С вувузелата в панделата

June 25, 2010

Вече стана ясно, че отборът на КНДР го чака лагер у дома, заедно с всички все още живи роднини.

Слабо известен факт е, че ако българският национален отбор по футбол изгуби мач със 7:0, това е състав в наказателния кодекс за 3 до 10 години затвор. Става въпрос за “Вредителство”.

Чл. 107. Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи – с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Вредителството е измислено от руснаците 30-те години и след окупацията е пренесено в нашия НК, както и в този на КНДР, където стои и до ден днешен. Тази норма е използвана в голяма част от присъдите, с които са напълнили ГУЛАГ.

Автогол, нарушение за дузпа – всичко това е вредителство.

Публикувано в: Uncategorized 9 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

9 коментара на “С вувузелата в панделата”

 1. legrandelf on June 25th, 2010 15:03

  Ибаси майката! 🙂 lol

 2. Апостол Апостолов on June 25th, 2010 15:22

  А бе, ако не по члена за вредителство, поне по някоя тояга на голо да им бяха друснали на тия нашите келеши. Ама публично, т. е. по телевизията.

 3. Стан on June 25th, 2010 15:36

  “като не изпълнява възложените му важни стопански задачи”, т.е. ако случайно на някой от нас му бъде възложена важна стопанска задача от властта, то ставаме роби на възложителите. Иначе – затвор!

 4. dzver on June 25th, 2010 15:38

  Станчо, става въпрос и за стопански предприятия. Т.е. вредителството може да бъде и в частна фирма, стига да уврежда народната власт 🙂

 5. Иван Дринчев on June 25th, 2010 18:39

  От чл. 107 става ясно, че деецът, извършил престъплението трябва да има пряк умисъл към целения противозаконен резултат. Т.е. по време на извършване на престъпното деяние да бъде с ясно съзнание, за вредоносния резултат ( какво ще последва от деянието ) и да го цели ( да осъществи деянието с точно тази, конкретна цел ). От друга страна “възложени стопански задачи” означава, възложените му по трудов или друг вид договор, което означава да бъде носител на задължение по правна норма, което да наруши!

  Един спортист, никога няма задължение да спечели ( все пак в договорът му има най-много клауза да участва ), никога няма да загуби с цел да навреди на държавата си ( или поне е почти невъзможно да бъде доказано ), което автоматично изключва огромна част от хипотезите, като “вкарали автогол”.

  Приложното поле на този член е предимно за предприятия, които с дейността си подпомагат терористи и др. организации, които целят да отслабят властта ( не определена партия, а целия апарат, което не е добре в никакъв случай ).

  Не бива да се гледа върху НК лекомислено, за всеки един член може да бъде написана по една цяла монография.

 6. dzver on June 25th, 2010 19:03

  Казвам го с лека закачка, на база на сериозна съдебна практика, включваща повече дела от населението на България и описана в “Архипелаг Гулаг” 😉

  Седмият параграф: разстройване на промишлеността, транспорта, търговията, паричното обращение и кооперацията.

  През 30-те години този параграф е в пълен ход и обхваща масите чрез опростеното и достъпно за всички определение „вредителство“

  Даже последователността на думите съвпада с революционния НК на СССР, въпреки че в България е включено селското стопанство, а в СССР е изключено. А това, за което ти говориш, чудесно може да се опише с много по-малко думи и да попадне към “Диверсия”.

 7. Иван Дринчев on June 26th, 2010 12:58

  мда, прав си 😉 с диверсията са много близко 😉

  историята на този член определено не я знам…

  абе, като цяло в зависимост от режима, винаги има различно тълкуване, което се “налага” на правораздавателните органи… от управляващите.

  сега, примерно, разбират “организирана престъпна група” за 4-5 младежа, които правят уеб-сайт .. !! / WTF ?! /

  🙂 🙂 добре е да пиша коментарите на трезво, хаха

 8. Огнян Младенов on June 26th, 2010 14:18

  Не си прав Дзверо, това не бяха играчите на КНДР, а :

  Подменени с южнокорейски марионетки, така наречените футболисти на КНДР допуснаха седем португалски гола – седем кинжала в идеологията ни, в добрата усмивка на Ким Ир Сен, в надеждата на всички трудещи се за тържество на идеите на мира и социализма

  Повече тук : http://mediapool.bg/show/?storyid=166995

 9. sawall on July 2nd, 2010 01:46

  Хехе, яко. Само номера е – “с цел” да навредиш на държавата. Т.е., ако е без да искаш си невинен. Ха, дано, горките севернокорейци ги хване този аргумент. Някои от тях, между другото играят в клубове в Япония и т.н. Честно казано не вярвам да ги пратят в лагер пък чак…

Оставете отговор