Рибарица, Плевен

July 20, 2008

Най-сетне направих сефтето на авто-туристическия сезон 🙂

Избраното място беше Рибарица, като имахме намерение да се разходим по тетевенските екопътеки, може би до Моровица или Гложенския манастир. Вместо това се отдадохме на мързел и спахме, ядохме, пихме и гледахме Heroes на лаптопа. Прекарахме си половината време в кръчмата Алпийска къща, в която храната беше вкусна и неотровна, препоръчвам я с чисто сърце. Стига да не бързате 🙂

пейзаж на Рибарица

Гледката е прекрасна, а Рибарица е изходен пункт за няколко стари балкански хижи – Ехо, Козя стена, Вежен – но са все далеч и не ни изкушиха.

Evergreen Palace

В самата планина е построена рибаришката перла, Евъргрийн палас, подходящ за богати майки с деца. Басейн, шезлонги, легендарно лошо обслужване и цени, дето не са ми по джоба. Иначе мястото е красиво и поддържано, бих го пробвал, обаче форумите ме наплашиха 🙂 Пък и като видиш автопарка, състоящ се само от мутренски возила, ти се отщява.

Рибарник

Рибарица е засегната от синдрома Банско. Построени са нови хотели и къщи, но не е построен път, нито тротоар.

Рибарник

Малък квартал от 10-тина вили е построен до хотела. Изглежда не са продадени още, но са поддържани добре. Архитектурата е малко странна – недоумявам, каква е ползата от това нещо? Половин къща, без собствен двор?

вила някаква си

Докато бяхме там, от половината вили в селото димяха барбекюта. Ние се настанихме също в частна вила, но не случихме съвсем. 35 лева нощувка, а казанчето не работеше, тоалетната и мивката бяха с неправилния за хотел кафяв цвят (искам всичко да е бяло, за да си личи, ако не е чисто). В стаята ни имаше заключена врата към основната част на вилата, през която слушахме нашите шумни и раннобудни домакини. Нарежда се някъде в долната половина на местата, където съм нощувал, но далеч от последните места.

военен почивен комплекс Вибарица

А ето тук може да се види как военните отбраняват държавата. Това е Военен почивен комплекс Рибарица – ВПК. Разположен е може би на най-хубавото място в селото, има собствена ски писта, поддържана ливада, кортове, алейки, заведения и прекрасен изглед в двете посоки. Във форума бг-мама се споменават и хлебарки и въпреки това изглежда едно от най-изкушаващите места там, освен някои частни вилички, които се наемат цялостно и предварително.

ВПК-то е построено в соц стил, типична ремонтирана соц почивна станция, чрез която военните развиват нетипичен за тях бизнес, но явно се справят прилично. Не е тяхна работа да въртят хотели, служил съм в близост до такъв и знам, колко много погрешно е това.

панорамата

След като се наспахме и наядохме в Рибарица, решихме да отскочим до Плевен за печат от 100-те обекта и да покажа на милото къде съм бил войник.

цуца

Ето ЦУЦПМКН, ШЗО и понастоящем някаква бригада или полк – тъне в забвение, за наше щастие. Няма вече набиване на крак по плаца. Няма служба 🙂 Ще порасне едно поколение момчета, чиято психика не се е срещала с най-голямата простотия на земята – и те може да изградят в тази държава нещо, различно от соц.

Публикувано в: Uncategorized 12 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

12 коментара на “Рибарица, Плевен”

 1. Mиглен on July 20th, 2008 21:09

  Рибарица е едно райско кътче, всеки който е пропуснал да ходи там да наваксва. Хората са много дружелюбни и госторпеимни, цените са се вдигнали малко но е страхотно!

 2. dzver on July 20th, 2008 21:16

  Препоръчай някое място за нощувка?

 3. Blago on July 20th, 2008 22:00

  Колко станаха печатите ? 🙂

 4. Mиглен on July 21st, 2008 02:30

  Ами частните вили са за предпочитане, но не помня адреса на тази в която бяхме ние. Цената беше 20лв на нощувка с климатик, кабеларка и отделен санитарен възел. Семейството беше изключително гостоприемно, направо ми беше кеф че бяхме там. Впечатление ми направи че имаха една звезда с повече лъча или нещо подобно. Намираше се по главният път но не помня никакъв адрес.

 5. Апостол Апостолов on July 21st, 2008 04:47

  От снимката пред ШЗО не става ясно кой район е това? Нима всичко е разрушено? Не съм бил там отдавна, ама като знам какви зандани бяха, просто не ми се вярва, че всичко това вече не съществува.

 6. dzver on July 21st, 2008 10:28

  Съществува, просто няма наборни войници вътре. Малко кадроваци и това е.

 7. ОШН-85-полк.Клавдий/Христов-под.174-ротен_Мъдурника on January 12th, 2009 05:56

  Ех, Школа любима 🙂
  Това е Трети район; след НШЗО, УБ, ЦУЦ-МУЦ-Пуцове и прочее превъплъщения стана дом на Пета Механизирана Бригада.

  Школата (като идея) не беше продукт на соца и нямаше вина за привнесените и успешно адаптирани соц-безумия.

  Аре,sic transit, бе, gloria mundi. – казах й с роботски глас на изпроводяк.
  Школата спеше и не ме чу.

 8. валя on August 15th, 2009 04:51

  вила ретя рибарица няма да съжалявате

 9. dzver on August 15th, 2009 11:05

  дай снимки, цени и повече информация

 10. валя on September 19th, 2009 21:31

  снимки виж в бг глобе тетевен рибарица вила петя цените са 15лв легло ползване кухня басеин собствениците са прекрасни хора вилата е нова добре обзаведена ние прекарахме чудесно

 11. dragon red on March 21st, 2011 18:03

  Тъпите комплексирани шапкари няма вече върху кой да си избиват комплексите и я няма вече далаверката с постоянните кражби на продоволствия от артелната.
  Кофти за селчовците пишман-войникари от ПУевен.
  Повечето от съкратените офицерчета и старшинки сега са с по една пенсийка и кой бачка, като охрана в някой склад или строеж, кой държи на кочо мъдете и те така.

 12. Рибарa от Рибарица :) on May 28th, 2013 14:44

  Като говорим за перлата на Рибарица според мен не е Евъргрийн (където само съм ходил да яздя и да да пия кафе в лобито), а хотела на Доган, който е в по – централната част. Наистина страхотно село, обичам го . Най – вече да се съберем с приятели в някоя вила където да си направим сами скарата. Малко неприятно дълго е за съжаление – около 12 км.

Оставете отговор