Събиране на изоставени коли

November 16, 2009

Октомври 2008-а, на семинар Зелена зона София, зам. кметът по транспорта каза, че за изоставените коли са взети мерки. Не му повярвах и цяла година нямаше никакви симптоми да са вдигани стари бараки. Решението пък беше взето октомври 2007 г. (ето един репортаж от този период). Две години по-късно, центърът се променя. Поставят колчета и “откриват паркоместа” под формата на сини зони.

От петък насам обаче забелязвам бележки по някои от старите бараки. Бележките са само на ул. Любен Каравелов. Не мога да определя, дали някой се е размърдал да почисти улиците от таралясници, или просто ще правят и Любен Каравелов “Синя зона”.

барака с бележка, че ще бъде отстранена

втора барака с бележка, че ще бъде отстранена

Поставянето на колчета се прави по изпитаната методика – действай, без да мислиш.

задръстване на Гургулят, причинено от колчетата

Това е улица Гургулят, на която доскоро се паркираше от двете страни под 45 градуса. Сега се паркира успоредно, но трудно ще влезе паяк. В далечината се виждат 3 коли, които не могат да минат.

Колите не са изчезнали. Набутват се където е възможно. Едни улици се отпушват, други се задръстват. Предполагам, че в дългосрочен план, ако продължат да режат паркоместа от центъра, офисите ще започнат да се изместват в страни, в посока новите бизнес сгради. Във всеки случай – боли. Има несвършена или мърляво свършена работа навсякъде.

Публикувано в: Гърнето с боба 14 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

14 коментара на “Събиране на изоставени коли”

 1. Иван on November 16th, 2009 15:30

  Несвършена работа, ама парите са изхарчени. Значи все нещо е свършено 🙂

 2. dzver on November 16th, 2009 16:09

  pp. видях бележка на кола на друга улица. Може би все пак е стартирала някаква кампания. Стикерите са с 3 месечно предизвестие за извозване към паркинг в Кремиковци.

 3. Mikkro on November 16th, 2009 16:46

  Такива лепенки са наслагали по трошките на доста места, поне от преди седмица съм забелязал в някои части на Б.Брези,Хиподрума и Лагера, друг е въпроса дали ще са в състояние да извозят от общината всичките тия боклуци?

 4. dzver on November 16th, 2009 17:20

  Трябват им 4-5 паяка на 2 смени (16 работни часа). Би било по-ефективно да работят извън пиковите часове.

  Ще разчистят не само централните квартали, а цяла София, за по-малко от 1 година.

 5. Гонзо on November 16th, 2009 20:21

  Обаче стават и грешки… На приятел на приятел му сложили бележка на колата на няколко години.

  А иначе аз съм за поставянето на колчета, просто няма друг начин да започнат хората да паркират правилно. Но от друга страна разширяването на синята зона извън идеалния център без осигуряването на алтернативни паркинги си е чист рекет.

 6. dzver on November 16th, 2009 20:28

  Ми сигурно не е имал валидни стикери за ГТП и гражданска.

 7. Гонзо on November 17th, 2009 00:00

  Бе имал е, станала грешка… Нали знаеш, случват се такива неща 😉

 8. dzver on November 17th, 2009 01:01

  94 г. бях на стаж в една банка. Дадоха ми да лепя марки за спама към клиентите им.

  Лепях ги наопаки за майтап.

  Може би просто някой си е направил груба шега 🙂

 9. климатици on November 17th, 2009 11:36

  Аз мисля че паркирането на коли по тротоарите си е направо престъпление, особено пък по централните улици. От толкова коли пешеходците са принудени да вървят по улицата, а недей си боже разсеян шофьор мине с по-висока скорост и какво.. случва се инцидент, водещ къ престъпление по невнимание. Да не говорим майките с колички които няма от къде да мина. Най-лошото е че този вид паркиране вече се наблюдава и по кварталите не само в центъра. Да от друга страна пък хората с автомобили няма къде да паркират, бъдат рекетирани от общината да плащат за синя зона.. която в повечето случаи е недостатъчна, т.е. няма достатъчно място за паркиране и защо се стигна до тук?! Дали не е заради постоянно изникващите като гъбки сгради, от тук от там..

 10. rover on November 18th, 2009 20:45

  То от синя зона и колчета, лошо няма. Паркирането по централни столични улици трябва да бъде направено скъпо струващ лукс, т.е. рядкост и така да се осигури въздух в центр. част. Както е навсякъде по цивилизования свят.

  Проблемът идва от липсата на паркинги около и във центъра. Вярно – не се строят бързо, но милата ни община имаше ГОДИНИ да построи поне 3-4- големи. Проблемът с претрупването на София с коли е ясен за всеки в града от поне десетилетие. Можеше да се предвиди, но липсата на планиране и най-вече на заинтересованост на общината към проблемите на гражданите казаха тежката си дума, която е твърде обидна, за да я пиша тук.

  Сега тази част от гражданите на града, които сме и шофьори, ще трябва да търпим негативи в това си качество, докато (ако) проблемът се реши. Просто не може да оставим по-слабите – майки с колички, възрастни хора и хора с увреждания да страдат от липсата на тротоари заради нашето удобство. Макар и да не носим никаква вина за това. Социална съпричастност в действие, какво да се прави…

 11. rover on November 18th, 2009 20:52

  А как ще минават камионите, които зареждат по Гургулят, напхраво не ми се мисли! Както и тлъстите мерджани на мутричките, които си навестяват приятелките, работещи в козметичните салони на тази улица. Трябва да отида някой път към 17:00 ч. само, за да погледам сеир!

 12. dzver on November 18th, 2009 21:23

  rover, надрънкал си куп празни приказки.

  Много от освободените централни тротоари са широки по 3-4-5 метра, далеч повече от нужното, за да мине човек по тях. Плюс това основните паркиращи са собственици на 20 годишни бараки, не мутри. Мутрите нямат проблем със сините зони, те имат инвалидни стикери.

  Те нямат нужда да паркират за дълго, не ходят на работа.

 13. rover on November 18th, 2009 23:12

  dzver, би ли ми обяснил на първата снимка от тази тема по кой от 2-та тротоара виждаш 3-4-5 метра за пешеходците?!?

  Това, че някои от тротоарите са много широки, не означава, че са широки всички, нали? Защото по повечето, където няма колчета, картинката е като на Л. Каравелов.

  А и кой е казал, че тротоарите трябва да са само по 1,5-2 м.? Съвременният мегаполис има нужда от въздух, защото както има задръствания по улиците, така и по тротоарите се движи огромен човекопоток. Като сардини ли да се бутаме?!

 14. ionstorm on December 10th, 2009 11:01

  За това положение има много виновници.
  На първо място малоумниците, които преди 60 години са решили че на същото петно, със същата инфраструктура трябва да се пресели цяла България.
  На второ място по-съвременните олигофрени, разрешаващи строеж на кооперации без гаражи.
  Следват многобройните търговци, превърнали гаражите си в магазинчета и гордо паркирали си талигата отпред на тротоара.
  Следват купувачите на апартаментите в кооперациите без гаражи, които после реват, че нямало къде да паркират. Значи той може като си купува секция да мери и умува 5 дни къде ще си я закичи и дали ще му се връзва на тапетите, а не може да помисли като си вземе каляската къде ще я държи. И понеже той е малоумен и си е купил кутишка в коперация В ЦЕНТЪРА БЕЗ ГАРАЖ, сега държавата с парите на всички трябвало да му строи паркинг. Утре ако реши да си купи моторница, ама наблизо няма езеро и нея ли трябва да си я сложи на тротоара?
  Изключително дразнещо е също и твърдото убеждение на шофьорите, че техният задник е някакъв много специален и това да заемат по 6-10 кв.м. в най-задръстената заради тях част на града, само за да си придвижат самотния гъз им е някакво рождено право.
  И като казах “самотния”, си направих експеримент.
  Застанах на едно кръстовище и наблюдавах докато минаха 50 коли. От тях 6 (ШЕСТ) бяха с повече от един човек. От тези шест една беше учебна, така че 5. В тези 50 не влизат също и такситата, нито свободните, нито заетите.
  Наблюдавам и тоталния отказ на шофьорите да си ползват колите само за работа (отиването на работа НЕ Е ползване на колата за работа) и да се возят на новичкото метро.
  От всичко това стигам до извода, че на българските шофьори цените на горивата са им много ниски, данъците на колите са им много ниски, застраховките са им много ниски.
  И мисля че трябва да се стимулират по същия начин, по който Дянков мисли да ме стимулира да отказвам цигарите – с вдигане на цените. Няколко пъти.

Оставете отговор