Шах партия на годината

February 19, 2009

Ако се интересувате от шах, ще ви бъде интересно да видите тези 40 номинации за партия на годината.

Моите лични фаворити са Топалов – Крамник #1, Антоанета Стефанова – Михаил Гуревич #3 и Иванчук – Карякин #8. Първата партия е с хубава жертва срещу световния шампион, втората – невероятно абсурден дебют, жертви и красив мат, а третата – жертва на дама за пешка, в блиц игра срещу един от най-силните блиц-аджии в Интернет.

Стискам палци на Антоанета Стефанова да спечели 🙂

Публикувано в: Uncategorized 8 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

8 коментара на “Шах партия на годината”

 1. Добри Божилов on February 19th, 2009 21:55

  Топалов-Крамник трябва да е №1 по следните причини:

  1.Това беше истинска дебютна бомба, невиждана от години – жертва на кон в самото начало, където се смята, че всичко е изчислено и предизвестно.

  2.От PR гледна точка тази партия получи най-голямо отразяване, защото беше на един от най-големите турнири.

  3.Зарядът на въпросната партия беше огромен, заради скандалните отношения между Топалов и Крамник, като почвата беше подгрята на предния ден от мини-скандала между падауана на Топалов и едно подставено лице на лагера “Крамник”. На всичкото отгоре се оказа, че въпросната жертва е измислена от самия падауан.

  В шаха всеки ден има интересни партии. Но това коя ще е хит зависи от нивото, на което се играе и от съпътстващите фактори. Определено такива партии между играчи в Топ 10 и на супер турнири, рядко се виждат.

 2. dzver on February 20th, 2009 00:33

  Ако прегледаш всичките 40 номинирани партии, поне 6 пъти се среща този мотив с жертва на кон в дебюта. Партията на Иванчук е малко по-добра в това отношение, въпреки че е нечиста и някак типично блицаджийска – жертва на дама. Там по-важен е опонента. Карякин съм го виждал с ЕЛО 3300 в playchess.com

  и разбира се, Антоанета Стефанова. Прекрасна партия 🙂 Ако спечели някой от тези 3-те, ще съм доволен.

 3. Апостол Апостолов on February 20th, 2009 05:32

  Антоанета Стефанова ТРЯБВА да спечели. И да докаже, че българската жена не отстъпва по нищо на мъжете. Да, тя ТРЯБВА да спечели, защото у нас са дискриминирани най- вече две групи от хора- циганите и жените.

 4. Добри Божилов on February 20th, 2009 08:20

  То и в партията на Веско имаше жертва на дама за топ и кон по-натам. Имаше победа и без нея, но избра красивия вариант, както се изразиха коментаторите…

  Между другото, няма лошо някой път да направим един шах някъде – напр. в Pogo.

 5. napster on February 20th, 2009 08:55

  Според мен: Топалов – Крамник трябва да е.

 6. dzver on February 20th, 2009 11:31

  Ми моето playchess.com ело варира от 1400 до 1800, в зависимост от това колко съм играл. Не съм играл от може би година, така че по-скоро към долната граница.

 7. Добри Божилов on February 20th, 2009 20:39

  На мен там ми изтекоха правата и сега не ми се занимава да плащам. Затова от време на време играя в Pogo, където съм стигал до ниво “Експерт”. Имам десетина закрити акаунта там, защото в един момент установявам, че много време губя в игра на шах и си закривам акаунта, с надеждата, че като ликвидирам натрупаното ело, после няма да имам мотивация да се регвам отново. И така десетина пъти вече 🙂

 8. Добри Божилов on February 21st, 2009 14:16

  Да допълня, че “експерт” там значи ело 1750 при начален старт 1500. Т.е. горе долу трябва да сме равностойни.

  Иначе Топалов добре върви засега срещу Камски, но ми се струва, че ще стане някой зулум. Топалов е много уязвим откъм скандали, защото срещу Крамник самият той си послужи със скандал, за да извлече преимущество. Лошото на скандалие е, че тълпата не прави разлика между обоснована причина за скандала, и необоснована. Т.е. ако Камски спретне един нов тоалетен скандал, мачът може да се разпадне…

Оставете отговор