Имението на Фарнъм

December 31, 2008

Имението на Фарнъм е роман от Робърт Хайнлайн.

Хайнлайн го считах за голяма работа, докато бях млад. Той е автор от времената на сексуалната революция – пишел е разни неща, които ако човек се замисли, направо може да го хване срам. Имението не прави изключение – пълно е с такива теми, особено алтернативни форми на сексуалност. Темата този път е харем, нещо ново, но не принципно различно, спрямо другите преведени и прочетени от мен книги на Хайнлайн. Харемът е облекчена форма на клановия брак в Луната е наставница сурова.

Имението на Фарнъм е апокалиптичен роман. Първите 200 страници са дърдоризми на фона на загиващата земя, а вторите 200 страници са като втория сезон на Батълстар Галактика – нескончаем хорър.

Хайнлайн не ми липсва. Някога препрочитах отново и отново Звездните рейнджъри, Двойна звезда, Странника и Луната е наставница сурова, а също и другите. С “Имението” това не може да се случи.

Публикувано в: Литература 3 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

3 коментара на “Имението на Фарнъм”

 1. Acnapyx on December 31st, 2008 05:39

  Серията за Лазарус Лонг и късните му неща, където се опитва да обобщава предишните си романи, са откровено скучни. Виж например “Врата към лятото” си е свеж, забавен и достатъчно оригинален. Особено като се замислиш кога е писан… Иначе навремето много бях впечатлен от “Странника” и “Спечели облог за сатаната”.

  “Имението” откровено си признавам, че съм го забравил вече, явно не ми е направило кой знае какво впечатление. Всъщност не, нищо чудно, че името не ми говори нищо, открих я в архивите ми на руски 😀

 2. dzver on December 31st, 2008 12:28

  мисля че е нов превод. абсолютно невъзможно е да го е имало и 10-15 години да не го забележа.

 3. alvin on January 14th, 2009 23:45

  Скоро я прочетох. Без да съм специалист по Хайнлайн – книгата СТАВА. Въпреки, че не е нищо особено. Просто тук-там прозира майсторство. А пък другаде (от гледната точка на знаещ какво става с РХ като писател впоследствие) – теми, които ще се изяснят, избистрят и превърнат в класики 🙂

  http://alvinbg.blogspot.com/2009/01/blog-post_14.html

Оставете отговор