Opera 10.10

November 27, 2009

Наложи ми се да правя някои тестове на разработван от мен проект и съм впечатлен от подобренията в Opera спрямо 9-тата им серия, от която се отказах.

+ Опера е станала доста по-мазно работещ и бърз браузър от преди. По за първоначално зареждане отстъпва единствено на Google Chrome:

MSIE – 12-15 sec, FireFox – 23-25 sec, Chrome – 9 sec, Opera 10 – 10-15 sec.

+ По време за зареждане и рендиране на страница е по-бърза и от Chrome, със страниците, които тествах (3.4 секунди за първо зареждане, 2.6 за повторно. 4.4/3.5 за Хром и 5+ за MSIE 8 и Firefox 3.5)

+ Има най-хубавите тъмбове на разглежданите и любимите сайтове, включително опция табовете да са с тъмбове.

– Спелчекът работи по странен начин (ето обяснения). На кратко – теглите речниковите файлове, слагате ги в една папка, рестартирате Опера, цъкате на текстово поле и с десния бутон избирате Речник -> BG_bg (иначе седи на английски). Гугъл само дето не ми се присмя в опитите да намеря правописна проверка за MSIE 8.

= По отношение на паметта не се наемам да оценявам. Opera сякаш е най-зле от използваемите браузъри (MSIE 8 не се брои за използваем).

По време на тестовете единственият браузър, който крашна, беше MSIE 7.

Като цяло Chrome си ми остава браузъра, който ползвам ежедневно и FireFox – този за работа.

Публикувано в: Гърнето с боба 16 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

16 коментара на “Opera 10.10”

 1. Калин on November 27th, 2009 12:15

  И аз така, Chrome за безгрижно браузване, Firefox + разни плъгини за работа. Надявах се Chrome да напредне откъм плъгини, но уви…

 2. Пламен on November 27th, 2009 12:24

  А Safari (www.apple.com/safari) къде го забрави?

 3. Марин on November 27th, 2009 12:37

  Една от най-големите благини на Опера са mouse gestures (напред, назад, затвори таб, нов таб, дублирай таб)- особено подходящи за хора без една ръка или похапващи пред компютъра :). Дотолкова съм свикнал с тях, че се опитвам да правя такива неща с мишката и в други програми, ама нищо не става.

 4. wakeop on November 27th, 2009 12:41

  Аз я харесах Opera 10 в началото, но забелязвам и някои дразнещи неща… от време на време “маже” цсс-а, особено фоновите картинки. Има проблем със зареждане на img и често ги замества с нещо от страницата, което е доста объркващо.

  Може и до настройки или до качеството на нета да е, но с никой друг браузър нямам такива проблеми при същите други условия.

  Някои сайтове просто отказват да работят с опера (това не е неин проблем, но е адски досадно да сменяш браузъра)

 5. dzver on November 27th, 2009 12:53

  Safari ползва WebKit, така че ще даде сходни или малко по-лоши резултати от Chrome. Не виждам смисъл да тествам с него.

 6. Сашо on November 27th, 2009 14:00

  Някой да ми обясни на по-прост език какво му е на MSIE 8.. при мен се отваря за под 2сек и _субективно_ изглежда по-бърз от FF 3.05

 7. yozoff on November 27th, 2009 14:01

  Само не можах да схвана тоз Turbo режим на Opera-та… Като се включи и почва да се държи определено странно…

  ако споделиш и как решаваш проблема с memory leaks докато работиш с Firefox-a цена няма да имаш…

 8. xtony on November 27th, 2009 15:00

  Има ли по лесен начин за добавяна на български речник:
  1.кликаш с десен бутон на поле, в което се пише, избираш “Речници”
  2. от там “Добавяне на речник”,
  3 от списъка избираш “Български”, дърпа се речника и избираш той да ти е по подразбиране, и си готов. 😉

 9. dzver on November 27th, 2009 15:26

  @xtony, мерси, звучи наистина по-лесно, но пак не е вградено 🙂

  @yozoff, никак, за съжаление. Основният причинител на забиви във всички браузъри е Adobe Flash, единствено Chrome по някакъв начин се бори с този проблем, но не успява винаги.

  @Сашо, докато пиша този коментар ползвам правописната проверка на Chrome. Направи това с MSIE 8 🙂 Опитай да заредиш този блог с Opera 10.10 (като най-бързо рендиращ браузър) и с MSIE 8. Ще се шокираш от разликата.

  Firefox е почти по всички показатели най-бавен, но приставките му го праваят незаменим.

 10. БАЛТАЗАР ИВАНОВИЧ on November 27th, 2009 23:47

  Операта е супер функционален браузър. Бърз, подреден, лесен за ползване дори и от пълен лаик. Спомням си, когато за първи път се сблъсках с опера, беше съвсем в началото й, та тогава беше тотална отврат, а сега е друго.
  Добре се развиват и имам усещането, че след my.opera.com , ще последва и атака срещу blogger и wordpress.
  Между другото българската версия на гугъл вече търси валидация по телефона за регистриране на мейл и профил. Честито.

 11. Веселин on November 28th, 2009 00:10

  Използвам Opera от доста години насам и винаги съм бил доволен. От както има и bookmarks synchronization съм най-щастливия 🙂

 12. xotspot on November 28th, 2009 13:12

  Функцията Opera Turbo ускорява бавен интернет до 3 пъти.

 13. MacTeP on November 29th, 2009 01:29

  Доста дълго време ползвах IE, обаче от както мигрирах на Opera съм супер доволен. Интересното при мен беше, че дори и докато бях с IE твърдях, че Opera е най-добрия браузър 🙂 FF не го уважавам и признавам за браузър, ползвам го само за тестове и заради приставките

 14. Гонзо on December 2nd, 2009 10:10

  Приятно съм изненадан, наистина Опера 10.10 е много бърз. Освен това забелязвам подобрения, в предишната версия имаже проблеми в моя блог, подозирам, че използваше неправилна @font-face декларация. В новата версия очевидно това е оправено, защото заклавията на публикациите не са вече в курсив. Сега остава да настигне Gecko и WebKit в прилагането на CSS и ще е супер! Не че ще сменя Лисицата де…

 15. Frey on December 3rd, 2009 04:05

  Освен всички други прекрасни неща. Има едно нещо в Опера което ми спести много пари. Турбо режима. И аз се чудех защо го направиха като интернета вече е страшно бърз, но.. опрях до него и сега го величая.
  Много просто – като ползвам мобилен интернет задължително го включвам. Спестява много трафик, а скоростта на зареждане на иначе тежки страници е просто невероятна. Особена като се излезе от града няма 3G мрежа и единствената връзка като е GPRS няма начин без нея. Иначе си скъсваш нервите от чакане и нищо не се зарежда.

  Като ползвате мобилен итернет го правете с опера турбо ще ви спести много трафик (пари), време и нерви.

 16. pierrot on December 8th, 2009 22:08

  Общо взето от няколко седмици съм на О 10 и съм много доволен от всичките му функции, скорост и визия. Единственото, което невероятно ме дразни е проблемите с някои страници и интернет – приложения, които просто не … не могат да работят под Опера 🙁

Оставете отговор