Кръгче до Дряновския манастир и Боженци

May 22, 2011

Преди 10 години ходих на туризъм заради ходенето пеш сред природата, изкачването на върхове. После заради приятното прекарване с приятели. Последните години доста места видяхме с цел пикник или ядене извън София. Тия дни направих сефте на туризъм, заради карането на автомобил до там и обратно.

Цялата работа дойде от това, че от Форд ми дадоха да пробвам новия Фокус 2012, и то червен. Смятах да я пробвам с каране до Батак, но тази кола просто иска да върви и Батак беше твърде близо. Така се получи един много обиколен маршрут до Дряново през магистрала Тракия, Павел баня и Шипка, с доста почивки.

dzver и Ford Focus, на фона на паметника на връх Столетов

В Дряново има условия за настаняване на великия китайски народ. Също така е приятно и великия китайски народ е привлечен 🙂 Вероятно най-хубаво за нощувка е в Боженци, но не бих подценил спокойствието на Дряновския манастир, към който има двузвезден хотел. Спал съм там във времената, в които все още имаше църковна дейност и беше много яко. Ние се настанихме в самото Дряново, в хотел с хубав басейн и чудесни стаи, но имаше парти до 1, което не ми хареса.

Дряновския манастир

На следващия ден посетихме Бачо Киро и Боженци, като си набелязахме места за нощувка следващия път, като идваме в района – например Моабетчийницата.

Моабетчийницата

За колата.

Планирам да й направя подробно ревю по-натам, но до тук:
– МНОГО върви (182 к.с.) – голямо изкушение, във всеки момент 🙂
– Доста е приятно да се возиш в нея.
– Автопилотът е умен и на автопилот е много икономична.
– Като бот е. Пуска си сама осветлението, чистачките, лампичките вътре, пали и гаси двигателя сама, когато трябва и програмистите са го направили да е приятно.
– Надхвърли очакванията ми отвсякъде.

Публикувано в: Uncategorized 16 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

16 коментара на “Кръгче до Дряновския манастир и Боженци”

 1. Val on May 23rd, 2011 11:03

  Боженци е мега място за релакс и препиване 🙂
  Пускай по – чести постове. Комитски ни зарина с ежедневните си турове в Гърция 🙂

 2. Steve on May 23rd, 2011 11:42

  Бих препоръчал на всеки който иска да почива в Габровският балкан, да разгледа и другите селца преди/около Боженци. Примерно село Съботковци (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8) е не по малко красиво и приятно, изключае факта че не всяка къща е хотел ресторант, а цените за наемане на цяла къща за компания са в пъти по малко.

  Относно колата – след Реното, на каквото и да се качиш все хубаво ще ти се струва. Пробвай японска (Мицубиши, Мазда, Тойота) от същият клас и пак може да споделиш 🙂

 3. dzver on May 23rd, 2011 17:17

  Е, аз не смятам да правя сравнителна характеристика на Форд Фокус с други коли. Само да опиша впечатленията ми от тази.

  Клио 1 не е за подценяване, но просто не е от този клас. То е градска мини кола, предназначена да се завира навсякъде и да не ти е жал, когато се появи поредната драскотина по боята.

 4. Иван on May 23rd, 2011 19:09

  ПАЛИ и ГАСИ двигателя сама?

 5. dzver on May 23rd, 2011 20:04

  Да, доста е яко. Като спреш и се гаси. Като решиш да тръгваш, натискаш съединителя и двигателя се пали. Не съм сигурен, но мисля че го прави и в движение – при спускания компютърът често показва разход от 0.0/100.

 6. Val on May 23rd, 2011 23:00

  Веско,сега се сетих . Ти си на една ръка разстояние от Хотнишките водопади.
  http://inews.bg/Забележителности/Хотнишки-водопади_l.t99od_i.72823.html

 7. владо on May 24th, 2011 13:30

  Как стана този номер с даването на автомобил за проба? Много ми е интересно да споделиш…

 8. dzver on May 24th, 2011 16:47

  Не мога да кажа. Обадиха ми се 2 различни познати блогъри да питат дали да ми дадат телефона и така.

 9. ss7 on May 25th, 2011 01:33

  Дори лада петица харчи 0/100 при спускане, защото при ППХ (принудителен празен ход – спускане на скорост) горивото към двигателя се спира изцяло. Не мисля, че съвременна кола би толерирала гасене на двигателя при движение заради хидравлики, пневматики, ел.захранване и т.н. , твърде рисковано е и заради нуждата от незабавна реакция при настъпване на газта.

  Всъщност интересно ми е колко харчи и дали е бензин или дизел. И дано хамериканския инженер е измислил нещо по добро от “автоматично регулиращия” се съединител, щот колко съм го благославял…. съединителя де.

 10. dzver on May 25th, 2011 01:46

  1.6 EcoBoost 182ps, по бордови компютър е изразходвала 7.0l за 4000 км смесен цикъл, повечето минати от други хора, които вероятно не са ползвали автопилот.

  По спецификация е 5.0 извънградско и 7.7 градско.

  Не знам какво е регулиращ съединител, но има 5 години гаранция… 🙂

 11. eng. Ilian Iliev on May 25th, 2011 10:43

  Интересно е обаче това постоянно палене и гасене на двигателя как се отразява на живота му. Мои близки имат focus с тази “екстра” и при карена в градски условия се гаси на всеки светофар и на всеки знак стоп, ако спреш за малко по-дълго. Тъй като автомобилните двигатели са напревени да работят в след резонансен режим(оборотите при които се получава резонанс са доста ниски и затова при палена двигателя и колата се разтрисат, а при нормална работа е вибрациите са по-малко), въпросното палене и гаснене според мен силно скъсява живота на двигатели и увеличава износването му.
  Иначе колата наистина е готина, пък и мисля, че това може да се изключва )))

 12. dzver on May 25th, 2011 11:03

  о да, има копче за изключването на тази екстра, но не бих я изключил 🙂

 13. Anonymous on May 25th, 2011 13:14

  Страхотни снимки, добре написано :))
  Пропуснал си с.Кметовци, на път за Боженци 🙂
  А Мото Пфое е в основата..

 14. dzver on May 25th, 2011 16:46

  Минахме и през други места, като Кметовци, Шипка и Павел Баня, но предпочетох постът да е по-сбит.

 15. t0sh on March 4th, 2012 09:28

  Утро и тук 😉
  джаст май 0.42 стинки:
  1. 0.0 разход по нанадолнище го прави всяка инжекция, за лада5 не съм толкова убеден 😉
  2. преди да се впечатлиш от самата кола и гаранцията, вземи провери какво значи ‘гаранция’, колко ти време чакане ти отнема смяна на масло и сервиз – които по време на гаранцията ще са задължителни да са САМО в техен сервиз (къде?), и какво е обслужването и цените там… както и колко бързо сдават багажа електрониките, или какво пише У малките букви в договора за лихви лизинг и каквото и да е друго 😉
  … да не се окаже примерно, че в скоро време ти трябва отделен блог на тема ‘продавам месечна карта за транспорта, колата излезе от сервиз изненадващо бързо… ОТНОВО’ или ‘някой да подарява годишна карта за транспорт’ ;:)))

  съвет: по-добре си купи запазена ползвана стара кола, освен ако не си спечелил от тото/казино или подобни 😉 нещо японско, нещо руско… или нещо бмв… 😉

 16. t0sh on March 4th, 2012 09:28

  п.с. Боженци РУЛЕЗ! 😉

Оставете отговор