Важно ли е името на домейна за SEO?

March 26, 2008

Oggin се възмущава днес, че българския SEO team се е разбягал на финала на състезанието SeoContest2008 и това е основна причина за загуба.

За съжаление наблюденията ми в областта на оптимизацията са, че състезанието не би могло да се спечели срещу seocontest2008 com, .net и .org съперници. Името на домейна е огромен плюс при оптимизация. Провел съм 2 такива теста в реално време – в единия домейн с подходящо име и несполучлив контент успя да изпревари значително по-хубави сайтове, но с по-нерелевантно име. Във втория, домейн с неподходящо име, в чиято оптимизация вложих маса усилия, така и не се пребори адекватно за вниманието на гугъл по съответните ключови думи.

Като втора причина за този развой на събитията е спамърския характер на състезанията за оптимизация. Основните средства за успех са да публикуване на множество и качествени входящи връзки и голям обем и честота на публикуваното съдържание по темата в основния домейн, в случая seocontest2008.uk.com и по сайтовете на членовете на отбора. Дори ежедневното писане от всеки от участниците по темата не е достатъчно, но със сигурност би било ужасен спам – видяхме го в състезанието лъгуг.

Все още се надявам, че в последния момент българският отбор ще грабне поне 3-то място. Сегашният втори, Seocontest2008-sphere, е победим съперник.

Публикувано в: Гърнето с боба 4 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

4 коментара на “Важно ли е името на домейна за SEO?”

 1. Васил Тошков on March 26th, 2008 20:46

  Не мога да се съглася с това, че домейнът има значение. Като старост – да, но като разширение се съмнявам. Защо com, net и org да имат предимство, като даже изглеждат по-спамърски?

  Даже според мен домейнът ни е предимство, защото е от второ ново и малко или много се причислява към групата *.uk.com, тоест има вероятност да се ползва с някакво по-високо доверие.

 2. oggin on March 27th, 2008 00:42

  Никога не сме загубили, докато не загубим 🙂 Сам виждаш къде са net и org в състезанието. Домейна с който участваме беше почти единствения възможен избор , а и платихме цяло състояние за него 🙂

  btw проблемите ни в конкретния случай дойдоха от хостинга , а не от силата на .com-a

  А що се отнася до отбора … събуди се и отново се събра. Следват 5 дни на чудеса 🙂

 3. vladi on March 28th, 2008 11:51

  Не вярвам да се класират на 3-то място. Има кадърни хора в отбора ама повечето са ламета.

 4. Ivanhoe on July 24th, 2008 12:45

  Без да повдигам въпроса кое е първо – яйцето или кокошката:
  Доразвиване на темата чрез популярен език и вкарване на готини думички от вида YourBrandName.com

  http://dnevnik.bg/show/?storyid=529735

Оставете отговор