Как служебният абонамент ощетява софиянци, семинар

November 26, 2008

Симион е написал статия, с която съм предимно съгласен, за това как синята зона ощетява софиянци.

Всички видове паркиране в София са в полза на някого и ощетяват някой друг. Някои от тях обаче са по-вредни от другите.

Безплатно паркиране: Достъпът до улиците е на конкурентен принцип. Кой превари – той натовари. От 1-ца улица се изцежда максимума автомобили, които могат да се паркират на него. Проблем става разминаването, минаването на пешеходци и липсата на контрол върху изоставените автомобили.

Платено паркиране Синя зона: Липсват проблемите на безплатното паркиране, местата се ползват от 3-4 различни коли дневно, но на всяка синя зона съответстват 2-3 съседни улици, които са буквално непробиваеми. В София има улици, в които колите спират на 3 реда, без да оставят лента за движение, с телефони на таблата. В синята зона могат да ви вдигнат с паяк, без да сте в нарушение – защото някой си има норматив за брой вдигнати коли или защото точно там ще спират автобуси на депутати, посланици или други идиоти. Има и пусти сини зони.

Платено паркиране: трудно може да се обясни съществуването на част от платените паркинги в София, като например този до паметника с шмайзера, след синята зона. Но със съществуването му може да се обясни 6 метровия тротоар с колчета и синята зона на място, на което не паркира и 1 кола за 24 часа. За да може 1 мутра да прибира месечен абонамент за паркиране, не по-малко от 100 съседни паркоместа са унищожени. Като цяло платените паркинги в центъра са с толкова малко места, че не може да разчитате на тях.

Служебен абонамент: ето за това започнах статията.

Строите бизнес сграда в центъра. Имате 2 варианта. Да направите скъп 10 метров изкоп и да се лишите от 5 метра фасада, за да изработите подземен паркинг или … просто да не правите такъв? Местата пред сградата могат да бъдат резервирани с 1 служебен абонамент срещу примерно 300 лева на месец (не знам точната сума).

По-лошо. Купувате 1 магазинче и го правите банков клон, вместо да си построите такъв с паркинг. На Левски има 2 такива един срещу друг – BULBANK и FIB Diners Club. Всеки от двата е в жилищна сграда и удобно си е запазил по 6 паркоместа за клиенти. Като резултат, всичките 6 паркоместа от външната страна, с които разполага блока, вече не съществуват. Живущите си спретват импровизиран паркинг по близките тротоари на ул. Хан Крум.

На по-оживените булеварди, всяко второ място, понякога и по-висок % са вече служебен абонамент. Пример – Патриарх Евтимий от Хан Крум до Френската е почти плътен служебен абонамент, който се промъква и в 6-ти септември.

Забранено паркирането. Не важи за дипломатически автомобили

В София е пълно с подобни зони за паркиране с привилегия. Те се охраняват с полиция. На тях обикновено не паркират дипломатически автомобили. Посолствата си имат паркинги. На тях често не паркират никога никакви автомобили – пример – паркинга пред полското посолство на ул. Любен Каравелов. 6 заети места, още 3 унищожени паркирания “на дърво” и не повече от 2 коли дневно, които да спрат там. С 2 полицая, които да следят за това, може би колите са техните.

Според мен

Решението да организираш офис или консулство в центъра трябва да върви с готовността да изградиш паркинг за служителите и клиентите си. Не може просто да откраднеш паркинга на хората, които живеят там или на другите фирми, които имат офис там. За това “служебният абонамент” и “забранено паркирането. не важи за…” трябва да изчезнат от София. Който не е имал отговорността да си построи сграда според здравия разум, не бива да има възможността да си реши проблема, ощетявайки други хора.

Покана за семинар от Радан Кънев

“ДВИЖЕНИЕ И ПАРКИРАНЕ В ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ЧАСТ НА СОФИЯ – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД ОБЩИНСКАТА ПОЛИТИКА”

Семинарът ще се проведе на 30.11.2008г. (неделя) от 10:30ч. в Best Western Сити хотел на ул. “Стара планина” № 6 в София.

Залата е малка, за това ако искате да се включите, моля потвърдете предварително.

Публикувано в: Политика 5 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

5 коментара на “Как служебният абонамент ощетява софиянци, семинар”

 1. netsurfer on November 26th, 2008 16:55

  Строите бизнес сграда в центъра. Имате 2 варианта. Да направите скъп 10 метров изкоп и да се лишите от 5 метра фасада, за да изработите подземен паркинг или … просто да не правите такъв? Местата пред сградата могат да бъдат резервирани с 1 служебен абонамент срещу примерно 300 лева на месец (не знам точната сума).

  Това не е точно така, задължително е наличието на подземен паркинг, за жилищните сгради на незнам си колко апартамента трябва да има 1, за бизнес пак е така. Няма такъв вариант да не построиш.

 2. Hobbit on November 26th, 2008 17:26

  Мнението ми за безлпатното паркиране “Кой завари” – нечовешки хаос, безумие. Във Варна е така и половин Варна – независимо къде живее – си държи колата “на центъра” т.е. в тесните улички на гръцката ма’ала – да пази място.

  Има два варианта – синя зона + ограничено влизане в центъра (английски, италиански, холандски, отчасти френски и чешки) или
  синя зона + милиони паркинги (основно немски и пост-соц държавите без Чехия).

  Според мен второто не е пригодно за София, защото дори да има къде да паркират, тези коли ще правят невероятна тапа в тесния център

 3. fen on November 26th, 2008 18:04

  Пркирането в центъра на София ми прилича на смесица от филмите:
  -Умирай трудно
  -Мисията невъзможна
  -Колкото, толкова
  -Един не чул, друг не видял
  И още дузина …..:)

 4. dzver on November 26th, 2008 18:29

  Радане, много здрав разум е нужен във всеки аспект. Нещо, което общината рядко показва.

  Ето примерно в моя квартал. Решиха и започнаха 2 строежа на локалното на Цариградско в Младост 1 и на Йерусалим. И на двата строежа разрешиха да завземат улиците и да изкопаят ями по тях. Съответно като зариха преди 2 седмици едната яма, никой не си направи труда да я запълни и утъпче и Йерусалим вчера беше непроходима, а на Цариградско имаше 1 километър колона за влизане в Младост 1. Алтернативният път край “Маргел” – изкопаха 1 дупка от край до край, не я запълниха и скоро само джип ще може да мине от там.

  Същото е със синята зона. Като ще е синя зона, да е еднаква за всички и навсякъде. Какви са тия абонаменти и забранени паркирания? Защо се поставят колци, така че да спират паркирането на тротоарите изцяло, а не според закона – 1 или 1.5 метра от стената? Защо в парка има платен паркинг? Как се придобива собственост в ПАРК?

 5. Димитър on November 26th, 2008 23:06

  “според закона – 1 или 1.5 метра от стената” – това пък ако се спазва, просто в центъра съвсем няма да има къде да се спре.

  Решението е платена централна част, добра Метро мрежа, велосипеди , и най вече строго отношение към нарушителите. Всичко това обаче не го виждам да стане в следващите 5 години…..

Оставете отговор