Причини за бедност в България

June 15, 2011

Знаем, че България е бедна. Много хора са с изгнили зъби, мръсни, крадливи, корумпирани, живеят в коптори и изглеждат зле. Държавата дава работа на милиони, пенсии на милиони, образование и здравеопазване на всички. Защо тогава хората са с изгнили зъби, мръсни и бедни?

Като осигурява работа на милиони, държавата предизвиква бедност:

Като осигурява пенсии и помощи, държавата предизвиква бедност:

Като осигурява безплатно здравеопазване, държавата предизвиква бедност:

Като осигурява безплатно образование, държавата предизвиква бедност:

Не съм против пенсиите, здравеопазването и образованието. Те не са безплатни в действителност, ние си плащаме за тях четворно и петорно с данъци. Против съм това да ги организира държавата. Държавата не може да свърши работата вместо хората. Не може да им сложи четка за зъби в устата и да търка. В момента тя е машина за производство за бедни, глупави и мързеливи.

Ние не искаме и следващите поколения да живеят така, нали?

Публикувано в: Uncategorized 81 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

81 коментара на “Причини за бедност в България”

 1. dzver on June 17th, 2011 16:46

  @dali олзвай позволените тагове за цитат като: <blockquote> цитат </blockquote>

  цитат

  отговор

 2. dali? on June 17th, 2011 17:32

  @dzverq благодаря, но прецених, че съвета ти е по-добър от blockquote
  http://ras-alhague.blogspot.com/

 3. dzver on June 17th, 2011 17:47

  Чудесно. Добре дошъл в света на не-анонимните.

 4. dimo raikov on June 17th, 2011 18:02

  Е,Дзвер,много елементарно би било,ако наистина така разчитате написаното от мен! А и ужасно цинично – в края на краищата и Вие имате сигурно баща и майка…Ето,за мен това е проблемът – студените парчета лед вместо сърца и страшната пропаст между “късметлиите” българи,към които очевидно принадлежите и Вие и “нещастниците” като моя милост,които сме имали неблагоразумието да мислим понякога не само за собственото си устройване. Всъщност ние сме от два свята,които никога не ще могат да се срещнат, това е видно и с просто око. Затова и съжалявам,че се намесих във Вашата дискусия.

 5. dzver on June 17th, 2011 18:36

  Няма сърца в тая работа. Нацията изчезва, задушена от лентяи, мързеливци, неграмотни и комуняги. Хан Аспарух се върти в гроба и му иде да хване гьостерицата 🙂

 6. dali? on June 17th, 2011 19:01

  @dzver Нацията загива защото няма бебета. Твоя принос по въпроса какъв е?
  И между другото Нацията се създава и поддържа със сърце. Другото е сбирщайн или катун..

 7. Балтазар on June 17th, 2011 23:40

  Като гледам си уцелил почти всичките ключови фактори. Все пак за мен водещите са:
  – некомпетентната и мудна администрация;
  – лошо скалъпената пенсионно-осигурителна система;
  – лошо скалъпената здравна система;
  – сивата икономика, като цяло.
  Мисял си, че първите три и най-0вече осигуровките са ключови за сивата икономика, респективно за бедността. Ето едно примерно решение – http://copyofblog.blogspot.com/2011/06/blog-post_1865.html

 8. dzver on June 18th, 2011 01:04

  За икономиката некомпетентната, корумпирана и мудна администрация е по-голям проблем от високата социално и здравно осигурителна тежест. Факт е, че има държави по света с по-високи данъчни тежести, но с ефективна администрация, в които нещата горе-долу вървят.

 9. Г. Неделчев on June 18th, 2011 03:34

  Съгласен съм с отправната точка и с внушенията като цяло, но по доста конкретни пунктове бих поспорил.
  Конкретно за данъците – според мен не са високи, проблемът е в недобрата събираемост и многото измами с ДДС. Но и в това отношение се оказа, че имало по-зле от нас – гърците.
  За бедността на докторите също бих поспорил, както и за това дали предпочитат повече приватизация и реформа в сектора. Според мен повечето “доктори” избират да си кютат със сегашните заплати и в мизерията, но все така да се скатават по цял ден. Малкото сред тях, които бачкат съвестно и много, не са чак толкова зле с парите.
  Учителите също да не ги жалим толкова – и при тях положението е “зле сме, ама ако има реформи, ще сме по-зле, защото ще трябва да работим повече, или да работим нещо друго”.

  Като цяло нещата са малко като приказката за кокошката и яйцето. Държавата ли е виновна, че матриалът ни е лош, или матриалът е виновен, че държавата е такава?
  Според мен по-конструктивно е да критикуваме матриала, държавата си е държава, тя каквото и да направи, все ще има недоволни. Да не заприличваме на пънкарчето Тенкса от филма “Подслон”…

 10. ss7 on June 18th, 2011 03:56

  Как не са високи данъците бре. Някой изобщо правил ли е сметка КОЛКО му прибира държавата от изкараните пари. НАД 40% !

  Е лично на мен ми омръзна да “храня” неопределен брой некадърници , наричащи се политици и държавни служители. Не ща от държавата ни здравеопазване , ни пенсия, то не че ще взема някога, ама не искам и да ми краде парите.

  Искам пътища и нормална среда да си осигуря каквото ми трябва , т.е. работеща правосъдна система и МВР , правещо нещо различно от ПР филми.

  Освен това данъчното обагане е силно непропорционално , облагодетелсващо тези с много високите доходи (за 20к заплата осигуровките процентно са много по ниски, отколкото за 2к заплата, да не говорим пък за по ниските).

  Т.е защо тези с 20к доход плащат само 12-13% , а тези с 2к и по малко – над 30%.

  Не случайно никъде в белия свят няма “плосък” ДОД.

 11. dzver on June 18th, 2011 11:21

  Статия в Капитал за МВР и институтите на МВР, дето произвеждат специалисти меверейци – http://bit.ly/lFbIAu

  Точно по темата.

 12. dzver on June 18th, 2011 11:24

  @SS7, това е, защото на теория социалните осигуровки не са данък. А на практика са. Като резултат се получава регресивна данъчна тежест. Така е навсякъде. Ако тези 30+% влизаха по личната ти сметка, откъдето би могъл да ги изтеглиш след определена възраст, нямаше да мислиш по същия начин.

 13. Балтазар on June 18th, 2011 14:42

  dzver, всичките неща са важни, администрацията също.
  За наличието на качествена администрация трябва адекватна нормативна база – имаме ли я?
  Трябват и много повече пари за заплати – готови ли сме да ги дадем?
  Трябва и много обучение за да е компетентна – за какво точно да ги обучаваме, като няма база, която да даде рамката?
  И на последно място – данъчната тежест е фактор за дела на сивата икономика.

  Дясното винаги е по-силно от лявото – тоест, човек винаги гледа да притегли повече към себе си, да скрие повече пари и да си ги похарчи.
  Онова, което повдигнах като въпрос вчера, е важно точно в тази посока на разсъжденията. Работодателят е активната страна в икономиката и ако има интерес от сива икономика, то сивата икономика ще е норма.

  Опитвам се да кажа, че защитата на обществения интерес може да стане само през защитата на частния, а не за негова сметка.

 14. dali? on June 18th, 2011 15:51

  Учудващо е как закона за привличането действа и един наивитет се стреми към друг наивитет.
  Не се учудвам за избора на името – Балтазар. Изключително подходящо за начина му на мислене. Но е добре да знаем и какъв ще е изхода …..

  http://ras-alhague.blogspot.com/2011/06/blog-post_9104.html

 15. dzver on June 19th, 2011 14:13

  Бхахаха 🙂

  Всяко действие ражда равно по сила и обратно по посока противодействие.

 16. Бойкота on June 19th, 2011 17:36

  Виж сега.Има над 2 милиона имигранти.
  Отделно по 20-30 хил. стягат багажа.
  Колкото до образование и бачкане – всеки избира колко ще учи и ще бачка.Въпрос на мотивация. Навън за мързел, измама и фалшива диплома не прощават.
  Единственият проблем на хората в БГ са хората. Единствено нещо , което ББ каза вярно.Само дето и той е в кюпа на некачествените. И друго трябва да се забранят форумите и да се излезе на улицата.
  Само трошим клавиатурите.
  TERMINAL 1, TERMINAL 2.

 17. dali? on June 19th, 2011 17:46

  @Бойкота
  Е кой да излезе? Не е ли пределно ясно, че всички чакат някой друг да ги оправи 🙂
  Щото на никой не му се вадят горещите картофки, но пък с биричка и виличка после са вървежни….

 18. dzver on June 19th, 2011 18:53

  Имаш едно казино. Маси с покер и маси, обслужвани от едрогърди сервитьорки и маси за руска рулетка с 2 вмирисани трупа край тях. Кое ще избереш?

  Така имаш България и 20-30 развити страни. Кое ще избереш? Не е до материала, а до правилата на играта.

 19. dali? on June 19th, 2011 20:38

  @dzver няма как да се съглася с теб!
  http://ras-alhague.blogspot.com/2011/06/blog-post_1743.html

 20. Тимур и неговите командоси on June 22nd, 2011 09:48

  Dzver, абсолютно прав си. Мисля, че и сам разбираш причината за тази политика на управляващите – беден народ се манипулира по-лесно. Когато човек не плаща за нещо, а го получава (или не) според каприза на управляващите, този човек е крайно зависим.
  Повечето коментари дотук само потвърждават, че тази политика е успешна (макар и крайно неморална) – виж, робите се радват на финансовите си окови. Вместо да ти дадат парите, които са ти взели за здравно осигуряване, те ги вкарват в общия казан, за да има и за тези, които не искат да работят. Не ми давайте за пример пенсионерите, понеже и те биха могли да получават определена сума от държавата, но сами да решават на кого да я дадат. Тоест, да поощрят кадърните лекари.

  Изобщо, всички посткомунистически правителства (нашите до едно са такива) най-много се плашат от реални пазарни механизми, понеже тогава хората ще забогатеят, ще престанят да мислят само как да си осигурят хляба за утре и ще се запитат – абе, кави ги вършат онези там горе? А това е въпрос, който у нас може да получи само негативен отговор.
  Елементарно сравнение с комунизма показва, че сега продължаваме идеите му – тогава всичко, което осигурява оцеляването на работната сила, беше евтино. Всичко останало – безумно скъпо или недостъпно. Тоест, държавата като един добър овчар се грижеше за овцете си, за да може дълго да ги дои и стриже, но естествено, не им даваше да гледат видео например – нали са овце, за какво им е? Или да ходят да пасат в чужбина – да, да, че да ги издои някой друг. Сега е абсолютно същото, само дето овцете блеят не по принуда, а по лично убеждение. Което е още по-страшно.

  Съжалявам, ако с това сравнение обиждам някого, но истината не се променя, ако се преструваме, че не я забелязваме.
  Поздрави за добрата и вярна статия!

 21. Тимур и неговите командоси on June 22nd, 2011 10:08

  Между другото, повечето хора тук едва ли някога са управлявали нещо значимо и не разбират механизмите на налагане на власт. Да убиеш инициативата на хората е важен момент, ако искаш да получиш послушна маса. В частните фирми това обикновено не се прави, понеже намалява конкурентоспособността, но държавата не се конкурира с никого. Затова и целта е колкото се може по-малко хора да мислят с главите си, а просто да правят каквото им се каже и да се надяват на по-добро.
  В момента българинът е в положението на неизлечимо болен, който в отчаянието си се хваща за всяка сламка, макар вътрешно да осъзнава колко безсмислено е това. То не бяха “дисиденти”, царе, екшън-герои, “патриоти-националисти” – кой не ни управлява и не ни засипва с обещания? Но всички много внимаваха само да замъгляват симтомите на кризата в обществото, но не и да го лекуват. Понеже тогава рискуват да се окажат излишни.

  Спомнете си последния път, когато притеснени сте отишли на лекар. У средния българин това е перманентно състояние относно финансовото му бъдеще. И лекарят винаги казва:”Абе, ти продължавай да идваш при мен, всичко ще се оправи…” Но реално не те лекува, а само леко смегчава симтомите. При което ти – особено ако не осъзнаваш манипулацията – дори си му благодарен за положените “усилия”, въпреки че реално няма резултат.
  А ако той ти каже – “абе кой идиот те е лекувал досега, ако беше дошъл по-рано при мен, досега отдавна да си здрав..” – аналогията с политиката и управлението на родната икономика ще стане пълна.

  За да разведря малко атмосферата, ще завърша с един виц: Знаете ли защо в държавните фирми няма сексуални посегателства? Ами как ще има, като всички там са близки роднини.

 22. Филип Петров on June 23rd, 2011 08:50

  Дзвере, толкова глупости си написал, че не знам откъде да започна и има ли смисъл въобще да го правя. Затова ще кажа, че в най-общи линии твоите мисли граничат с политиката на Пол Пот в Камбоджа – единственото, което могат да доведат е масов геноцид срещу собственото население поради невъзможност да бъде изхранено.

 23. dzver on June 23rd, 2011 10:59

  Не те знам защо гравитираш около десните партии, като по убеждения си си комуняга 😀

  Пол Пот не е съкратил държавната администрация. Той е назначил нова от тип паравоенна милиция. Не е насърчавал индивидуалната свобода и развитие. Бутал е грамотните хора по лагери и ги е избивал.

  Написал си серия от несвързани думи.

 24. dali? on June 23rd, 2011 14:24
 25. dzver on July 3rd, 2011 02:16

  Днес видях жалките опити на държавата да върши нещо. Групи от по 4 полицая с параден офицер към тях дебнат за превишена скорост и проверяват документи.

  1 акт за 20-50 лева на всеки 20-30 минути, срещу 4 заплати по 10 кинта на час + осигуровки + ранно пенсиониране + 30-40 лева на час върху техниката + сложна процедура по събиране = поне 300 лева разходи за този акт.

 26. dali? on July 5th, 2011 14:46

  това, че някой смята перфектно дискретните случаи, дава ли му самочувствие да вижда дълбочината на социалните причинно-следствени връзки?

  п.с. не ми отговаряй това ти е за домашно

 27. Филип Петров on July 7th, 2011 10:44

  Понеже виждам, че хората по-горе ти поставят домашно, то и аз ще поставя едно, свързано с предишния ти коментар към мен. А именно: всичко, което каза за Пол Пот е вярно, но защо той го е направил именно така?

  Вярният отговор на горния въпрос би могъл да обясни смисъла на предишния ми коментар и да “свърже думите”. Невярният отговор на горния въпрос отново ще остави казаното от мен като “купчина несвързани думи”.

 28. dzver on July 7th, 2011 11:58

  Може и така да е 🙂

 29. lucho870601 on September 18th, 2011 15:19

  Причината е една – не произвеждаме нищо. Нито високи, нито невисоки технологии. Даже и земеделска продукция не произвеждаме ефективно. Трябват ни заводи, трябват ни технологии.
  Само държавите с петролни находища могат да си позволят да не произвеждат нищо и да живеят богато… ние имаме само шистов газ 😀

 30. dzver on September 19th, 2011 09:40

  Не съм съгласен. Ако със заводи ставаше, комунистите щяха не комунизъм да са построили, ми магистрала до Луната.

 31. Аргирова on January 13th, 2014 19:15

  България си е бедна страна и едва ли ще се оправи скоро.Дано.Но на много хора не им се вярва.

Оставете отговор