Малкия брат

December 12, 2010

“Малкия брат” е роман на Кори Доктороу и е страхотен. Чете се на 1 дъх.

Малкият брат е антиутопия за няколко деца, противопоставили се на системата за наблюдение в тяхното училище. Това ги вкарва в неприятности с антитерористичната политика на САЩ. Действието ни хвърля в истинска “луната-е-наставница-сурова”, само че всичко описано изглежда някак кошмарно познато. Технологиите, законите и свидетелствата показват, че всичко това вече се е случило преди около 10 години, но никой не се е разбунтувал. Е, героите на “Малкия брат” се бунтуват.

корицата на малкия брат

Имах нещастието да започна книгата към 1:30. Докато се усетя, нощта и романът свършиха, а преживяването продължава. Тази книга е 5/5 и е особено актуална, на фона на разкритията от Wikileaks.

Публикувано в: Uncategorized 9 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

9 коментара на “Малкия брат”

 1. Пейо on December 12th, 2010 14:30

  Вчера видях друг български превод на по-ранен роман на Доктороу: http://den-za-den.com/

  Още не съм го прочел, но може да ти е интересен

 2. dzver on December 12th, 2010 14:39

  Логото на Дисни е използвано за буквата Д в Ден 🙂 Ще го погледна, мерси.

  Бого Шопов ме накара косвено да прочета тази книга, защото спомена, че иска да покани Кори Доктороу като лектор в България.

 3. Nick on December 12th, 2010 19:48

  Това е голяма изненада за мен. Не знаех че има преводи на Доктороу на български.

 4. bubulinka on December 13th, 2010 10:52

  Звучи ми като отглас на 1984 на Оруел – която е The Original по темата . Най-хубавата антиутопия, която съм чела…, доклокото може да се говори за “хубав” при обществото, което така пълно и завладяващо описва Оруел 🙂

 5. dzver on December 13th, 2010 12:48

  Не е отглас на Оруел, а на 11 септември и патриотичния акт.

  Опитай се да преброиш камерите, които те заснемат всеки ден. Като нищо ще стигнеш 50 от раз, без дори да видиш повечето. Повечето са монтирани от полицията и се използват за видеозаснемане на нормално човешко поведение и нямат никаква охранителна или наказателна функция. Над 20 камери има само на Попа. Вероятно се записват всички телефонни разговори и част от e-mail кореспонденцията.

  Кори Доктороу си задава въпроса – какво ще стане, ако тези данни всъщност започнат да се ползват…

 6. bubulinka on December 13th, 2010 14:19

  Отгласът от 11/11 е пропагандирането на “тероризъм” – как да поддържаме състоянието на страх, да насаждаме страх /препоръчвам Зайтгайст, ако не си го гледал/. Хората, които се страхуват, са лесно манипулируеми.
  А не описва ли Оруел как животът на всеки човек се следи от екрани? Подслушват се телефони, всички са доносници и само най-малкото различие от желаното поведение , се докладва като “престъпмисъл”? Как се подправят исторически факти и икономически показатели според угодното на властта за деня? …В доста голяма степен май е повлиян от Оруел.
  Заинтригува ме, ще го прочета, и тогава мога да говоря за сравнение 🙂
  А ти чел ли си 1984?

 7. stealth on December 13th, 2010 18:24

  естествено, че е повлиян от Оруел – самото заглавие “Малкия брат” е препратка към “Големия брат” 🙂
  и аз смачках книжката за една вечер – супер лесно се чете. лошото е, че това не е антиутопия или фантастика – технологиите описани в романа си съществуват, а антитероризма съвсем спокойно си тероризира и в момента обикновените граждани…

 8. tollers on December 13th, 2010 23:55

  Книгата м/у другото може да се свали под CC лиценз от сайта на автора:

  http://craphound.com/littlebrother/download/

 9. Fethry on February 21st, 2011 07:27

  Този текст ме накара да прочета книгата и определено съм съгласен с dzver, много актуална е. На мен лично ми се стори и много добре написана. И аз се сетих за “Луната…”, докато я четях. 🙂 “Бард” напоследък доста рядко пускат наистина добра фантастика в тази си поредица. Въпреки това може би сега са в нещо като възход, пуснаха и Neverwhere на Neil Gaiman.

Оставете отговор