Паметникът с шмайзера

January 12, 2011

Има раздвижване по въпроса за бутането на паметника на руския войник от втората световна, размахващ победоносно шмайзер над София. Имам 2 нови идеи по въпроса:

1. Комплексът с войника, шмайзера и едрогърдата майка може да бъде заменен от актуализиран, с внуците на тези измислени хора. Бензиноколонка, бензиджия, стара кола без предна броня и дрипав шофьор с бирено шкембе. Това ще е еманация на руско-българските отношения от 2011 г.

2. Търг с явно наддаване за бронзовия монумент и барелефите. БСП може да събере дарения със есемеси и да си го монтира в частен терен, където да организира поклонения и да дава на посетитлите правото да добавят “хаджи” към името си.

Най-важното от всичко е да си вземем поука и в бъдеще да не строим египетски пирамиди. Паметниците на безсмисления труд не носят полза никому, а след време създават главоболия на хората, които трябва да ги демонтират.

Публикувано в: Uncategorized 12 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

12 коментара на “Паметникът с шмайзера”

 1. yradunchev on January 12th, 2011 06:39

  едно уточнение – не е шмайзер. Шпагин е. През Втората Световна Война Шмайзер е на въоръжение във Вермахта, не в СА. Идеята с търга е най-яката до момента 🙂 Не е лоша също идеята да се демонтират тези паметници и да се пренесат на Бузлуджа, там да се организира тематичен парк. Финансиране – пак от електората на БСП с СМС-и.

 2. Andro on January 12th, 2011 09:46

  Идеята за тематичен парк на ужасите на Бузлиджа засега изглежда най-добре 😀

 3. ivan ivanov on January 12th, 2011 10:23

  тоа, со шмайзера, да си се кача на Mесершмито и да бега 🙂

 4. dzver on January 12th, 2011 11:47

  Не може да е на Бузлуджа, в долината на розите има много любители на … реставрацията. За 10 дни от бронза няма да е останал и спомен.

 5. Божо on January 12th, 2011 12:52

  >”Паметниците на безсмисления труд не носят полза никому, а след време създават главоболия на хората, които трябва да ги демонтират.”

  Е, те хората ги правеха “от векове за векове”, от де да предвидят, че вековете ще се трансформират в десетилетия 😀

 6. dzver on January 12th, 2011 15:24

  Като каза десетилетия и се сетих за “1300 години България” пред НДК 🙂

 7. viktor on January 12th, 2011 21:16

  Вижте и другата гледна точка, която също има добри идеи и предложения ->

 8. Deni Ruk on January 13th, 2011 23:12

  Хахаха, жестока статия:) Благодаря ти за настроението.

 9. Eol on January 28th, 2011 20:47

  Глупости на търкалета… паметниците са част от историята, а тя е такава каквото ние/нашите предтци/нашите деца са/ще я направят независимо дали ни харесва или не. Историята не е предпоставка за иманярство, а база за изводи. Дет’ се вика: който не се учи от Историята е осъден да я повтори! Така че това с унищожаването на паметниците е като мразя расизма и негрите дип’ че негър съм виждал само във ви-бокса и по ТВ-то

 10. dzver on January 29th, 2011 01:30

  Пише се предци. Мястото на историята е в музеите, не в центъра на града, под формата на гигантски гранитен фалос.

 11. зори on January 29th, 2011 22:06

  Фалическата форма е такава от хилядолетия, но “силните” култури са успявали да и предадат свой смисъл и да напишат своята история, а “малките” трошат време и ресурси, за да бутат камънака, защото е по-лесно да разрушиш и да се правиш, че не го е имало. Това е двоен паметник. Ако го бутнем, защото е направен през един нелицеприятен за нас период – ще покажем на наследниците си, че сме били слаби и неуверени. В древен Египет, където не се притеснявали от фалическите си паметници, имали практика да заличават изображенията на фараон, загубил властта – сега по заличените изображения се съди за несигурността на последващите владетели.
  Всеки паметник е послание към бъдещето, което казва – ние бяхме тук и се държахме по този начин. Превръщането му в послание от рода “това е минало и ние не питаем топли чувства към него” би било много по-силно и мъдро решение (според мен).

 12. kalamutnik on February 13th, 2011 10:42

  Хубаво,много добро!

Оставете отговор