EEEPC 1000H + Ubuntu issue

October 17, 2008

Със следвани всички инструкции за инсталация, UBUNTU, след преинсталация работи около 2 седмици и умря при обикновен ъпдейт с вградения му софтуер за ъпдейт. Драйверите изчезнаха, няма USB 2.0, Wi-fi и LAN. В тази му ситуация е безполезн като щайга.

EDIT: половин час по-късно, докато следвах стъпките за enable-ване на интернет и downgrade-нах linux kernel-a установих, че всъщност linux поддържа едновременно няколко kernel-а. Всъщност на моето ЕЕЕ имаше 3 различни, само 1 от които поддържа моите дивайси. Т.е., решението на проблема е, като изчезне интернет-а, USB-то и LAN-а, рестартирате, натискате ESC като ви даде GRUB LOADING и стартирате с предния кернел.

Тези неща не ми бяха никак очевидни.

Публикувано в: Uncategorized 16 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

16 коментара на “EEEPC 1000H + Ubuntu issue”

 1. Пламен Колев on October 17th, 2008 07:56

  Казах ти аз, да се насочиш към Apple 🙂

 2. Огнян Младенов on October 17th, 2008 10:28

  Или пък Windows 🙂

  Или както каза Пламен : http://uneasysilence.com/archive/2007/11/12654/

  🙂

 3. Васил Тошков on October 17th, 2008 10:37

  С Windows XP си върви перфектно. Даже и батерията си държи достатъчно, много повече от 4 часа.

 4. Michel on October 17th, 2008 11:01

  Блажени са хората с WinXP — дори не знаят, кой kernel в момента им работи, защото най-вероятно е само един и поддържа USB 2.0, WiFi, LAN 100/1000, и всичко останало, без да се налага превключване… 😛

 5. Боян on October 17th, 2008 11:13

  Това е винаги, когато се ъпгрейдва ядрото, до колкото имам опит. Все нещо се одрисква. Оня ден ми отиде настройката на видеото :D. Но то се дължи на факта, че в различните ядра има различни модули пуснати и т.н.
  А тия с XP не знам какво им е блаженото… Убунту-то вече не отстъпва по нищо на Джам-а (стига да не ти трябва специално CAD или няква такава система). Да не коментираме, че всичко е легално и безплатно, инсталирате програми за секунди, слагате си теми на гнома ЛЕГАЛНО (‘щото пачването на системната библиотека за да можете да си инсталирате 3rd party тема е нелегално, според EULA, който сте подписали 😉 )

 6. dzver on October 17th, 2008 11:16

  По съвсем нищо не отстъпва, само дето има към 5-10 яки проблема, чакащи да бъдат оправени. За всеки един трябва да гугъл сърчвам…

  1. default-ния кернел не е този, който поддържа интернет. трябва да открия как се сменя – сигурно има /etc/grub или нещо подобно.

  2. компютъра не се гаси при затваряне.

  3. нямам cp1251 – не мога да определя в кой момент изчезна, но ICQ и subs са ми с маймуни

 7. Michel on October 17th, 2008 12:38

  А тия с XP не знам какво им е блаженото… Убунту-то вече не отстъпва по нищо на Джам-а (стига да не ти трябва специално CAD или няква такава система). Да не коментираме, че всичко е легално и безплатно, инсталирате програми за секунди, слагате си теми на гнома ЛЕГАЛНО (’щото пачването на системната библиотека за да можете да си инсталирате 3rd party тема е нелегално, според EULA, който сте подписали 😉 )

  Е па зависи наистина, кой за какво ползва писито.

  Ако искам да работя с Adobe Illustrator или Adobe Fireworks, опциите са ми WinXP, WinVista или MacOS X. Adobe засега не предвиждат Linux поддръжка;-)

  Другото е, един WinXP компютър, инсталираш, настройваш и работи. Ако потребителят е внимателен и не бърника много-много, ще работи така поне няколко години без проблем. Един анти-вирус да има, Win да се само-update’ва, редовни дефрагментации (може и автоматични), един Firefox+Thundebird, и това е. Ако има системни updates (WindowsUpdate), почти не е възможно след като се update’не Win, внезапно да изгубиш драйвери за видеото, или за аудиото, или да спре да показва кирилица. Та нищо лошо няма… А и за Windows си има доста легалел, платен и безплатн софтуер (players, кодеци, обработка на изображения, MS Office/Open office, и т.н.). Не се налага да разбираш от ядра, дистрибуции, и вариации. Просто работи. 🙂

 8. Иво on October 17th, 2008 13:11

  Компилирай му едно Gentoo и не се занимавай с глупости.
  А защитниците на виндоуса винаги са ми били много забавни, винаги се извиняват за нещо и си търсят оправдания да го използват “Ама то няма как да се счупи, ама то си работи, ама то има безплатен player”. Епа има де, ползвай си, никой не те спира.
  Аз ползвам Gentoo на eeepc и нямам проблеми с нищо, всичко си ми работи, ама да тръгна сега по блогове и форуми да му правя реклама?
  Всеки ползва каквото му е кеф и за каквото му стига акъла, и за да дава обективни оценки трябва да познава добре материята за която говори, а не “Абе чул съм.. един приятел… ЕЖК и тн.”

  По темата:
  Проблема с драйверите най-вероятно е защото се билдват срещу текущата версия на ядрото, т.е. – пускаш ново ядро – прекомпилираш драйверите за него, а не че поддържат само една версия – поддържат тази, за която са компилирани. Ако ползваше само убунту неща нямаше да го правиш ръчно, но понеже са по специфични ще се налага.
  Default ядро може да си избереш от /boot/grub/menu.lst (default 0 е първото 1 е второто и тн).
  С apt-get можеш да си изтриеш ненужните ядра.

 9. pierrot on October 17th, 2008 14:32

  Наистина е проблем с тези ъпдейти – дори и с професионална помощ имах страшни проблеми при всеки такъв, именно с Убунту. Накрая като ми заби целият лап-топ след поредният ъп, просто си сложих ХР – то звук нямах, нет нямах, видео нямах, какво ли още не. Ама като вас нямах нужните технически познания, че да се оправям сам и…

 10. dzver on October 17th, 2008 14:39

  а да, пропуснах да кажа, че звукът ми е изключително тих.

 11. Simo on October 17th, 2008 18:31

  Според мен Mandriva е доста по-добър избор от Ubuntu. Опитай новата – 2009 и за начинаещи не е никак трудна.

 12. re on October 20th, 2008 06:06

  Трябваше да инста4лираш Убунту с wubildr

 13. dzver on October 20th, 2008 10:43

  На уреченото от Иво място /boot/grub/menu.lst замяната на 0 с 2 (нечетните номера са repair mode-та) оправи проблема с буутването на неправилния кернел.

  Проблемът с фонетичната кирилица го разреших, като добавих “bg,bg,us” “,,phonetic” в xorg.conf, вместо “bg,us” и “,”

  Другите проблеми седят.

 14. kyky on October 20th, 2008 20:16

  Защо не си инсталирал eeeXubuntu, който е специално за ЕЕЕРС?
  Между другото вече втора седмица се боря с WLAN-a в Xandros. Упоритото магаре така и не иска да се закачи за рутер с WEP-ключ 🙁 Иначе на други мрежи работи…

 15. dzver on October 20th, 2008 21:52

  Знаеш ли, че успях да го направя… само че някъде избрах на manual една допълнителна опция. И не беше wep ключ, а нещо друго.

 16. Гонзо on October 29th, 2008 00:54

  Дзвер, нещо те е подгонил лош късмет с това Убунту, аз го ползвам от 2 години (версия 6.10) и такива проблеми не съм имал. Но при теб е и по-специфичен случая. Но за другите две оплаквания

  2. компютъра не се гаси при затваряне.
  Това се настройва в Система – Предпочитания – Управление на захранването. Ако искаш да се гаси, ако искаш да спи, да жми…

  3. нямам cp1251 – не мога да определя в кой момент изчезна, но ICQ и subs са ми с маймуни
  С ICQ няма оправия така или иначе, Убунту работи с UTF-8, но проблема е всъщност с ICQ клиентите. Аз имам проблеми само с някои хора, но не само с Pidgin, но и с Miranda под Win, така че проблема не е на операционната система.

  За клавиатурата също има начин да си я настройваш с цъкане с мишката без да пипаш xorg.conf – Система – Предпочитания – Клавиатура. Можеш да си добавиш индикатор към някой панел да виждаш на коя пишеш. Въобще всичко (айде, почти) може да се настройва от графичната среда.

  Бе разцъквай с кеф.

Оставете отговор