Мързелът спаси българския Интернет :)

April 9, 2009

Благодарение на управляващи 14 депутати*, които не отидоха на работа днес, но предадоха картата “на приятел” и на Минчо Спасов, още известно време няма да ни следят пощите. Повече инфо от Дневник.

Проблемът е само частично решен (отложен). Задържането на данни е в сила, просто липсва “пасивния терминал”. Все пак разликата е голяма.

В момента mail провайдърите (примерно abv, gmail) трябва да съхраняват изпращач, получател, дата и IP, но това няма как да работи, защото всеки може да бъде мейл провайдър. На моето PC може да има mail server, на твоето също и логиката на проектозакона пропада. Не може към всеки мейл сървър да върви троянски кон с база данни.

ICQ, Skype, MSN, Facebook не са български, а jabber (google talk) и IRC са децентрализирани. Не виждам как ще ги накарат да дават трафични данни, дори в случаите, в които съществуват такива.

Реалистично е единствено да поискат данните от интернет доставчиците, които трябва да ги събират чрез снифене и отваряне на всяко единично пакетче информация и гадаене какво стои зад него. БТК и Мтел може и да реализират решение (ако вече не са направили), но ми се ще да видя как убеждават Мегалан, Пауърнет, Спектър нет и още 101 квартални ланчета и 100001 собственика на безжични рутери да вършат това.

Публикувано в: Uncategorized 20 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

20 коментара на “Мързелът спаси българския Интернет :)”

 1. wakeop on April 9th, 2009 11:14

  Той мързелът открай време си е двигател на прогреса ;D

  Честно казано, не виждам каква полза ще имат от това следене на пощите, дори и да го направят. Човек има ли някакво (престъпно) намерение, изборът на средство е просто подробност…

 2. Longanlon on April 9th, 2009 11:23

  следобяд пак ще гласуват, не бързай да се радваш

 3. Филип on April 9th, 2009 11:23

  първо гласуване: 89 да, 74 не, 6 възд. – 169
  второ гласуване: 74 да, 78 не, 3 възд. – 155
  Аз ги сметнах 14 чужди карти. Ама както и да е 🙂

 4. Филип on April 9th, 2009 11:26
 5. dzver on April 9th, 2009 12:12

  @Филип, не съм забелязал 6-те въздържали се на първото гласуване. Мерси 🙂

 6. Таня on April 9th, 2009 12:18

  Да живеят и конкуренцията и разнообразието при интернет доставчиците 🙂

 7. Марто on April 9th, 2009 12:33

  Информацията между операторите си се пази така или иначе – това е най-лесното нещо:) Всичко е разделено на протоколи и проследяването става твърде лесно.
  Най-малкото се пази информация за това кой с кого е готовил. Дали се пазят разговорите – чувал съм слухове, че се прави, но на практика не е ясно. Важното обаче е, че практически това е твърде лесно – обема на информацията е много малък.

 8. Милен on April 9th, 2009 12:44

  @dzver, за gmail нали не говориш сериозно, слагайки го до abv.bg? 🙂 А и gmail може да се отвори и през HTTPS, когато се ползва през web.

  Интересно ми е, ако се ползва opendns, дали могат да разберат кои сайтове се посещават през ISP-то.

  За торентите си кодирайте трафика, в utorrent има такава опция.

 9. dzver on April 9th, 2009 13:06

  Ползването на SSL за GMAIL е добра идея, но няма да ви спаси, ако започнат да искат справки от GMAIL 🙂

  нещо ми подсказва, че в момента abv също не биха дали пасивен терминал, колкото и да се насерат законодателите. Богата фирма са, в краен случай ще преместят сървърите в друга държава.

 10. Bogomil on April 9th, 2009 14:24

  АБВ винаги са съдействали на МВР по един или друг начин, както и всеки друг доставчик на мейл услуги

 11. Bogomil on April 9th, 2009 14:26

  а за gmail аз писах нарочна статия:
  http://www.bogomil.info/2479/

 12. Милен on April 9th, 2009 16:23

  @Богомил, не вярвам gmail да предоставят данни. Какъв ти е източникът? Може да е нещо свързано с Европол/Интерпол?

  Ами ако си направя поща в някоя далечна азиатска страна или Южна Америка…ха-ха 🙂

 13. Милен on April 9th, 2009 16:27

  Само не ми казвай, че е Явор Колев. Още си пазя един ТВ запис, дето казва, че може да следи скайп чатовете…

 14. dzver on April 9th, 2009 16:48

  Така ще направят с тяхното преиграване, че да седнат хората и да направят технически невъзможно да снифят каквото и да е. Тогава, вместо да си правят бизнесчета с данни на бизнесмени, няма да могат да ловят откровени бандити.

 15. yoalbo on April 9th, 2009 18:10

  освен на мързела, може да се разчита до известна степен и на невежеството им, засега… но лошото е, че има много “отворени” да им съдействат (голяма далавера, няма що!)
  иначе, мисля като wakeop

 16. vassilev12 on April 9th, 2009 18:29

  Аз съм си споделил рутерите на 2 места, кадето се подвизавам, и не ме е грижа, че може да ме задължат да им давам инфо. кой – къде е ходил през тях.
  Рано или късно ще реализират проекта за следене на трафика. После може да го спрат – като станем демократична държава, където наистина хората изграждат държавата и имат права в нея.
  Но дотогава ще продължим да живеем в полицейска държава, където гражданите имат само задължения и подлежат на тормоз и тотален контрол от власт имащите.
  Всъщност това е присъщо на всяко комунистическо управление, и винаги ще е така докато ни управляват ТЕ или Техните отрочета….

 17. dzver on April 9th, 2009 18:56

  ТЕ съществуват отпреди БКП. Преди това са били царски изедници, преди това са доносничили на башибозука и са били чорбаджии т.н.

 18. ivan on April 10th, 2009 07:56

  Проблемът не е технологичен, а политически. Ако има технически средства, непозволяващи тотално следене какво пречи на същите хора да направят законопроект, забраняващ използването на такива средства? Нищо. Решението на този проблем трябва да е политическо – да има законови гаранциии, че следене на трафик не е възможно без съдебно разрешение. Останалото е чесане не езици. Ако някой седне да прави големи золуми в държавата едва ли ще до чак до там загубен, че да си направи организацията през email в abv.bg примерно или през мобилния телефон. Престъпниците не вярвам да са толкова тъпи. Ако бяха вероятно вече даже и нашето МВР щеше да ги е изловило. Т.е. евентуалната възможност да следят трафик няма да помогне много да ловят престъпници, по-скоро ще им даде неконтролиран достъп до комуникациите на нормалните граждани и бизнес.

 19. Майа on April 10th, 2009 09:47

  Според мен цялата тази олелия в МВР е чиста проба панически страх и нищо повече. Разбраха, че будните хора общуват чрез нета и сега просто си търсят начин да ги притиснат, да не шават много. В крайна сметка идеалните граждани за тях са тези които вървят като стадо подире им и вярват сляпо на агитациите по подкупените медии от типа ” Вие знаете ли какво прави вашето дете в интернет?” и “Човека отвлякъл автобуса е блогър-маниак и видите ли ако го бяхме следили това нямаше да стане”. А вие уважаеми не вярвате нали? Затова гледат да ви държат из късо и при нужда да ви изнудват и натопят дори за нещо си там. Най-големият кошмар за властимащите са мислещите хора.

 20. Минута е много on April 12th, 2009 17:58

  64-годишната ми майка поиска да й обясня как да използва електронен подпис за криптиране на пощата в Outlook. Явно доверието във властта достига нови дълбини.

Оставете отговор