната банка, в България има големи проблеми с бюрократични пречки пред вноса и като цяло пред външната търговия (България е на 108 място в света по този показател).
  http://ikonomika.org/?p=5344

 7. ss7 on July 31st, 2011 22:04

  Определено не вярвам милиционерите за няма и 7 месеца да са тръгнали от “Абе обади ми се оня, аз съм обещал” до “Закона е за всички” , още повече, че съвсем наскоро се канеха да променят друг закон специално за една фирма да не била в нарушение.

  Може би бюджета се дъни много сериозно, за да са се решели на тая стъпка. Като чета тук-там , нефтохима трябва да плати 500 милиона акциз за горивото в складовете защото няма лиценз. Отделно , ако е истина, че нефтохима е правил далавери (огромния скок в износа) , то приходите от акциз и ДДС трябва да се увеличат след спирането на завода.

  Абе, все още няма достатъчно информация, но ще разберем по-нататък (четейки между редовете).

  А това за върховенството на закона е смешка. Дори НАП се праат на тарикати и гледат да го заобикалят, специално в частта му за давността. Личен опит. т.е пари нема – действайте.

 8. dzver on July 31st, 2011 22:46

  Ако съдим по горните линкове на Кирил Кирилов, тези данъчни складове са били въведени с цел в България да се установи монопол на Лукойл. Въвели са го и сега го затварят, като това ще преразпредели паричните потоци през регистрираните данъчни складове – нещо, с което Шел и Лукойл не са се справили.

 9. emo on July 31st, 2011 23:13

  “Акцизът”, е общностен данък и минималните му ставки са определени в съответната директива. Казано по друг начин не можем да избягаме от него. У нас стойността на акциза спрямо останалите членки е от най-ниските, но това пак не обяснява по-високата пазарна цена на горивата.

  Фрог, е права. Нищо не е такова, каквото ни го описват:)

 10. ss7 on July 31st, 2011 23:18

  Да, и това преразпределение трябва да увеличи приходите от акциз и ДДС . Поне така май се надява Дянков.

  Ще си проличи по събраното ДДС и акциз следващите месеци . Ако се увеличи, то наистина нефтохима е правел сериозни далавери.

  Отделно Дянков си осигурява високи цени на горивата, което отделно ще увеличи приходите от ДДС.

  Дянков хич не е глупав.

 11. dzver on August 1st, 2011 10:46

  Т.е. това е пъклен план на Дянков за временно покачване на данъците. Добра хипотеза.

  Аз съм по-склонен да обяснявам подобни флуктуации с некадърност. Както на кабинета, така и на номенклатурчиците, назначени от руснаците да им управляват рафинерията.

 12. ss7 on August 1st, 2011 12:20

  Hanlon’s razor винаги обяснява нещата 🙂 Нищо чудно да е точно така.

 13. dzver on August 1st, 2011 12:26

  Дежавю:

  James Taggart: “It’s not my fault!”
  Трайчо Трайков: “Ако няма керосин, вината няма да е наша.”

 14. Пламен Бочев on August 1st, 2011 19:00

  Съдът връща лиценза на “Лукойл”
  http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4003171

  Ние ги хващаме, те ги пускат. :)))))

  Как не ти хрумна, че тиквата на Боко Тиквата не може да роди нещо по-различно? :)))

 15. dzver on August 1st, 2011 21:23

  Това е само за пред хората. Ако съдът беше в състояние да извършва справедливо производство, нямаше да сме най-бедната държава в ЕС.

 16. dali? on August 2nd, 2011 09:46

  Борбата в тази глутница винаги е свързана с канибализъм. Скоро ще се разбере, кой ще бъде изяден……

  Има много съвпадения покрай този случай:
  Искове за Белене
  Шистов газ
  Вот на недоверие….
  Оттегляне на БАТ от Булгартабак

  Очевидно има пренареждане на играчите….

 17. Steliyan on August 2nd, 2011 11:16

  И все пак аз не разбрах – как според всички независими сводки, които свободно циркулират из интернет може да се каже, че горивата са най-скъпи в България? Аз от своят си опит и опита на мои приятели излизали в околните Европейски държави съдя, че при нас цената е ниска, проблема е, че доходите също са ниски. Калпава производителност…
  Ако сравнявате с Кувейт – да знаете, при нас водата е по-евтина!

 18. dali? on August 2nd, 2011 14:10

  @стелян
  един от основните фактори, формиращи цената е цената на труда – заплата и осигуровки.
  Ако в лукойл и бензиностанциите плащаха същите заплати и осигуровки като в западните рафинерии и бензиностанции със сигурност цената, щеше да е по-висока от съседните и западните страни….

 19. dzver on August 2nd, 2011 20:22

  Акцизът ни също е от ниските.

Оставете отговор