Антималигноцит, Ставринол, Хомеопатия

February 19, 2010

Шарлатанството е промоция на фалшиви или недоказани лечения с цел печалба. Шарлатанството съществува от хилядолетия и ще съществува, докато има отчаяни и наивни хора.

Карл Май примерно описва лекар в дивия запад, лекуващ с “Aqua Fontana” (чешмяна вода), като лечението му било изключително ефективно, докато не го накарали да излекува една болна крава.

Познайте, дали с хомеопатия или антималигноцит може да се излекува болна крава.

Тези “лекарства” задължително са много скъпи и ужасно трудни за намиране, само нелегално, дори когато го купуваш директно от производителя. Поради естеството на нелегалната сделка, никой няма да ви пита от какво боледувате и за какво ви е тази Aqua Fontana, нито да ви издаде фактура. Обратно на скъпотията им, няма по-рекламирани от тях. 24 часа никога не е имал на първа страница статия за лечебните свойства на пеницилина примерно.

История на различните прояви на Продан Христов през вековете.

Още по темата при Lyd.

Публикувано в: Гърнето с боба 33 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

33 коментара на “Антималигноцит, Ставринол, Хомеопатия”

 1. Юлиян on February 19th, 2010 14:18

  Това описание подхожда и на предлаганите услуги от някои SEO-специалисти 🙂

 2. Спас Колев on February 19th, 2010 15:13

  В наши дни, слава Богу, Фейсбук реагира по-бързо от Уикипедия. Гръмоотвод, един вид. 😀

 3. Владо on February 19th, 2010 15:39

  Аз бих си позволил категорично да не се съглася с цялостното внушение, което постът се опитва да направи. Като изходим от това, че информацията ти за цената на хомеопатичните лекарства е грешна (освен ако цена < 5 лв наистина ти се струва безбожно скъпа), нищо чудно и цялата останала информация, на която базираш поста, да е също толкова вярна.

 4. dzver on February 19th, 2010 16:24

  Антималигноцита струва към 2000 евра за 1 курс лечение (на познат, почина, мир на праха му. Взеха му парите, без да го питат какво му е, или поне така ми предадоха близките му, докато се чудиха какво да правят с хартисалия антималигноцит). 1 преглед при хомеопат почва от 50 лева, а с лечението отиваш към 200. Понеже говорим за хронични или фатални болести, тия 200 лева се повтарят всяка седмица или месец, в зависимост от платежоспособността на клиента.

  Къде са тия 5 лева? Оксцилококциум? В оксцилококциума даже вода няма.

 5. byrkanica66 on February 19th, 2010 16:25

  Какви 5 лева . Такава цена просто няма . По рекламите вървят едни цярове със цени , ум да ти зайде и то за болести нелечими. Например -псорязис, имам болен от години , все още няма лечение.

 6. Николай on February 19th, 2010 17:31

  Специално за хомеопатията не мога да проумея как нещо, което е толкова разредено, че в него дори може да няма молекули от съответно лечебно вещество, ще излекува каквото и да е.

  Шарлатания или може би placebo ефект.

 7. Val on February 19th, 2010 17:32

  По правило шарлантанството е на психологическа основа .
  А там действа един много важен закон – ефектът на Барнум .

 8. frog on February 19th, 2010 20:27

  Ами вероятно хората се опитват да лекуват чрез главознание, но за разлика от тях Баба Вихронрав прилага и други лечебни хватки от рода на препъване и последващ сблъсък с прищипания прешлен. 😛

 9. Антония on February 19th, 2010 21:19

  Дочута реплика от телефонен разговор преди няколко часа: “А билката за отслабване струва 145 лева”… #facepalm

 10. dzver on February 19th, 2010 23:01

  Ми тез шарлатани са мултимилионери и най-лошото, някои от тях си вярват, че творят добро.

  @Николай, много просто е – не може да лекува. Водата лекува жажда. Ако си болен от нещо по-тежко, няма да ти помогне. Дори плацебо ефект няма – има корумпирани и мързеливи медии.

 11. Mikkro on February 19th, 2010 23:21

  Не знам за Антималигноцита, но цените за прегледите при хомеопат определено не са такива, или поне не и при повечето добри, и уважаващи себе си доктори.
  Друг е въпроса да намериш точно този добър и почтен специалист.

  BTW- ако щете вярвайте, ама с хомеопатия могат да се лекуват и болни крави :)))

 12. dzver on February 19th, 2010 23:52

  То и извънземни комуникират с нашите учени 🙂

 13. Борислав Борисов on February 20th, 2010 05:42

  За медиите си напълно прав. За лечебните свойства на водата можем да поспорим (най-добре на чаша бира), там нещата са малко по-сложни.
  Хомеопатията, в нашенската й версия, е по-страшна от всякакво шарлантанство.

 14. dzver on February 20th, 2010 15:54

  Не е само нашенската версия.

  В Америка бизнесът с шарлатански лекарства, като споменатите в заглавието и коментарите, се оценва на 28 милиарда годишно, с основни жертви възрастните хора.

  А там за подобна първа страница като тази “мотаят лекарства срещу рак”, щеше да има много здрава глоба за вестника.

 15. калин on February 20th, 2010 22:00

  Здравей, искам да се свържа с теб по повод блога ти за сиво сео. Би ли ми писал на имейла, който съм оставил, благодаря ти

 16. dzver on February 21st, 2010 17:09

  Писах ти, обаче да ти кажа, трябва ужасно много да не си търсил, за да не си ми намерил мейла и очевидно не ти е важно.

 17. Владо on February 22nd, 2010 15:28

  Преглед при хомеопат започва от 50 лв. Прегледът представлява разговор, който трае между 2 и 3 часа. Има хомеопати, които не са дипломирани лекари, но повечето са. Когато разделиш 50 лв на 2/3 часа спират да ти се виждат толкова много нали?.
  Лекарствата на класическата хомеопатия струват около 5 лв и могат да бъдат купени само от специализирани аптеки (в София се броят на пръстите на едната ръка). Хомеопатите или си набавят лекарствата от тези аптеки или те пращат да си ги купиш сам.

  Ествено като говоря за хомеопатия, говоря за класическа хомеопатия. Иначе има хиляди “хомеопатични” продукти, които носят brand и се препоръчват от фармацевтите и струват повечко (нямам идея колко, защото не ми минава през ум да си ги купя). Схемата е същата както при хилядите продукти съдържащи парацетамол. На практика са едно и също и лекуват едно и също, но не са толкова лекарства, колкото брандове.

  Колкото до това дали човек се повлиява от хомеопатия, аз лично бих пробвал преди да се натъпча с предубеждения, какво остава да почна да правя изказвания. Калпави лекари има, както има калпави хомеопати и калпави тенекеджии. Това обаче не означава, че трябва да заклеймим автосервизите като цяло. Банално сравнение, но точно това правиш. Ако си навит и имаш някакъв здравословен проблем, бих могъл да те спонсорирам с един преглед при моя изключително доверен класически хомеопат, стига той да каже, че може да ти се помогне с хомеопатия. После ще напишеш впечатления, можеш и да му споменеш името.

 18. dzver on February 22nd, 2010 15:38

  Ако е дипломиран лекар и разбира малко от психология, може да успява да лекува повечето болести с благи думи. Стресът е основен причинител на заболявания, понеже води до изтощаване и лишаване на организма от много необходими вещества, пренасищането му с адреналин и т.н. Т.е. ако искрено вярваш, че аква фонтана те лекува, живееш с по-малко стрес и организмът ти се засилва.

  Имам известни здравословни проблеми и ти гарантирам, че с разреден гъши дроб не се лекуват:
  – леко оглушаване от години употреба на слушалки (вече не ползвам, ама след дъжд качулка)
  – 1-2 неоправени кариеси
  – 3 броя травми от спорт, които си стареят с мен.

  Иначе са проведени достатъчно изследвания за лечебните свойства на хомеопатията. Такива не са открити.

 19. Владо on February 22nd, 2010 16:32

  Твоя воля, не е зле да добавиш в поста, че имаш мнение, но не си пробвал.

 20. dzver on February 22nd, 2010 16:51

  Защо така реши? Пробвал съм хомеопатия. За антималигноцита – казах, бащата на мой близък пробва. От тези 3-те само за ставринола нямам наблюдения от първа ръка. И става ясно от написаното в поста и коментарите.

  Разбира се, всичко написано е пречупено през субективната ми оценка. Морфинът е бил шарлатанско лекарство-панацея и постепенно се е установило, че не лекува болестите, а само болката. Така че понякога зад шарлатаниите се таи някакъв неоткрит и недоказан научен факт.

 21. Антония on February 24th, 2010 09:05

  По темата:

  Ефектът от хомеопатичните препарати се равнява на плацебото и затова те вече няма да бъдат заплащани от National Health Service (Националната здравна служба) на Великобритания, заключи парламентарна здравна комисия.

  Хомеопатия… Вярващи, прегледайте си главите! Ама не при шарлатани.

 22. Владо on February 24th, 2010 23:58

  Антония, много избирателно цитираш.
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8524926.stm

  “There is good evidence that homeopathy works, for example in animals and babies, neither of which experience placebo effects.”

 23. dzver on February 25th, 2010 10:12

  @Владо, оригиналният източник казва:

  Robert Wilson, of the British Association of Homeopathic Manufacturers, said he was “disappointed” by the findings.
  He said the MPs had ignored evidence that homeopathy was effective.
  “There is good evidence that homeopathy works, for example in animals and babies, neither of which experience placebo effects.”

  Нормално производителя на фалшиви лекарства за милиарди да говори такива неща. Опитваш се да ни манипулираш и това не е хубаво. Представяш коментара си сякаш BBC са на това мнение.

 24. Антония on February 25th, 2010 10:19

  Владо, не знам кой чете избирателно! Да пействам ли всички научни материали от Medscape, които ДОКАЗВАТ, че хомеопатията е лъжа и измама?

 25. Владо on February 25th, 2010 10:44

  Ако се опитвах да манипулирам, нямаше да дам линк.
  Фактите са следните:
  Комисията (The House of Commons Science and Technology Committee) излиза със становище, че според нея, трябва да се спре финансирането на хомеопатично лечение. Решението за това може да се вземе от властите (“A spokeswoman for the Department of Health said the government would give a full response to the report in the coming months.)”

  Антония, доколкото мога да интерпретирам, казва, че вече е решено (манипулация?).

  Освен това член на комисията се дистанцира от публикуваните заключения, тъй като не са взети предвид факти, че хомеопатията е проработила за редица случаи, а също така и балансът на свидетелите е бил – да го наречем – липсващ.

 26. Нина on March 4th, 2010 23:36

  Хомеопатичните продукти засилват защитните сили на организма и му помагат да се справи сам с проблема, иначе и аз гледах предаване, където доказаха, че водата няма памет /това е което стои в основата на хомеопатията/.

 27. dzver on March 5th, 2010 00:13

  Засилват те 🙂

 28. Аз on June 23rd, 2010 16:22

  Не знам какво е общото м/у хомеопатичните ликарства и антималингоцита, че сда сложени в един кюп.
  И как така очаквате офичиалната медицина да признае някаква нейна алтернатива, при това успешна? Това никога няма да се случи, все едно сами да си вземат хляба от ръцете.
  А знаете ли, че шефовете на водещите фармацевтични компании, които бълват хиляди лекарства се лекуват именно с хомеопатия? Интересно защо ли не прилагат върху себе си, това което пускат на пазара?

 29. dzver on June 23rd, 2010 17:14

  Общото е, че думата “шарлатанство” чудесно ги описва.

 30. Спас Колев on June 23rd, 2010 17:56

  @dzver: Я малко повече уважение, говориш с личния лекар на “шефовете на водещите фармацевтични компании”. :)))

 31. Veni on July 20th, 2010 12:39

  Незнам как но хомиопатията десйтва при 3г. ми син и досега не сме пили антибиотици и сме се справяли с гнойни ангини – за които др деца пият по два три антибиотика. Биха казала, че детето ми е много по-здраво от както сме на хомеопатия и не бих сменила начина на лекуване!

 32. dzver on July 20th, 2010 12:54

  Ъъъ, ангината не се ли лекува с намазване гърлото с йод? А антибиотиците се пият по 3 само при тежки болести. Тук има някакво недоразумение.

 33. Veni on July 22nd, 2010 08:34

  Можеби си прав но нашите доктори изписват антибиотици дори за сополи, така че избора е наш как и с какво ще се лекуваме и дали да се доверим на “докторите”. Това в кавичките е за 80% от тях.

Оставете отговор