Български хроники 4

December 25, 2009

В икономиката има прости измерители, с които можеш да разбереш къде се намираш. Вадиш от приходите разходите и получаваш печалба или загуба. Ако имаш печалба, реинвестираш, строиш, създаваш резерви. Ако имаш загуба – свиваш се или компенсираш с нещо. Глупавото управление наказва фирмите с изчезване. Държавите обаче не изчезват.

Хиляди години назад древните държави се справяли с проблемите, като нападнат някоя съседна държава и и откраднат реколтата. Или поробят някой народ, та къртовския труд на жертвите да компенсира лошото управление.

1944 г. една унищожена държава ни поробва и десетилетия ни дои, за да компенсира ефектите от лошото управление.

Това е моят основен извод от прочитането на 4-ти том от Български хроники на Стефан Цанев – 1944-2007 г.

корица на Български хроники 4

Стефан Цанев се е разровил в архивите, изчел е множество свидетелски книги и е направил детайлно описание на множеството кръвопролития на българския социализъм. Особено конкретен е за периода до идването на Тодор Живков и ранния живковизъм – с преброяване на жертвите, с писмени доказателства и поименно споменаване на истории. Книгата му в първите си 300 страници е като филм на ужасите, приказка без край от кръв и мизерия. Никое величие не е пожалено – на всеки ръцете му са изцапани с кръв и това е останало видяно и запомнено, понякога документирано.

И всеки партиен ръководител е бил назначен и контролиран в реално време от руснаците, които са имали тук доста много въоръжени представители.

Още изводи:

– След царя на власт винаги идват комунистите.

– Опозицията се създава, идентифицира, контролира и в подходящия момент унищожава (Сталин).

– Тоталитарната власт има постоянна нужда от врагове, които да унищожава и с унищожаването им да градят кариера бъдещите диктатори (по-добре да не виждаме в новините как лидерите лично разкриват престъпници).

– С клечки под ноктите и докато си яде собствените уши, всеки човек е готов да признае, подари и подпише всичко.

– Криминалният контингент е съюзник и помощник на тоталитарната власт, но и нейно бледо подобие. Комунистите за година са убивали повече хора от всички останали убийци в държавата за 100. Изпълнител на тези деяния е полицията. Същата полиция, която е избивала хората през фашизма и преди него в монархията. Полиция с традиции.

– Целта на българската тоталитарна власт е била компенсиране на лошото управление на съветска русия чрез робски труд. Дали е било цел или просто ефект – обезлюдяване на територията. Според мен това е част от имперската политика – ненаселената територия се заселва.

– Всяка власт в България след 44-та (или може би след 1878-а) е резултат от решение на руснаците. Появява се нов владетел, договорил се на ухо с руския цар или наместник и никой не смее да му се противопостави. Дали Петър Младенов е бил последният назначен държавен глава – Стефан Цанев не пише, но на мен днешните са ми подозрителни.

– Демокрацията е резултат от нареждане от КПСС и КГБ. Вероятна причина – от дойна крава сме се превърнали в консуматор на евтин петрол и производител на нежелани боклуци.

– Американците са ни били шута на няколко пъти.

– С избиването на интелигенцията от БКП далеч не е постигнат някакъв еволюционен резултат – народ от овце. Постигнат е народ, който не вярва на никоя власт.

– Диктатурата е започнала с прекратяване на свободата на словото, сдружаването и мисълта.

Публикувано в: Uncategorized 7 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

7 коментара на “Български хроники 4”

 1. Лъчезар П. Томов on January 2nd, 2010 23:56

  Били, били, но Удроу Уилсън ни спасяава на Версайския договор от разпокъсване, пак американци ни предлагат плана Маршал

  Исках да те питам, дали би се съгласил да сложиш в блога си това клипче, онагледяващо грижите на общината за културните паметници на София:

 2. hinkoff on January 4th, 2010 04:56

  Извинявам се че се намесвам не точно по темата, а относно автора на тази творба, но ако имаш време погледни кой е бил, какви неща е писал и къде е работил ст. цанев преди 25-30г., а после на кого е бил „съветник„ преди 10г. и защо точно той си позволява „достойнството„ да пише такива книги. Дали не е един от хората за които става дума!!
  А във връзка с предният коментар, да кажа дали няма нещо да се направи и по подръжка на военните паметници на хилядите загинали българи по разни, както се оказва безсмисленни войни
  с цялото ми уважение че повдигаш тази тема
  благодаря

 3. dzver on January 4th, 2010 10:11

  Мисля че вече съм писал по темата, че е жалко, дето историята на комунизма се пише от самите комунисти.

  Знам за това. По принцип не е редно всичко писано да се приема за чиста монета, но това не важи само за творчеството на Стефан Цанев, а за всичко.

 4. димитров on February 25th, 2010 22:20

  почти всичко което Ст.Ц АНЕВ описва е вярно но поради пристрастието си за което сам признава,сякаш нарочно е минимизирал положителните неща които е постигнал българския народ.Та именно в споменатия период България достигна почти 10 млн население.Как става това ако сме живяли толкова бедно?
  И ЗАЩО КАТО достижение в литературата забравя Хайтов,класикът,всепризнатият, а посочва да кажем Борис ХристоВ.Нека направи една анкета по улиците на София да види дали от 100 ЧОВЕКА НЯКОЙ Е ЧУВАЛ ЗА БОРИС ХПИСТОВ.Лично аз притежавам две стихосбирки на Б.Христов наистина е голяма работа ,но Хайтов е епоха.

 5. dzver on February 26th, 2010 01:06

  Или плагиат. Епоха на плагиатство. Наистина е епоха… толкова типично.

 6. Кирил Стаменов on October 12th, 2010 22:49

  Относно IV том на “Български хроники”.
  Моето мнение:
  Пълен нещастник. Това не е Българската история-тове е една художествена измислица. По- добре не качвайте последния том, защото става само за тоалетната. Пълен боклук! Да повърнеш чак.
  Опитва се да ни представи историята от 1944 до наши дни, но не се получава. Пише гнусотии за целия период, през който той самият се учил, развивал, доносничел срещу колегите се / виж доносници в СБП/. Тотален хорор. Не става за четене. Този писател, поет и т.н. къде е живял. Та и ние сме съвременици на този период. Просто съм потресен от гнусния начин по който представя събитията през най-успешния период в съврменната ни история. Период през който българския народ стигна до невиждани висоти. Период на възход и строителство на България. Построеното тогава сега го грабят такива като въпросния писач. С тази книга, той успешно се вписва в групата на крадците. Та той прави най-лошото – промива мозъците на младите, тези които не са живяли през това време. Лъже съвсем безобразно и тенденционно – бесрамно. Язък му за другите писания, между които има и някои не лоши.angry.gif

 7. dzver on October 13th, 2010 00:00

  Ходи в Северна Корея да строиш комунизма тогава 🙂

Оставете отговор