ProBlogging

February 12, 2009

Покрай TBL всеки ден трия професионални блогове, чието съдържание може да се опише със следните 3 реда Python:

for steal_target in ['http://kaldata.com', 'http://technews.bg']:
  content = steal (steal_target)
  post (content)

Тематично, в 3-4 различни области. Освен техническите новости, срещат се също клюки, новини за знаменитости, спорт и смешни снимки от fishki.net.

Донякъде разбирам този бизнес модел. Копи-пействаш, пълниш сайта с ключови думи срещу 2 секунди дневно и се фокусираш върху маркетинг и реклама. Това включва поставяне на 100 рекламни банера и афилиейт програми и масирано учестие в TBL, svejo etc. И докато този модел се прекършва пред алгоритмите за улавяне на копирано съдържание, следващият е доста по устойчив.

Представете си следния PHP код:

while (blogger_is_alive()) {
  $topics=Array('курабийки', 'секс', 'любов на терасата', 'шоколадова торта', 'джогинг', 'фитнес', 'флирт' );
  shuffle($topics);
  $topic = $topics[0];
  echo "$topic е много хубаво нещо. Правенето на $topic всеки ден подобрява настроението и връща радостта от живота. Какво бихме правили без $topic? Насладете се на $topic и ще живеете поне 1 година по-дълго.

Група учени изследваха $topic и установиха, че $topic е много по-здравословен, отколкото сме си мислили.
";
}

Заменете $topic с нещо произволно и получавате дневната блог статия. Даже може да вложите темплейтна мисъл и да замените основното изречение със 150 други. Така ще се получи невероятното многообразие от 10-тки милиони напълно различни уникални статии на тема любов, здраве и зелени технологии!

Бизнес моделът е много по-устойчив от предния, понеже няма никакви рискове блогът да изпадне от гугълските резултати (SERP) заради копирано съдържание, а ако темите са розови – сайтът може да закопае dzver.com в земята още със създаването си.

[‘добре’,’жалко’,’супер’,’яд ме е’] че не работя в анти-спам отдела на google 🙂

Публикувано в: Гърнето с боба 16 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

16 коментара на “ProBlogging”

 1. Le_Grand_Elf on February 12th, 2009 23:19

  Ахаххахахахаха :)))))))))

  Трябва и аз да си направя такъв скрипт 😛

 2. Марто on February 12th, 2009 23:27

  Само ако имаш представа колко често попадам на крадено съдържание от notrial.info…
  Случва се да ползвам чужди материали, но винаги съм поставял линк към източика. Това обаче изобщо не се спазва в новата професия копи пейстър…Ей така най-малкото като уважение към авторите и труда им!

 3. Joro Pentagram on February 12th, 2009 23:36

  Ебаси шушумигите…:))) Сега съм сигурен за една “цветарка” че ще си го пейстне тоя код, само и само да прилъже още някоя будала,иначе ще умре от инфаркт:)))

 4. singu on February 13th, 2009 00:22

  Това, което ми е интересно е, дали наистина се изкарват някакви пари по този начин, че има такъв наплив от спамъри и сплогове ? В края на краищата, България е относително малък пазар. И като се има в предвид, че не-чак-толкова-много хора цъкат на подобни простотии, не вярвам импресиите да са много, а кликовете по рекламите са още по-малко.

 5. Марио on February 13th, 2009 00:31

  И мен са ме ‘крали’, доста е грозно отстрани. Особено, когато не е поставен източник.
  Обаче навсякъде го има тоя момент. Американците пък редовно hire-ват китайци и индийци, за да им пишат статиите, което е доста по-долно. Последните сядат и започват: “17% от хората са предразположени към диабет”, “49% от мъжете имат заложен в гена си хормон, който стимулира кръвоносните съдове…”, “Зелето е вредно за мозъчната активност” и ей такива щуротии. Подписани от еди-кой си университет, институт или организация. После хората ги четат, втълпяват си ги и става мазало.

 6. Eol on February 13th, 2009 03:31

  Колко технологична мисъл, време и усилия се харчат за нещо което съм (явно) прекалено прост да разбера

 7. Апостол Апостолов on February 13th, 2009 04:56

  Е, не бъдете чак толкова строг. В света има милиони спам- блогове, които изпълняват рекламни цели. Мен ако питате, само тези блогове са необходими, нужни и НОРМАЛНИ. Останалите са си чиста проба графомания.

  “Днес имах запек, нахраних канарчето, ядох в “Раците”, напих се и пр. и пр.” КОМУ Е НУЖНО ТОВА???

 8. Acnapyx on February 13th, 2009 06:10

  Абе за копи-пейста си прав. Между другото много онлайн медии се хранят от същото, само че с линкове към оригинала (или ‘Източник: edikoisi.bg’, което си е същото).

  А за втория алгоритъм, не искам да ехиднича, но масовият блог-пост се крепи горе-долу на същия принцип, но с малко художествен текст наоколо (за цвят). Просто такива са стандартните комуникативни механизми, с които сме свикнали още в училище – и сме склонни да ги повтаряме до безкрайност.

 9. Калоян К. Цветков on February 13th, 2009 07:50

  Абе за копирането — ако ще правят такива изпълнения, да го направят сайта агрегатор, като TBL или “Блогосферата” на Икономедия, или TechMeme например. Тъпото е, че примерно на “технологична” тематика, ако се махнат всички което копират, оригиналните източници за агрегиране (на български) не са толкова много 😉

 10. napster on February 13th, 2009 08:38

  Интересно, наистина много интересно.

 11. Лъчезар П. Томов on February 14th, 2009 09:37

  Толкова ли е сложно просто малко да интепретират данните или да сложат някакъв анализ, да вложат малко авторство и като посочат източниците да са на спасителния бряг?

 12. wakeop on February 14th, 2009 21:32

  Абе сега, като си погледнах последните 3-4 поста в блога за електронни книжки… точно отразяват втория алгоритъм, само $topic е модела на джаджата. 🙂
  Ми не мога да избягам от цикъла, колкото и да се напъвам… те фирмите бълват нонстоп модели, които се различават един от друг само по надписчето отпред и отвреме на време по дизайна.

  Май това генериране на излишно съдържание не е болест само в блоговете, от другаде започва.

 13. dzver on February 14th, 2009 22:48

  От желанието да изкарваш пари от нещо, с което се забавляваш 🙂

 14. wakeop on February 14th, 2009 23:06

  Ми в консуматорски век живеем 🙂

  btw нали това е идеята на всички съвременни гурувци на професионалната реализация – забавлявайки се, да изкарваш някакви кинти, които да ти подсигуряват хляба и бирата 😀

 15. dzver on February 14th, 2009 23:08

  да нали, мечтата на човека. работата да е удоволствие 🙂 обаче ако превърнеш удоволствието в работа, вместо работата ти да стане удоволствие, трябва да си търсиш ново хоби.

 16. Стойчев on February 15th, 2009 20:29

  Ей това последното на dzver ми хареса. За копиране на съдържание вярно трябва да се следи, но границата копиране-популяризиране да се дефинира много добре.

Оставете отговор