Blizoo – възможности

December 20, 2010

Стана ми жал за персонала на касата на Близу, който се опитва всячески да задържи разбягващите се клиенти. За това ще напиша още един пост с обратен знак за тази компания. Рано или късно някой от управителите ще ме прочете.

Близу има своите възможности пред себе си. След сливането на Мтел с Мегалан и Спектър, след година-две ще има чудовищен монополист и Близу могат да се окажат добрите. Също така, цифровата телевизия по коаксиален кабел е просто по-добра от IP телевизията по Интернет. Т.е. Близу ще има конкурентни предимства да е не-злата алтернатива. Какво се иска:

Подобряване на обслужването

В Интернет има СТОТИЦИ оплаквания от липсата на поддръжка. Лично аз съм вдигал скандали по телефона поне година, преди да се изключа, когато в моя блок нямаше алтернативен оператор. Изгубените клиенти от 1 каса за няколко дни биха покрили годишната заплата на 1 човек поддръжка. Вместо 4 души (колкото май са в момента), трябва да са 2-3 пъти повече и да работят на смени, като особено важна е вечерта, когато реално някой гледа телевизия. Мениджърът, съкратил персонала на Кейбълтел, който си бачкаше до късно и работеше на Скайп, трябва да си понесе отговорността.

Подобряване на имиджа

Не може да ми говори на ТИ телефонната централа. Подобряване на имидж не става със среднощни посещения на търговци, които ми подаряват Интернет. Някой специалист може да им помогне, но ще отнеме години. Може би нова смяна на името – обратно към добрия имидж на Кейбълтел или ЕСТ. И някой трябва да чете блогове и форуми full time 🙂

Намаляване на цените

30 лв за телевизия + Интернет е ниска цена, но 30 лв само за телевизия, колкото плащах от няколко години, не е добра цена, предвид конкуренцията.

Подобряване на качеството

Сигналът на цифровата ТВ при мен си беше ОК, но неколкократно бяха вадени хубави канали и заменяни с пълнеж.

Премахване на практиката да се спира телевизия

Смениха ми датата на излизане на сметката. Като резултат 2 пъти закъснях с плащането и 2 пъти ми спряха телевизията за по 2 дни. Не е редно пускането на ТВ да става с ръчна намеса от оператор, ако има толкова ограничен съпорт и съпорта не работи след 6 вечерта. Това трябва да става автоматично. Платил съм по нета, след 5 минути трябва да има ТВ. Това беше конкретната причина да се изключа.

Ако следват тези прости стъпки, след 2-3 години може постовете в блоговете за Близу да са с друг тон. В тази компания сигурно са останали хора от Кейбълтел и ЕСТ, които знаят как се прави печеливша кабеларка. Бяха го направили.

Публикувано в: Гърнето с боба 20 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

20 коментара на “Blizoo – възможности”

 1. Мариана Евлогиева on December 20th, 2010 22:05

  Във Фейсбук ти отговорих:

  “Не може да ми говори на ТИ телефонната централа.”
  Може, може! Навремето дори имаше хубав виц за милиционера, който държал отворен телефон и питал: “Кой е най-…?” А телефонът му отговарял” “Ти-и-и, ти-и-и, ти-и-и!” 😛

 2. ss7 on December 20th, 2010 22:36

  “Също така, цифровата телевизия по коаксиален кабел е просто по-добра от IP телевизията по Интернет”

  Не е баш така, ама …… зависи си от реализацията.

  Мениджъри за масово поразяване има навсякъде, особено пък в големите фирми 🙂 И пораженията понякога са жестоки.

 3. kyky on December 20th, 2010 22:37

  Нямам нищо против поддръжката да ми говори на ти. Даже напротив – искам да можем свободно да се псуваме и да си правим комплименти кой колко е тъп. Когато човекът на телефона трябва постоянно да превежда това, което мисли на учтив български и да ме уважава, той престава да мисли над проблема и се съсредоточава над това как най-бързо да ме разкара. Това, което не търпя е да ми затварят телефона. Затова разговорите трябва да се записват и служителите да се глобяват, но НЕ за това че псуват, а за изключително за несвършена работа.

 4. kyky on December 20th, 2010 22:42

  ” Мениджърът, съкратил персонала на Кейбълтел, който си бачкаше до късно и работеше на Скайп, трябва да си понесе отговорността.”

  Според мен ако някой обяви, че има денонощна поддръжка по Скайп, той дори може да си позволи да качи цените над конкуренцията и пак ще има клиенти. Само че мениджърите са коне с капаци и освен да харчат за реклама и да съкращават персонал друго не умеят.

 5. dzver on December 20th, 2010 23:52

  Това беше първото нещо, което махнаха след сливането. Денонощната Скайп поддръжка, в полза на глупавия им чат, дето разпространява лични данни и вече не работи.

 6. nname on December 21st, 2010 10:28

  колко хора в българия могат да слеят 2 големи фирми и фирмите да продължат да работят?

  аз съм бачкал поддръжка в Евроком и нещата с 20 000 клиента не са толкова лесни, колкото ти изглеждат на тебе като звъниш да се оплакваш.

  Имахме 3-4 (CRM) системи писани-недописани, от Кейбълтел са дошли поне още толкова, чисто технически се получава едно малко чудо. Седни ти напиши една система за кебелни телевизии, ако почнеш днес ще е готова след 2-3 години 🙂 ама и да е вързана в реално време със всички пемънти под слънцето.. epay, ebg, paypal, sms, наложен платеж и пощенския гълъб

  до колкото знам са съкратили и много персонал, та дори да има кой да ти вдигне телефона, надали има кой да дойде ти оправи кабелите

 7. mi6t0 on December 21st, 2010 10:36

  Е, и какво от всичкото написано грее крайният потребител?!
  След 1-2 години като окапят съвсем, ще се сетят откъде духа вятърът.

  В момента по-изгодни са аобсолютно всички сателитни оператори, вече повечето LAN-ки, а да не говорим, че Mtel, Vivacom, a след нова година вероятно и Globul активно се намесват в пазара с Цифрова телевизия.

  Да не стане така, че след 2-3 години се прекръстят от “Близуу” на “Далечеее”.

 8. dzver on December 21st, 2010 11:02

  @nname, вярвам, че писането на такава система не е лесно, но за да се спестят разходи от сливане (и да се уволни персонал), общата марка трябва да се стартира след като системата е готова.

 9. nname on December 21st, 2010 11:06

  една фирма като мине 50 човека и става трудно управляема. това е американския корпоративен модел, лявата ръка не знае какво прави дясната и са в постоянни преговори поменду си

 10. dzver on December 21st, 2010 11:21

  Или просто шефовете, IT мениджърите, програмистите и изобщо всички са зле.ком и не в състояние да си свършат IT работата качествено (визирам издънката на билинга на Мтел и недоразумението с личните карти). А понякога е много просто. Работи ли – не пипай.

 11. stealth on December 22nd, 2010 00:17

  Близу (бившия Кейбълтел) имат едно голямо предимство – собствена оптична мрежа. На теория не им е проблем да доставят качествен нет и телевизия, обаче практиката показва друго… 🙁

 12. dzver on December 22nd, 2010 00:31

  Еми при мен пуснаха кабела по коаксиалния от покрива, дето несъществуващ вече оператор ми го прекара за моя сметка по незнам колко стинки метъра. После се чудят що нямало аналогов сигнал.

  След години се вързаха други хора във входа, сложиха кутия с моя личен кабел от покрива. За да го направят, срязаха кабела, който влиза в жилището. На следващия ден го оправиха, но даже не се извиниха.

 13. Mikkro on December 22nd, 2010 21:17

  Според добре осведомен източник, Blizoo са в процес на придобиване от един GSM оператор, така че догодина ще има раздвижване на пазара, което да се надяваме че ще ни се отрази положително.

 14. stealth on December 22nd, 2010 22:39

  Ъм… може би не е станало ясно. Оптичната мрежа, за която говоря е междуградска. Тоест, могат да бъдат конкурент на БТК в национален мащаб.
  Обаче градските им мрежи варират от пълна скръб, до някакво задоволително състояние. Зависи в какво състояние са ги купили (не знам за София, но в провинцията не са правили нищо – просто купуват съществуващи мрежи) и до колко са успели да ги “оптимизират” a.k.a. скапят 🙂

 15. Bibi on December 23rd, 2010 07:52

  Към описаните точки бихдобавила още една:
  Подобряване или изцяло пренаписване на сайта им.

  В сегашното си състояние е по-скоро рекламен, отколкото информативен, зле структуриран и съвсем недомислен.

 16. dzver on December 23rd, 2010 11:00

  Ако ги купи Глобул, ще си паснат идеално.

 17. Ondine on December 25th, 2010 16:19

  Merry★* 。 • ˚ ˚ •。★Christmas★ 。* 。*TO YOU
  ° 。 ° ˚* _Π_____*。*˚★ 。* 。*。 • ˚ ˚ •。★
  ˚ ˛ •˛•*/______/~\。˚ ˚ ˛★ 。* 。*★ 。* 。*
  ˚ ˛ •˛• | 田田|門| ˚

  п

 18. dzver on December 26th, 2010 13:30

  Сладко! 🙂

 19. Vassilev on December 30th, 2010 12:04

  А, към написаното от Bibi за сайта им бих добавил и идиотското решение да премахнат оттам някои много полезни неща – като например списъкът с честотите на аналоговите канали. Преди се намираха много лесно, но преди месец и нещо се наложи да ги потърся и… То бяха чатове, то бяха и-мейли, то беше и ходене в два ‘бизнес центъра’ (единия от които не повече от 5 кв. метра, на базар Герена). Резултатът е, че просто се отказах. Дотегна ми никой да не знае от къде може да се вземе нещо толкова просто и вдигнах ръце. Обаче – няколко дни по-късно се опитах да пратя нещо с наложен платеж чрез български пощи и ми стана съвестно как съм могъл да изпсувам наум Близу. Честна дума – там социализмът работи с пълна пара, хаха. И, за да не излезе че съм тотално недоволен от Близу, бих искал все пак да подчертая че ползвам от тях ТВ + Интернет от 2004 г, от една година и цифровия пакет и проблемите със сигнала / достъпа се броят на пръсти. Услугата поне при мен е устойчива, съпортът е съвсем отделна работа – всички съпорти напоследък просто работят като предпазен щит за специалистите, които могат да ти свършат работа за 5 мин. Малко дълго стана, ще прощавате

 20. x2805 on January 14th, 2011 15:37

  Никога не съм имал проблеми от никакъв тип с Евроком/Близъуу.
  Поддръжката им идва и сме си говорили – С какъв линукс съм на компютъра!!!
  Кабелната не е върха но по-добра едва ли ще намеря.

Оставете отговор