Лукяненко и културното проникване

March 27, 2010

Сергей Лукяненко има невероятно въображение. Последната книга, която прочетох, беше увлекателна и богата на идеи и хрумвания.

Спектър на Лукяненко

Отвъд повърхността, в Спектър има много, написано между редовете. Малко от написаното е хубаво:

Жената

Главният субект на сексуални фантазии на Лукяненко е непълнолетна или малолетна девойка. Тя се прелива от книга в книга, този път е куклата Ирочка. Нищо от описанието в Ирочка не подсказва, че е непълнолетна, освен възрастта й. Тя прави нещата, които възрастните правят, демек секс, изглежда като възрастна и се държи като кукла Барби или нейния пудел. Моментите на гениалност се преплитат с много повече необясними моменти на пълна глупост.

Руската реалност

На повърхността има няколко добри и успели пиянки – главния герой, чичо му и още петшестина. Навсякъде се забавляват с пиене и ядене на евтини буламачи. Всички те са положителни герои.

Под повърхността имаме милиционер от КГБ, който извършва куп престъпления в името на “националния интерес”, че даже планетарния интерес, и това се приема за нормално. Аргументацията е нещо от сорта на “и аз пия водка, и аз съм човек, даже изкарвам по-малко от теб”.

Цялото това престъпно поведение е обяснено с невидимата ръка на неписания закон, която мисли за всеобщото добро.

Като цяло

Не очаквам, че в диктатура като Русия може да пробие литература, различна от приключенска соц пропаганда. Спектър Е такава – като добрите произведения на партизанското творчество от комунизма, като соц маршовете и военните оркестри. Тя обяснява и симпатизира на онова, което мен ме отвращава.

Книгата е увлекателна е и дава поводи за размисъл.

Публикувано в: Литература 4 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

4 коментара на “Лукяненко и културното проникване”

 1. wakeop on March 27th, 2010 18:37

  Ахам, личи му, че още не може да се измъкне от стереотипите, с които е отрасъл… и в Патрулите всички 100 годишни светли бяха бивши чекисти 🙂

  Но пък го прави някак си симпатично, иронично едно такова… преглъща се. Така, както се преглъща английския като междугалактичен език в американската фантастика 🙂

  А в кои от другите му книги залита по малолетни девици, освен Ирина… нещо съм ги пропуснала? Обикновено реалистичните му женски образи са все мамашки на възраст, по-младите са доста неубедителни.

 2. dzver on March 27th, 2010 20:35

  Вече съм писал 2 пъти за това:

  http://dzver.com/blog/?p=185
  http://dzver.com/blog/?p=36

  Еволюцията на Лукяненко е, че вече не си фантазира за 13 годишни кукли барби, а за 17 годишни. Чудно ми е дали изобщо е виждал тийнейджърка.

 3. wakeop on March 27th, 2010 21:45

  10х, пропуснала съм ги тези постове 🙂

 4. dzver on March 27th, 2010 22:31

  Не е учудващо, това са неща от прохождането на блога ми, когато нито имах читатели, нито можех да пиша 🙂

Оставете отговор