Редиректи

December 26, 2008

Някога много отдавна, създателите на интернета измислили сложна система от имена. Ако е уебсайт – трябва да е www.website.com. Та измислили го това www, сякаш http:// не им е достатъчно смотано. http://www. – цели 11 символа, ейч ти ти пи две точки две наклонени дабълюдабълюдабълю точка. Това е една от най-тъпите звукови комбинации в българския език.

Освен че тормозят речта ми, тези редиректи тормозят и TopBlogLog (не много, да си призная).

Днес си направих справка за това накъде редиректват блоговете, които редиректват, като проверката извърших само за онези, при които адресът не съвпада.

9 блога считат за особено важно да нямат www в себе си. Има цяло течение в тая посока, no-www.org, което проповядва всички заявки към www да се пренасочват към същия адрес без www.

12 блога считат за особено важно да имат www в себе си. На тях им препоръчвам обратното течение, за двойно www.www. отпред.

1 блог счита за най-представително ww2, вместо www.

1 блог счита, че името suhodol.org.server11.host.bg e много по-добро от suhodol.org и че заедно с името не е редно да се прехвърля и съдържанието, при положение че и двете са налични.

Моят интернет експлорер счита, че всички имена трябва да са от вида www.www.website.com.com. Не знам що, но десетки пъти съм го виждал експлодера да ми пише такъв адрес в браузъра и да се възмущава как не съществува 🙂

189 bloody blogs редиректват feed-овете си към feedburner. 17 от тях ги редиректват още един път от фийдбърнър към feedproxy.google.com. 7 души са съумели да редиректват фийдовете си към несъществуващи страници в блогер, а 2 да ги редиректнат в посока, от която се редиректва обратно и така до безкрайност.

1 щастливeц редиректва към suspended page.

19 не редиректват наникъде, а би трябвало, защото на мястото на техните блогове има вече нещо, което не е блог. Примерно екран “Тоя блог е само с покани”. 18 от тях ги изтрих, за 19-тия се чудя – Ана в твоята кутия беше голям и посещаван блог.

1 домейн редиректва към blog.bg

1 дир.бг редиректва към /_wm/diary/?df=46&dflid=3 . Искам да кажа на админа им за опцията [L] в .htaccess, но не го познавам.

В тези изводи отиде голяма част от вечерта ми. Успях да автоматизирам част от тях, друга не. Какво ли им е на Technorati…

Публикувано в: Гърнето с боба 17 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

17 коментара на “Редиректи”

 1. gyx on December 26th, 2008 23:38

  А 100-те обекта накъде редиректват?
  Това с ВъВъВъ-та отпред е наистина тъпо, но някой някога казал че спомагало на гугела за по-добро индексиране и ранкиране на страниците и те взели че го послушали.
  Те от там идва цялата работа. 🙂

 2. Суворов on December 27th, 2008 01:01

  Само дето, когато е изобретена ВВВ, не е имало Гоогле.
  Така че, цялата работа не идва от там. 🙂

 3. Anton on December 27th, 2008 09:27

  Много забавно, благодаря 🙂

 4. nik666 on December 27th, 2008 13:03

  От това може да стане много добър обзор за годината 😉

 5. ju on December 27th, 2008 13:13

  Много интересна статия. Да се изкажа и аз 🙂

  Значи аз съм против www. Забелязал съм че хората се притесняват когато в URL-то им има само 1 точка и добавят www. отпред. Време и да порастнем и да спрем да го правим 🙂 Има и един други странни екземпляри които слагат винаги www. отпред примерно http://www.maniac.ggbit.info

  А това с IE става когато имаш интернет обаче DNS-а ти не работи. Тогава IE започва да експериментира и да добавя разни неща пред и зад URL-а които вероятно си пропуснал. Но проблема така или иначе е в DNS-а така че това не помага 🙂

  А аз имам друг проблем. Чудя се като оставям URL по коментари дали да оставям ju-lian.info или blog.ju-lian.info? (за по добро SEO). Ако пише сайт слагам 1-то, ако пише блог слагам 2-то, но за сега те са едно и също 🙂

 6. ju on December 27th, 2008 13:14

  Aaa, автоматично ми се добавиха http:// в поста 🙁

 7. ss7 on December 27th, 2008 17:20

  70% от хората използват www. защото по-принцип идеята за домейни изобщо не им е ясна 🙂

  Успял съм да превъзпитам няколко човека , че www. е поддомейн, а не целият 🙂 , може да го има, а може и да го няма.

 8. ju on December 27th, 2008 18:30

  Най-смешното произнасяне на “www” което съм чувал е:
  “Дабалю, дабалю, дабалю” 🙂

 9. Esi_f on December 27th, 2008 19:00

  Аз лично много се кефя на произнасянето : “въй, въй, въй….” , а иначе скоро се сблъсках с ужаса да обяснявам, че не е смъртоносно ако НЕ напишеш “www”. След около 15 мин. спор убедих девойката, че може да си спести писането и пак да си провери пощата.

 10. Michel on December 27th, 2008 19:32

  Хм, все едно слушам размишленията си преди време… 😉

  Аз не съм против WWW отпред, нито пък съм против сайтовете, които изпускат тези три букви преди домейна. Смятам за важно само едно — с или без ‘www’ пред името на домейна, сайтът да се отвори.

  @хората-които-се-питат-защо-някои-предпочитат-www:

  Преди мноооого, много години, почти всички сайтове са имали ‘www’ пред името на домейна. За търсачките (Googlе и останалите) е било много важно, дали страниците на определен сайт са били индексирани с www, без www, или и с двете отпред.

  За Google (някога; сега – не знам) един URL от вида:
  http://www.example.com/page.html е бил различен от:
  http://example.com/page.html

  Следователно, е добре домейнът да се отваря или с WWW отпред, или БЕЗ тези три букви. Но не и двете!

  От историята знаем, че по-старите сайтове имат www отпред. Следователно, нормално е те да се запазят с трите букви пред името на домейна.

  Новите сайтове могат да са с или без www. Аз лично предпочитам ‘www’ — има някакъв старовремски чар и симетрия в това… Въпрос на вкус:)

  Весела Коледа на всички интернет философи! 😉

 11. Michel on December 27th, 2008 19:36

  PS Типичен пример:

  http://www.cnn.com

  — опитайте да го напишете без ‘www’ отпред 🙂

 12. dzver on December 27th, 2008 19:44

  при мен беше като логичен извод след 6-7 часа програмиране на разни проверки в TBL.

  и ето тази справка:

  http://topbloglog.com/errorlog.php?mode=3

 13. AquilaX on December 28th, 2008 14:03

  Моят интернет експлорер счита, че всички имена трябва да са от вида http://www.www.website.com.com. Не знам що, но десетки пъти съм го виждал експлодера да ми пише такъв адрес в браузъра и да се възмущава как не съществува 🙂

  При IE проблемът е че при Ctrl-Enter (ако помня добре) се опитва да ти допише адреса с www.*.com

 14. roc3n on December 28th, 2008 14:42

  @Мишел, при мен няма проблем когато го изпиша без “www”, редиректва си ме към ввв.сиенен.ком

 15. Anton on December 28th, 2008 17:47

  След като www e поддомейн, не е проблем да хостваш нещо различно (или нищо) на по-горното ниво.

 16. Иван on December 28th, 2008 23:22

  @julian, едва ли има толкова голямо значение. В смисъл ако някой търси в google.bg за “дзвер” и “блог” (примерно), вероятно ще му изкара този сайт на челни позиции, понеже едва ли има толкова много дзверове с блог 😉 Виж ако се опитваш в “централната” търсачка да се изкараш на челни позиции, ще ти е от минимална полза суб домейна.

  @Michel, ако ти си собственик на сайт и имаш Web Master Tools акаунт в Гугъл, можеш да кажеш, че двата сайта са едно и също. На практика обаче, както Антон каза вече, www. може да е дори на физически различна машина.

  Правилен вариант е, ако имаш права към сайт да го направиш да отваря само едното, а другото да пренасочва към него, като съм привържаник на no-www варианта.

  @AquilaX, IE е способен да направи всичко, особено ако иде реч за неправилно интерпретиране 😉 В това съм убеден вече. В добавка, ако нещо не си намери адреса (примерно example.com), е способен да извърти всички възможни (за него) TLD — example.com.com example.com.net example.com.org и т.н. А ctrl + enter бачка и в опера и фф.

  Що се отнася прозихода на www, четох някъде, че са го ползвали при изписване на на интернет адреси при реклами, вестници и т.н., за да разберат потребителите (да се чете потребителите около 1997-99), че става дума за интернет адрес. Подобен похват е и подчертаването на линкове.

 17. Светла on December 31st, 2008 12:05

  И на мен това www ми е досадно. Доколкото си спомням, преди години блоговете в Blogger дори не зареждаха, ако се сложи отпред www, което пък създаваше проблем на разни места, на които, ако искаш да напишеш адрес на блог или сайт, задължително трябва да започне с www. Одеве обаче пробвах и о, чудо, блогът ми се отвори с www отпред. Значи междувременно са го променили.

  Милият Firefox е много подходящ за мързеливи потребители като мен, дописва и http, и www и .com и т.н., а понякога направо редиректва на правилния адрес. Пиша аз в полето само “dzver” и се озовавам на http://dzver.com/blog/.

Оставете отговор