Магистратура във ФМИ

October 19, 2010

Предимствата за мен:
– Имах много поводи да уча нови и разнообразни неща;
– Нови ценни контакти и приятелства с колеги;
– Създаде у мен систематични и комплексни знания, които ми липсваха преди, без да го осъзнавам.

Недостатъците:
– Част от предметите не представляваха интерес;
– Имаше недомислица с кредитите, заради което дипломирането ми се отложи много. Не ни признаха работата като стаж.

Ако човек не е достатъчно мотивиран да учи самостоятелно, през ФМИ може да се премине, без да се научи нищо. Много от хубавите курсове са факултативни или избираеми.

Ако бях на 16-17, със сегашните си знания за това какъв е смисъла от образованието, вероятно бих се насочил към университет извън България. Интернет ни дава възможност да се насладим на лекции от Станфорд, например. Това ниво не е възможно да се постигне тук. То изисква едновременно студентите и преподавателите да са достатъчно мотивирани и да не се занимават с друго.

За мен си струваше.

Публикувано в: Гърнето с боба 3 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

3 коментара на “Магистратура във ФМИ”

 1. in2h20 on October 19th, 2010 12:24

  Честито !
  Първата университетска диплома е само отворена врата. Сега имаш някакво усещане за коя е средата ти, какви книги ще четеш, в какво ще инвестираш..обаче зад ъгъла, ученето като преживяване ще ти липсва. Адреналинът около изпитното време, състезанието с календара, дисциплината да се свършат пет задачи едновременно, колегите, преподавателите..
  за жалост фирмите все още не разбират как да оползотворят наетия талант и да го развиват, както това се случва в университетите.
  Или
  малко фирми го правят – инвестират в талант, събират талант на едно място, обучават го, насърчават го, купуват книги, курсове, уикенди в тим тренировки.
  Но като човек с университетско образование, оттук нататък е гарантирано че са ти известни начините да правиш информиран избор, което чисто практически – твърди науката – ще ти удължи живота, ще го напълни с повече качество и ще си по-адаптивен, когато дойде реч за ново познание.
  Това ти честитя !
  Персонално, аз не спрях да уча след първата диплома. Сега и след четвъртата ми е трудно, та мисля какво ли да яхна следващия път )))

 2. dzver on October 19th, 2010 12:47

  Благодаря 🙂

 3. Ivo on October 19th, 2010 17:18

  Айде честито. Ще очакваме да почерпиш.
  Ако забравяш ще ти напомняме регулярно 🙂

Оставете отговор