Оптимистично за кризата

October 29, 2008

Мисля че ипотечната криза в САЩ вече приключва. Ако можех, в този момент бих си купил 1-2 къщи в САЩ, срещу продадени гарсониери в България. Тук кризата още не се е развихрила.

Вероятно имам това усещане заради засилването на долара и високия шанс Обама да стане президент. Не мисля, че има значение кой е президент в САЩ, просто промяната ще вдъхне оптимизъм а и промяната е което вади икономиките от рецесиите, без голямо значение каква точно е.

Правиш регулации, вадиш икономиката от кризата и след известно време я задушаваш от регулации и корупция. Либерализираш, вадиш икономиката от кризата и след известно време започват да ти фалират мастодонти и да се пукат имотни балони. Политическите промени се вписват добре в цикличността на икономиката.

Публикувано в: Гърнето с боба 15 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

15 коментара на “Оптимистично за кризата”

 1. Hobbit on October 29th, 2008 12:31

  Разумен коментар. Дано си прав.

  От една страна, американците бачкат и това е основното. При смислено поведение на администрацията това може да “затвори” кризата много бързо.

  От друга страна, измеренията на кризата са твърде сериозни във финансовия сектор – ако се прелеят силно в производствения, може да се окаже, че на практика не е започнала 🙁 Продължаващото понижаване на лихвите според мен създава риск за нова вълна и на финансовия срив.

  Да сме живи и здрави, ще видим.

 2. dzver on October 29th, 2008 12:37

  Големият въпрос е колко зле ще стане тук ;/

 3. bib on October 29th, 2008 12:55

  според просветени дъното на кризата ще е след около края на 2009 година. Както и да изглеждат нещата по телевизиите. Сега има да плаааащаааамееее въпросните дългове, с които спасиха банките, сума години.

  Данъкоплатци от всички страни – обединявайте се! много би подхождал на случая. Те всъщност ни обединиха с един огромен дълг световен дълг.

  В Ню Йорк, в Манхатън има едно електронно табло, което отразява колко е дълга на САЩ във всеки един момент /total/ и отдолу колко се пада на всяко едно американско семейство. В края на септември се падаше по около 80 000 долара на семейство. Сега сигурно ще е скочил двойно. Та представи си – изтеглил си около 160 000 долара заем – кога ще се оправиш? Едва ли ще е до Нова Година:)

 4. fgg on October 29th, 2008 13:08

  Тук кризата още не се е развихрила.

  Е по голяма глупост не бях чела.Криза в България си има…минималната заплата е 220…къде го има това?Това ако не е криза,не знам кое е.

 5. Д.Василев on October 29th, 2008 13:29

  @dzver: Кризата в САЩ тепърва предстои, а в момента доларът поскъпва заради ликвидните им проблеми и без никакви фундаментални фактори.

 6. dzver on October 29th, 2008 13:39

  @Д.Василев, а ръста в цените на имотите? Идването на Обама с неговото революционно данъчно облагане?

  @fgg, кризата реално ще се усети с идването на безработицата, не с промяната на доходите.

  @bib, интересно ми е тези прогнозисти с дъно 2009 г. каква методика са ползвали – примерно гледане на боб?

  В статията си не се базирам на аргументи, просто е усещане за тенденция.

 7. UZUMAKI on October 29th, 2008 15:59

  Тенденциите са най-силният аргумент.

 8. bib on October 29th, 2008 17:29

  Не точно, това е бокс от отдела на ЕЦБ, който следи щатите. За методиката съм сигурна, че те си знаят. Пък и ти с този блог за боба не можеш да имаш никакви претенции точно към методи като хвърляне на боб :):):)
  И знам, че се базираш на усещане, именно затова и пиша – целта на медиите да създават усещания :)поздрави

 9. asktisho on October 29th, 2008 17:41

  Сигурен съм, че ако сто хиляди българи денонощно медитират върху идеята, че нещо УЖАСНО предстои да се случи у нас, колкото и да сме далеч от американския начин на живот, от американския Обама, от американското ипотечно кредитиране и въобще – от финансовия живот на САЩ, световната финаснова криза ще засегне дори и отдалечени на 180% сектори като птицепроизводството, млеконадоя и износа на кисели краставички…:) По същия начин “летящите йоги” доказаха, че могат да намалят убийствата със силата на мисълта си във Вашингтон преди два-трийсе години. Хора, мислите ви са живи, безплътни съшества, които непрекъснато търсят начин и удобен момент “да се въплътят” в реалността, използвайки ви като проводник. А страховете ви са вмнени от медиите и не са ваши, но пак вършат работа за целта 🙂 Ако предпочитате да живеете мизерно в страна с рухнала икономика и да си припомните отново 97-ма, продължавайте да се страхувате от кризата и да се чувствате некомфортно от “предстоящото” бедствие, дето все не идва. Та българинът дори не се е научил още да ползва кредитни карти! Каква ипотенча криза ви гони, какви финаснови пазари, какви пет лева? Още малко простести срещу страха от кризата ето тук:

  http://asktisho.wordpress.com/2008/10/28/crisis/

 10. Д.Василев on October 29th, 2008 17:45

  @dzver: Икономиката на САЩ има проблеми през последните няколко години. До преди една година ги решаваха успешно чрез взимане на анаболи, но дозата стана прекалено голяма и взеха да колабират. В момента се друсат яко само и само да минат изборите, но както се сещаш след това усещането ще е гадно. Не знам какво е “революционно данъчно облагане” на Обама, но периода на стабилизация на икономиката на САЩ минава през затваряне на бюджетния дефицит и намаляване на държавния дълг, което в най-добрият случай минава през не малък период на ниски или никакви растежи и никак няма да се хареса на отделния американец.

  Колкото до валутния курс е показателно следното: фирмите нямат пари, банките не искат да кредитират и вчера Федът като се правеше на търговска банка за да закърпи положението, приемайки фирмени облигации за обезпечение, смъкна долара спрямо еврото с 5% от раз.

 11. И.Е. Станков on October 29th, 2008 18:00

  За съжаление трябва да се съглася с Д. Василев.
  Положението не е розово. Лошото е, че въпреки икономически добрите минали години, американският потребител само е затънал още повече в дългове. Само горните 10% на обществото са се налапали. Консумацията няма как да не падне, иначе балонът ще се спука по-късно и с по-голяма сила.

 12. fen on October 29th, 2008 18:33

  След като изкупиш къшите в Щатите(пожелавам ти го), драсни някой ред за рубриката “Един свеж ден” в Svejo.net, щото съм те номинирал:)

 13. dzver on October 29th, 2008 18:39

  Според мен проблемите идват от окрупнената олигополистична банкова система и са световни, нямат нищо общо със САЩ.

  – има липсваща връзка между собствениците и висшия мениджмънт в АД с неизброимо количество собственици.
  – банките са контролируеми по показатели, които могат да се манипулират, но пък за тази сметка са много уязвими.

  Т.е. кризата 1929-1932г. е пряко свързана с тази сега, защото пряко я причинява 🙂 Преди 1929 г. банките са били много на брой и по-малки.

  Усещането ми е, че САЩ първи ще се справят с тези проблеми (просто повтаряйки че проблемите не съществуват) и им предстоят добри новини.

 14. dzver on October 29th, 2008 18:42

  @fen, благодаря, ще се отзова в събота-неделя, когато дните са малко по-свежи.

 15. И.Е. Станков on October 29th, 2008 21:40

  @dzver Напълно не съм съгласен с теб. Световната криза произлиза изцяло от САЩ. Оттам са надутие цени на къщите, оттам са феноменално абсурдните деривати, които сега фалират банки, оттам е и философията, че пазарът се саморегулира.
  Това че са лидери и всички ги имитират и зависят от тях не прави причината за кризата по-малко американска.
  Кой ще пострада най-много вече е друг въпрос. Ще видим…

Оставете отговор