Столичният здравен холдинг отвръща на удара

September 29, 2010

През 2003 г. общината създаде фирма, притежаваща мажоритарен дял във всички софийски болници и поликлиники. По същество това беше опит за скрита приватизация на всички лечебни заведения на куп. Докторските сдружения обжалваха и холдингът беше ликвидиран. За съществуването си успя да произведе безброй скандали – от назначения на роднини като шефове на болници, през фиктивен персонал с големи заплати, конфликти на интереси, непровеждане на обществени поръчки.

Независимо от това, че холдингът е ликвидиран, в момента правоприемникът му е предявил иск към всички докторици в ДКЦ-тата да платят наем със задна дата, неуточняван в никакви договори, със суми, изчислени на база поглед в тавана, за години назад. Успоредно с това общината е твърдо убедена, че всеки добър наемател на здравно заведение, със собствени средства трябва да извърши капиталовите ремонти, отлагани с десетилетия. Общината не е убедена, че трябва да съди създателите на холдинга (т.е. общината) и хората, източили средствата от него през годините. Общината е убедена, че лошите са докторите.

Притеснява ме това, че в обществото се трупа омраза срещу докторите, вместо да се трупа омраза срещу армията хрантутници в държавната администрация.

Притеснява ме и това, че здравеопазването е всъщност много по-реформирано от полицията, армията и съдебната система – но онези батаци са свещени крави, по-силни от всяка обществена група, включително народното събрание.

Публикувано в: Гърнето с боба 12 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

12 коментара на “Столичният здравен холдинг отвръща на удара”

 1. Момчил on September 30th, 2010 00:42

  Натрупвам омраза както срещу системата, така и срещу докторите, които хем подкреят принципа на солидарността, хем искат аз да плащам повече (осигурявам се на прилична сума), хем да доплащам за здравни услуги. Или да цитирам по-точно – “здравните, които плащаш са като гражданската отговорност – покриват най-основното, ако искаш екстри – скъпи лекарства, приоритетно обслужване тогава си правиш допълнително осигуряване а.к.а каско”. В такъв случай се опорочава принципа на солидарността, освен това се опитват да променят, нещо което се обещавали, че няма да се променя.
  Иначе в България остана толкова малко да се краде и толкова много са се настървили всички крадци, че не се трае.

 2. ekate on September 30th, 2010 10:46

  Що се отнася до лекарите, те сами са виновни за негативното отношение към тях: всички нагло прикрити лекарски грешки, пълното безхаберие към болните, откритата корупционна практика на всички нива, джипитата, които вместо да пратят болния на специалист, му слагат произволни диагнози и го тъпчат с (не)подходящи лекарства. Затова ходя в частни кабинети и си плащам. Нямам много пари, но нямам и доверие в т.нар. обществено здравеопазване.

  Принцип на солидарността в здравеопазването трябва да има, но трябва много точно да се определят кои точно ще са солидарните страни. Не може аз да си плащам осигуровки на пълния размер заплата (по изчисления 1/5 от дохода ми всеки месец заминава за данъци и всякакъв тип плащания към държавата), докато други хора се осигуряват на минимална заплата, а получават реалните си доходи под масата. Не може и мен и онзи човек да ни поставят на равна плоскост и да получаваме еднакви по (не)качество услуги. Тук не говоря за инвалиди, пенсионери и много бедни хора. Говоря за всички, които искат да получават това, което и аз получавам като обслужване, но не желаят да си плащат за него. Също така, не съм съгласна да плащам за хора, които са здрави и прави, но през живота си не са работили законно 1 час и не са платили 1 стотинка на държавата, но за сметка на това раждат по 7 деца, от които 4 зарязват в домове.

  Все пак това се отдалечава от темата на поста, а и си е лично мое мнение.

  Всъщност описаното се подчинява на основен принцип на работа на всяко правителство до сега: създава негативно отношение към дадена група социална или професионална група хора или някакъв не толкова важен проблем, за се отвлече вниманието на т.нар. общество от наистина значимите проблеми. Ефект на сепията – хвърляш боя в очите на хората и си вършиш каквото ти изнася.

  Това правителство (и администрацията му) е много по-корумпирано от предишните, но за сметка на това PR-ите им са доста по-добри. Затова това правителство винаги намира обяснение на проблемите и причинителят винаги е някой друг. За всички проблеми в държавата са виновни: кризата, лошите метеорологични условия, вулканичният облак, изискванията на Европа, политическите противници и т.н. Никога обаче няма виновни в правителството или неговата администрация. Никой никога не поема отговорност и не се чувства виновен.

  Това общинско дружество е едно от всички дружества, които източват пари от държавата през последните 20 години, но никой няма да бъде наказан. Никой от управляващите на което и да е ниво няма да убие кокошките със златните яйца.

  Точно затова няма да бъдат реформирани армията, администрацията, здравеопазването и съда, а в КАТ ще работят на пишещи машини и компютри на 15г. – това е ефективна и работеща машина за корупция и източване на пари

  Гарван гарвану око не вади, дето е казал народа.

 3. Михаил on September 30th, 2010 11:12

  Проблемът при натрупването на “омразата” е, че средният българин по-често се сблъсква с здравната система, отколкото с полицейската или съдебната (може би за щастие).
  Затова и повече българи имат мнение за нея.
  А моят малък (за щастие) сблъсък с полицейската система показва че здравната е направо на световно ниво…

 4. dzver on September 30th, 2010 11:33

  ekate здравната каса налага лимити на джипитата за това колко души могат да пратят на специалист на месец.

 5. nname on September 30th, 2010 13:32

  така е, но здравните чиновници идват от лекарското съсловие. те хората си се познават, заедно са учили, практикували

  проблемът е, че няма политическа воля да се сложат истинските проблеми на масата, никой не иска да изпие горчивото хапче, което може да му коства мандата. вече 20 години

 6. dzver on September 30th, 2010 14:22

  Докторите измират и изчезват. Ако сега е възможно да получиш безплатна здравна помощ, като сам си купиш някое скъпо лекарство, ще настъпи момент, в който срещу плащаната 10% здравна вноска човек няма да получава абсолютно нищо.

 7. ekate on September 30th, 2010 14:51

  В моето семейство сблъсъка с КАТ е почти ежеседмичие. Пътуваме много често, а мъжа ми работи в търговията и пътува със служебен автомобил ежедневно. Ченгетата си искат пари почти всеки път като ни спрат. Измислят какви ли не нарушения. Не че получават нещо….

  За здравната каса и за лимитите знам, но тези лимити не поставят ли хората в неравностойно (да не казвам животозастрашаващо) положение след изчерпването им? Освен това голяма част от направленията се изчерпват в средата на годината. Това означава ли, че никой не трябва да се разболява до Януари следващата година? Тези лимити в този си вид са огромна тъпотия и никой пострадал явно още не се е сетил да съди държавата за дискриминация. Не е тайна, че някои лекари пускат ненужни направления. Не е тайна, че зъболекарите надписват услуги в картоните. Последните никой пациент не може да хване, освен ако не знае цялата кодификация и стоматологична терминология наизуст.

  Изобщо здравната система не е наред. Не е на висота, ама никак. Освен ако не изхождаш от тезата, че е на фона на цялата мизерия, тя има една идея напредък. Но в кофата с боклук, едно лъскаво парче станиол от шоколад, си остава боклук, независимо че е лъскаво, нали?
  В Разградската болница спряха хемодиализа на болен човек, защото апарата за кръвно беше показал ниско налягане на хипертоник (!). После се оказа, че въпросния апарат НЕ РАБОТИ. Жената почина 5 дни по-късно заради спряната хемодиализа.
  Второ АГ в София. Нощната сестра крещи на родилките “И само някоя да посмее да ражда в моята смяна!”. Една от родилките е започнала естествено. Зарязана е от 2-3ч през нощта до 8, когато е дошла новата смяна.
  Отново там. Моя приятелка отива на контролен преглед след секцио. Лекарят я натирва като животно да си ходи, щото нямала работа при него след като няма температура и не кърви.
  Личен лекар на мой приятел. Въпросния приятел отива при личния си лекар и иска направление за кардиолог. Проблемите му ясно показват натоварване на ССС (високо кръвно, болки и т.н). Личния лекар му казва, че не бил за кардиолог, проблемите му са неврологични, дава му някаква рецепта и го праща да си ходи. В последствие след преглед в частен кабинет на кардиолог, се оказва, че действително проблема е за него, взели мерки и сега всичко е наред.
  Варненска болница Св.Ана. Приемат жена в критично състояние след прекаран инсулт. На третия ден откачат системите и я пращат да си ходи, преди дори да са я стабилизирали напълно. Обяснението е просто: тя е раковоболна и не смятат, че има шанс и затова не им се занимава. А жената беше започнала да се възстановява. Въпросната жена почина в линейката на път за дома.

  Това са истории с мои много близки роднини и приятели. Не ми казвайте, че системата работи, защото това изобщо не е така!

  Примери за корупция и безхаберие има още. Трябва само човек да се поразрови малко.

  И в съда не вярвам. Имам приятелка адвокат и от нея съм се наслушала на ужасии.
  И в армията не вярвам. Освен с губене на време, дремане по време на пост, алкохол, карти и ТВ, с друго не се занимават. И там имам познати.
  За корупцията в администрацията знам от една приятелка, която се занимава с оправяне на документи по инстанции.
  За любовта към КАТ вече споменах. Книжката ми изтича след 10 дни и мисля да изчакам до догодина, защото нямам излишно време и нерви, които да пръсна в чакане на опашки. Тук пак никой няма да поеме отговорност, споменах ли вече?
  Училищата и университетите са пълна трагедия. В университета учех ‘актуални’ тенденции от преди 10г.

  Не знам дали сте обръщали внимание на магистралите. Преди няколко седмици щяхме да се блъснем, защото по време на изпреварване в най-лявата лента след плавен ляв завой изкочи храст, който беше заел половината платно. Това е положението на много места на АМ.Хемус

  Вместо да оправят дупките по пътищата, слагат безумни ограничения от 40км/ч. Никой не се замисля, че 40км/ч е единствено скорост, която е подходяща за натъпкан квартал. Цялата система на сигнализация и ограничения е правена за друго време и други автомобили, когато е имало 10000 автомобила в БГ и 100 от тях са можели да вдигат над 100км/ч, но това идеално устройва ченгетата, защото тези знаци са идеални хранилки. Искам да знам колко време отнема минаването на 430км в цивилизованите страни… Защото тук със спазването на всички ограничения сигурно ще отнеме 7-8ч.

  В София организацията за движение е под всякаква критика. Задръствания стават заради малоумни светофари и тъпаци, които спират движението заради обелена боя на бронята при леко ПТП. преди няколко дни се измъквахме от Младост в продължение на 40′ заради един олигофрен, който беше засякал един автобус. Двете МПС-та блокираха кръстовището и бяха зарязани, докато останалите коли се опитваха да се проврат в свободното място.

  Искам КАТ да налагат сурови глоби ако ги викнат на ПТП, при което колите са напълно годни за движение, ранени и пострадали няма, освен някой леко огънат калник или ожулена боя. Нали затова направиха двустранните протоколи???

  Изобщо, всичко се прави на парче. Вкарваме европейски изисквания и такси/данъци, а нямаме европейски условия за живот. Преди няколко дни видях, че в Албания дори минималната заплата е по-висока. Всички съседи се вдигнаха на крака, дори и Сърбия. Тук явно няма интерес да работи нещо както трябва.

  Започвам да си мисля, че България е наистина богата страна. Болшинството от хората естествено не, но самата страна е богата. Не знам да има друга държава, в която в продължение на 20г да се краде/точи/злоупотребява толкова и да продължава да има още за крадене.

  Изобщо, живеем в някакъв абсурд…

  Offtopic: Евала за Politikat! Това си го мислех отдавна – че толкова години никой не се сети да събира обещания и абсурди на политиците и да им навира в носа неспазените обещания.

 8. dzver on September 30th, 2010 15:08

  Само искам да те поправя:

  Не е тайна, че някои лекари пускат ненужни направления.

  Тук се лъжеш, нямат достатъчна бройка и си пазят направленията за по-тежките случаи.

  Иначе наскоро бях в позицията да търся лекарство, което го няма и не се продава в аптеките, а е животоспасяващо и трябва на хартия да го има във всяка болница. Снабдиха ме на черно в болницата, но това е супер нередно и се случва с всичко.

 9. ekate on September 30th, 2010 17:47

  Приемам забележката, изказването не беше напълно коректно.

  За да е бъда погрешно разбрана, казвам, че
  НЕ СМЯТАМ,
  че всички лекари са корумпирани и безхаберни, че всички полицаи са корумпирани, че всички в администрацията са некадърни и корумпирани и т.н.

  Смятам, че навсякъде има свестни хора, които за жалост са твърде малко, за да направят някаква промяна.

  Дето се казва, една птичка пролет не прави…

 10. Аргирова - Зъболекар on October 2nd, 2010 13:44

  “Тук се лъжеш, нямат достатъчна бройка и си пазят направленията за по-тежките случаи.”

  точно така, това всеки го знае че е вярно, ама какво да се прави …

 11. omfg on October 11th, 2010 05:45

  “Тук се лъжеш, нямат достатъчна бройка и си пазят направленията за по-тежките случаи.”

  Казвате има леки и тежки случаи? А ако проблема стане сериозен заради закъсняло/отказано лечение, то кой ще е виновен?

 12. dzver on October 11th, 2010 11:09

  Нека не разводняваме темата. Никой никому не отказва лечение, просто те карат да си платиш прегледа. И ако не си готов да дадеш 15 лева за преглед, когато лекарят е преценил, че няма нужда да ходиш на специалист, виновният си си ти.

Оставете отговор