Анкета за запознаване

June 29, 2008

Мислих си, че интернет потребителите са предимно толерантни, либерални и прогресивни, обаче анкетите за Гей парада тия дни показват нещо различно. Про и Комитата пуснаха анкети за запознаване, това е моята версия.

Приятно ми е. Казвам се Веселин. Вярвам, че хората трябва да имат право на избор и собода да взимат решения, до момента, в който не навлизат в ничие лично пространство. За решаване на конфликтите по света си има държава. А вие?

{democracy:28}

{democracy:29}

{democracy:30}

{democracy:31}

Като се съберат по 40-50 гласа, ще публикувам моите отговори.

Публикувано в: Гърнето с боба 18 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

18 коментара на “Анкета за запознаване”

 1. gyx on June 29th, 2008 18:17

  Гласувайте денонощно и неограничено! 🙂
  Аз го направих по следния начин:
  1 – 2
  2 – 2
  3 – 2
  4 – 3

 2. dzver on June 29th, 2008 18:31

  Гласове се приемат и на кратък номер 1000 (1.20 лв с ДДС) ;-P

 3. Longanlon on June 29th, 2008 19:00

  Въпросите ти са поставени неправилно и ти по всяка вероятност неправилно ще изтълкуваш отговорите. То затова статистиката си е стъкмистика… 🙂

  Пример – Толерантни ли сте?

  Към какво да сме толерантни? Колко сме толерантни?

 4. dzver on June 29th, 2008 19:13

  Каквото за ТЕБ значи думата.

  Първият въпрос е за лично възприемане, а другите са за съпоставка с първия.

 5. Longanlon on June 29th, 2008 21:12

  да де, ама ти няма от къде да знаеш какво лично за мен значи – как тогава ще съпоставяш резултатите?!?

 6. SSH_ON on June 29th, 2008 23:14

  Правилните отговори:
  1 – 2
  2 – 2
  3 – 2
  4 – 3
  Поне така гласувах аз 🙂

 7. виктор on June 30th, 2008 00:44

  въпросите са некоректно поставени, примерно:

  “А какво мислите за циганската свръхпопулация?
  * —————–
  * —————–
  * Затвор за изоставяне и лоша грижа за децата”

  подобна формулировка на третата алтернатива изразява единствено негативния сереотип по отношение на едно етническо малцинство от страна на съставителя на анкетата, адекватен анализ на такава анкета е невъзможен – резултатът може да се интерпретира амбивалентно, например “всички са срещу циганската свръхпопулация” или всички са срещу “безотговорното отношение към децата”

 8. виктор on June 30th, 2008 00:56

  …социологията и в частност съставянето на анкети си е наука по същия начин както и програмирането

  “публичната демонстрация на хомосексуалисти?” – какво значи този въпрос, публичната демонстрация на хомосексуалност т.е. на поведение или напротив – демонстрация на група хора? ако е първото, това не означава нищо конкретно и е въпрос на индивидуалната фатазия на анкетирания, второто в повечето случаи е гарантирано право в демократичните страни. Отговорите на тази анкета няма как да бъдат интерпретирани и изводите ще са погрешни. bad input – wrong results

 9. dzver on June 30th, 2008 02:00

  За щастие повечето хора са в състояние да разберат какво питам и отговарят 🙂

  PS. формулировката на въпросите 2, 3 и 4 не отразяват по никакъв начин моето мнение – те отразяват 2 дискриминационни практики и 1 корупционна и са засечка с въпрос 1.

 10. Любомир Попов on June 30th, 2008 10:05

  1. A – толерантен съм към всичко, което не ми пречи да живея така както аз смятам за добре.
  2. Б, но не защото съм хомофоб, а точно защото имам много хомосексуални приятели и познати, които също смятат, че показността е напълно излишна. В случая това не беше гей-парад, а чиста демонстрация на сексуалност.
  3. Б – нито стотинка
  4. В – няма значение дали са българи, цигани, турци и какви ли още не, щом не се грижат за дацата и ги изоставят – строги санкции. Тук толерантността ми е нулева.

 11. Marfa on June 30th, 2008 10:19

  Хм, аз също съм смутена от въпроса “за или против публичната демонстрация на хомосексуалисти”. Както означава това? Хомосексуалистите може публично да демонстрират срещу американската политика в Близкия Изток примерно. Ако е въпроса за гей-парада – честно казано не ми пука. Нека си ходят на гей-парад колкото си щат, не ми пречат. Ако обаче се има предвид “за или против публичната демонстрация на хмосексуализъм” – аз съм против и публичната демонстрация на хетеросексуализъм в някои отношоения. Примерно хетеросексуална двойка да се натиска на плажа посред бял ден едва ли е много удачно, ако плажът не е някакъв такъв усамотен. Иначе че двама влюбени се целунали, независимо от какъв пол са – ми да се целуват, не ми пречат.

  Циганският въпрос също не ми е особено ясен. Мисля, че в затвора трябва да попадат всякакви типове, които издевателстват над децата си, независимо от етноса им. Друг е въпросът, че при циганите подобно поведение е по-изявено в процентно съотношение. Но затвор за лошо отношение към децата трябва да има. А в някои случаи дори и стерилизация. Все ми е едно как звучи това, аз си го мисля.

 12. Гонзо on June 30th, 2008 13:06

  Хммм, оставям третия въпрос без отговор, защото анкетата предполага един, а според мен и трите са верни. За да можеш да избираш колко деца да имаш, трябва да приложиш контрол на раждаемостта, и след като можеш сам да избираш и имаш средствата инструментите да го направиш, редно е да има някаква санкция, ако не се грижиш за децата си.

 13. dzver on June 30th, 2008 14:02

  Ето моите изводи:

  Толерантни ли сте?

  Толерантността е уважение и разбиране към чуждото мнение и избор. Почти всички сте гласували, че сте толерантни, независимо дали влагате това значение или просто се приемате за добри.

  За или против…

  Около 50% от гласувалите не одобряват гей демонстрациите, Любомир Попов е мотивирал една възможна причина. Демокрацията обаче изисква хората да могат да правят подобни неща, дори да не ни допада особено. Аз одобрявам протеста.

  Резултатите в news.bg са съответно:
  да 179
  не 477

  Над 2 пъти по-лошо съотношение от това в блога.

  Ако ви спре КАТ

  Фундаменталния проблем с гражданските права е, че няма кой да ги защитава, докато защитниците въртят бизнес с нарушителите. Не е добре, че 31% от гласувалите предпочитат употребяват системата в сегашния й вид. Интернет потребителите би следвало да са най-иновативната и модерна част от обществото.

  А какво мислите за циганската…

  Вече 18 години силовите политици и популисти размахват палката на циганската и турска асимилация. Това е една от най-дискриминационните пропаганди, които нашите политици си позволяват, съвсем в унисон с руските.

  На пръв поглед е лошо, че има деца в мизерия, но повярвайте ми, много по-лоши са другите варианти:

  Представете си контролен орган, който брои родените деца и извършва принудителни хирургични интервенции срещу цели социални групи? Това е по-лошо от китайския комунизъм.

  Относно популярния отговор за затвор за хората, дето не се грижат за децата си. Кое е по-добре – дете, изоставено за осиновяване, или дете, растящо в колиба в гето?

  Извод

  Ако си кандидат за президент, виж тази анкета и плюй спокойно по малцинствата, като не пропуснеш да споменеш, че имаш приятели гейове, цигани и турци, които са много добри хора, защото вътрешната ни нагласа е, че сме толерантни и не бихме приели нищо крайно.

 14. Комитата on June 30th, 2008 14:42

  Много показателно!

 15. zeropoint on June 30th, 2008 18:06

  Извинявай, но всяка толерантност си има граници.
  Защо трябва да възприемам гейовете, лесбийките и травеститите като нещо нормално след като те не са нормално явление ?
  Защо трябва да храня с моите данъци, многолюдни ромски семейства, които правят деца на конвейр(извинете за техническия израз) за да получават помощи от държавата като многодетни семейства ? Същите тези поради мизерните условия в които живеят са една тиктакаща рецидивистка бомба.

  Да толерантен съм докато някой не се опита да ми се качи на главата и да живее изцяло за моя сметка.

 16. Гонзо on June 30th, 2008 18:09

  Дзвер, обаче твоето тълкуване на отговорите на последния въпрос доста се различава от моето, а за контрола на раждаемостта и от общоприетото значение на словосъчетанието. По-точно, под контрол на раждаемостта се разбира да си нахлузиш гумичката преди да си използваш инструмента (яко евфемизми, а?), а не да броиш кой по колко ги прави и ражда като в Китай. А за отговора “Затвор за изоставяне и лоша грижа за децата” – под изоставяне и лоша грижа аз разбирам да си пратиш децата да просят, вместо да са на училище, да ги оставиш да се друсат с лепило и да не ти пука. Предполагам си съгласен с мен, че подобни “родители” трябва да понесат някаква отговорност.

 17. Светла on June 30th, 2008 18:20

  Много хитро, че въпроса за толерантността си го поставил в началото. На повечето хора им харесва да си мислят, че са толерантни, ама в конкретна ситуация се вижда кой колко е.

  И тъй, моите отговори:

  1. да
  2. за
  3. акт (но не съм шофьор, де)
  4. Писах, че всеки е свободен да има колкото деца иска. Принципно съм за контрол върху раждаемостта, но не отбелязах този отговор, защото “контрол” е твърде широко понятие. И в Китай имат контрол върху раждаемостта, който не ми е симпатичен. А и защо да въвеждаме контрол върху популацията само на един етнос, това е дискриминационно. Що се отнася до затвора за изоставяне и лоша грижа – това също трябва да е въпрос, който да не се прилага само към един етнос. И преди затвора трябва да има много други мерки на контрол. И преди всичко да се разбере защо дадени групи от хора си изоставят децата или се грижат зле за тях и да се създадат стимули да не го правят. Затворът е много крайна мярка, ако въвеждаме затвор за изоставяне на дете, трябва да забраним изоставянията изобщо. А иначе, за оказан тормоз и тъй нататък, ако дадено конкретно може да се квалифицира като престъпление за затвор, нека родителят, който го е извършил, да иде в затвора. Независимо от етноса.

 18. влад on July 1st, 2008 21:56

  1. Считам се за толерантен. Разбира се. Но не и по отношение на хората: в смисъл, че не използвам думата, същата, и подобни по повод социалните взаимовръзки. Толерантен съм спрямо частите на характера, неговите прояви в различни по вид и модел ситуации, мигове, толерантен съм спрямо морала и липсата на такъв (тъй щото никой никога сам не избира къде да се роди, с кой да дружи, кой да го гледа и как ще порастне). Приемам че сме ни повече, ни по-малко от съвкупност от фактори, елементи и приятелско внушение.

  2. Да; както всяка друга проява, шествие, протест, публично мероприятие, митинг и прочие, организирано с цел привличане вниманието на части от обществото.

  3. Акт. Винаги са ми писали актове – макар и не по повод шофиране. Парите се харчат в последствие.

  4. Наказания. И да се обявяват. Законите и уредбите ни са като възпитателки, в дом за родители без публична грижа. Докато не започнат да мислят дали са готови за още едно гърло в семейния си бюджет, докато всеки ден по няколко нищо неподозиращи душички проплакват за първи път в ръцете на безотговорната си майка и още по-безотговорния си баща, работещи лелички ще се пробват, къде успешно – къде неуспешно, да отглеждат човечета без име, съдба, номер и същност. Виновни за нерадостната действителност са, и остават “родителите”. Че са се изчукали веднъж, и може би – без да повтарят. Но, дялово участие да битува схващането, че едно дете – това са куп грижи, държат на първо място онези институции, които мрънкат против демографския срив, а непряко плюят срещу добрите намерения на двама да продължат рода и народа. Така те нито желаят да попречат на неблагонадеждни родители въобще да заченат живот, който след това няма да съумеят да отгледат, нито се демонстрира особен интерес по грижата на вече настоящи семейства, създавайки иначе потискаща атмосфера.

  Защо се правят “само и тогава” нещата под натиск?

Оставете отговор