Хубава работа, ама българска – кръстовище на Йерусалим

September 26, 2009

Към 10-тина години в Младост 1 (където предимно съм живял) се въртят едни жалби за липсата на светофар на ул. Йерусалим и ул. Митрополит Серафим. Отказваше се заради близките 2 пешеходни светофара с копче на спирките на тролеите. Като резултат – левите завои и преминаването на право от улицата без предимство си бяха почти невъзможни, защото и двете улици са много натоварени. По тях минава трафик за множество чудовищно огромни блокове в Младост 1 (включително 2 от 25 етажните кули) + част от трафика за Младост 2, 3 и 4.

И изведнъж герберите взеха властта, нещо се промени и направиха ремонт. Първо заоблиха тротоарите покрай Йерусалим, за да могат да минават по тях колички.

После построиха светофар.

И после сложиха бордюр с насип от чакъл пред заобленото. И го зарязаха така. Цялата добра идея отиде по дяволите заради глупавия проект и безумно мърлявото изпълнение.

два ремонта, които си пречат един на друг

два ремонта, които си пречат един на друг

Но това с бордюрите е малкия проблем (въпреки че препятствията пращат хората по улиците чисто подсъзнателно). Построеният като остров тротоар направи невъзможно да се разминават коли, а боклукчийските коли сигурно минават през бордюра – просто липсва ъгъл за завой. Следи от гуми по тротоара има.

общ изглед на кръстовището Йерусалим - Митрополит Серафим

Самият тротоарен “полуостров” води към никъде – трафикът е към горния десен ъгъл на снимката, тротоари липсват и от двете страни, а хората се бутат заедно с колите, които и така няма как да се разминат. Просто имат 2 много остри завоя на змейка, които изобщо не съответстват на положението на картата на града.

Майка пресича неправилно, защото няма избор

Майките с колички нямат избор, освен да вървят по улицата от начало до край. И го праваят. Продължават по навик да си вървят чак до входовете си, въпреки че 50 метра по-натам се появяват тротоари и то добри. Всеки ден минавам покрай някоя бг-мама с колата (за съжаление снимах в някаква неделя не можах да хвана майки с колички).

остри завои и липса на тротоари

Вторият завой е също остър.

остри завои и липса на тротоари

Смятам да разпечатам тези снимки и да ги пратя към общината чрез асоциацията за закрила на децата БИ-БИТ.

С подобно безмозъчно строителство е въпрос на време да стане инцидент и някой да пострада.

Публикувано в: Uncategorized 6 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

6 коментара на “Хубава работа, ама българска – кръстовище на Йерусалим”

 1. kyky on September 27th, 2009 00:34

  Моята теория е, че тази улица (Митрополит Серафим) е трябвало да стане нещо като булевард и затова не са предвидени тротоари. Интерсно, накъде е трябвало да води? Ерусалим прилича на някакво временно решение докато се постри нещо, което никога вече няма да се постри… Младост 1 си е имал добър проект и ако той беше изпълнен, кварталът сигурно щеше да е много приятен. Но тъй като и комплексът с високите кули не е завършен и е променян в хода на строителството, там дълго време си беше тиха квартална уличка. Само че сега дойде презастрояването. Най-логично би било да се отреже малко от паркинга и платното да се включва директно в Ерусалим.

 2. dzver on September 27th, 2009 00:48

  най-добре би било бунището да се превърне в шосе с тротоари.

 3. desko on September 27th, 2009 23:49

  както казва фънки живеем в абсурдистан 🙁

 4. Георги Фурнаджиев on September 29th, 2009 02:14

  Смятам да разпечатам тези снимки и да ги пратя към общината чрез една асоциация за закрила на децата.

  Да не забравиш да ни кажеш за отговора … на общината 😉

 5. Фигурин on November 19th, 2009 23:38

  Явно си комшийче! Този завой наистина е много “мазен” и потенциално смъртоносен! А само преди година и половина “Йерусалим” беше се превърнал в един прекрасен паркинг, за какъвто сега станцията на метрото днес просто плаче.

 6. dzver on November 2nd, 2010 12:03

  Има развитие. Кадърът на последната снимка вече е една гигантска дупка, очакваща асфалт. Вече има място за разминаване на 2 коли, но все още няма тротоар.

Оставете отговор