Нетолерантност на пътя

January 28, 2008

Днес на 3 пъти попаднах на шофьорска нетолерантност:

– На отиване към работа, при завоя на Орлов мост от Цариградско, дясната кола се престрои буквално върху мен. Дясната кола беше циганин с лада, сигурно без гражданска и с напълно запотени стъкла, включително предно. Освен че е глупав, не е имал и шанс да ме види, при все че е очевидно, че там има кола.

– На връщане от работа от дясна лента в средна се мушна черно поло, шофьор млад мъж. Избута ме в крайното платно с изключително рязка маневра. Ако не бях реагирал изключително рязко или до мен имаше автомобил, щеше да има тежко ПТП с жертви.

– Само 1 километър надолу, аз се престроих с мигач в свободната лява лента със скорост около 80km/h. Само 5 секунди след това зад мен имаше такси 1280, което се залепи на 2 метра зад мен. Пуснах го да мине – в момента, в който го пуснах, скоростта ми беше 100km/h. Погледнах шофьора, и той ме погледна и махна нещо въртеливо с ръка се едно съм луд дето съм му се изпречил на пътя.

3-те ситуации са засичания (3-то от мен, но имах много място и бях с добра скорост). 3-те са нетолерантност. Ако съм сбъркал в някоя от трите, кажете ми къде, да знам, да не бъркам.

Публикувано в: Гърнето с боба 19 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

19 коментара на “Нетолерантност на пътя”

 1. georgivar on January 28th, 2008 21:03

  Запиши им номерата и ходи ги докладвай в онзи новия сайт за толерантност на пътя дето плъзна по авто форумите – роуд бг.

 2. skotie on January 28th, 2008 21:26

  В ситуация 1 и 2 имам два варианта между които избирам в зависимост от настроението ми:
  1. В повечето случаи не правя нищо и само им тегля по една.
  2. Ако засечката е особено гаменска, се лепвам зад него и почвам да присветкам и да бибкам и да махам с ръка на шофьора, който ме е засекъл, за да види че има някой зад него. Продължителност – зависи колко ме е ядосал.

  В ситуация 3 – на цариградско винаги много внимателно се престроявам в лявата лента и гледам да има голямо разстояние до колата зад мен. След това карам с 80-90 до 100. Ако някой иска да ме задминава – да си троши главата. Все пак ограничението на цариградско е 80. Път давам само на линейка и полиция.

  Дали съм толерантен? По скоро не. На простотията отвръщам с простотия, но си мисля че моята реакция все пак има възпитателна цел.

 3. Георги on January 28th, 2008 21:54

  @skotie
  По правилник трябва да се движиш в най-дясната СВОБОДНА лента. При условие, че десните ленти са свободни и ти се набираш в ляво е нормално да ти пратят много “поздрави”.

  По мое наблюдение на доста места (най-вече бул. Сливница) левите ленти са най-дълги – куцо, кьораво и сакато кара у лево. Автобуси и камиони го правят същото.

 4. dzver on January 28th, 2008 21:54

  и в трите случая застанах зад направилия лошата маневра и му светнах дълги.

  имаше огромно разстояние в 3, таксито се движеше с много висока скорост и умишлено натисна след като се престроих, за да ми покаже че му преча.

 5. pierrot on January 28th, 2008 22:21

  преди бях най – болният и нетолерантен шофьор в света. после минаха първите три месеца как имах книжка и сега е друго. сега се нервя много рядко на такива калмуци ( няма такава дума! ).

 6. Niki on January 28th, 2008 22:26

  Трябва на всеки да е ясно, че каквото и да е ограничението на Цариградско шосе в лява лента се кара с минимум 100. И аз карам с толкова, а когато не ми се кара бързо, просто си седя в другите ленти. Естествено, че някой като се е засилил и ти го караш да намалява, ще се чувства прецакан, дори реално и той да нарушава правилата. Просто неписано правило. Както в центъра се паркира по тротоарите и от двете страни на улицата, така в лява лента на Цариградско се кара бързо и това е.

  А на Сливница в лявата лента няма най-много коли, просто има много леви завои и там става забавяне и временна тапа, иначе след всеки светофар като се изнесат завиващите тя наистина си е най-бърза.

 7. dzver on January 28th, 2008 23:16

  Поне от 2 месеца не е имало работен ден, в който пътните условия между 18 и 20 да позволяват скорост над 80 в лява лента, може би в половината дни средната скорост за лява лента е била 60. Това такси не избяга на далеч – няколко стотин метра по-натам трафикът се сгъсти.

 8. Илия Горанов on January 28th, 2008 23:28

  Много меко го раздавате с тия светлини… светели им били… клаксона за какво е? Знам, че е забранен в града, НО освен вс случаите, когато не предотвратяваш ПТП. ПОнеже идиотите ще те ударят – реално предотвратяваш ПТП. Аз в 99% от случаите карам културно, а в другия 1% се опитвам да карам културно и много се ядосвам когато някой се опитва да мине по тънката линия.

  На Цариградско промениха светофарната схема на кръстовището при Горубляне и сега, някой темерут като се опита да направи ляв завой от лента за направо – луд го рпавя… обикновено давам газ с клаксон, но не го пускам, та ако ще да се ударим.

  Е това е единия %.

 9. yovko on January 28th, 2008 23:29

  dzver, забелязваш ли къде е проблема – дори в коментарите тук… всеки си има “свои” правила…

 10. Biks on January 28th, 2008 23:41

  Не смятам, че има проблем. Нормално е всеки да има ‘свои’ правила, след като няма контрол…

  Щом не са те ударили или не си ударил някой значи не си сбъркал. Аз ги пускам да си карат и това е. Стълбове, дървета и канавки има бол.

 11. dzver on January 28th, 2008 23:47

  Проблема виждам, но не и какво да направя – само на Biks теорията, че докато няма ПТП, значи съм се справил добре. Аз съм с кофти усещането, че бъркам някъде.

 12. Niki on January 29th, 2008 00:17

  Правила е хубаво да има, дори и да са персонални. Аз лично съм си създал своите, за да “оцелея”. Ако не ги следвам съм сигурен, че ПТП-тата ми ще са ежеседмични, ако не и ежедневни. Хората затова са уж на върха на хранителната верига, защото умеят да се приспособява към всякакви пътни условия :). Ако не карам с 100 в лява лента ще ме утрепят разни състезатели, ако карам в дясната лента, рискувам разни заспали, неуки или разсеяни шофьори да ме въвлекат в ПТП, остава BUS лентата, в която не карам, защото изпитвам угризения спрямо 100-те човека натъпкнани в рейса.

 13. dzver on January 29th, 2008 00:28

  Абсолютно съгласен съм, че за мен е по-безопасно да си изправен пред 2 нмалявания от 100 до 60 на Яворов и Плиска, отколкото пред 5 от 70 до 0 на непредвидими места в средната лента.

  Все пак има елементарни неща, които могат да се осигурят, от сорта на оня лавандул с ладата да го накарат да мине технически преглед и да си плати гражданска отговорност.

 14. Niki on January 29th, 2008 00:44

  Оо, за първите ти две преживвявания въобще не си и помислих да оставям мнение, защото са ми толкова банални и изнервящи, че се опитвам да ги изгнорирам както на пътя, така и тук.

  Тоя с Лада-та не знам какво да кажа за него….

  Бързака с Поло-то все ще си намери майсторката. която няма да успее да реагира :).

  И аз понякога карам бързо, слаломирам между трафика и т.н., но никога не преча на никой и не карам някой да се съобразява с мен и маневрите ми.

 15. skotie on January 29th, 2008 10:11

  @Георги
  Пак повтарям ограничението на Цариградско е 80км. Аз се движа с 10 до 20 км над него. По ПРАВИЛНИК трябва да се движа с 80! В една нормална страна с една нормална полиция, биха ми пратили честитки за превишена скорост.
  Искам да те питам като караш с над 100 по цариградско, замислял ли си се как стават верижните катастрофи там? Дали поне в 50% не са точно от хора, които си мислят че е нормално да карат с 120-130 по градска улица и примерно около Плиска или там където се включват коли от алея Яворов, не успяват да овладеят колата и да намалят достатъчно. А останалите 50% са от неправилно престрояващи се льольовци, които въобще не се оглеждат.

 16. dzver on January 29th, 2008 10:23

  След определен час лявата лента става отвратителна за каране – примерно около 23 часа. Мисля че проблемът е в това, че пияните шофьори считат за оптимална максималната скорост, с която могат да достигнат задната броня на предната кола.

 17. Joruel on January 29th, 2008 10:54

  Оле, вчера всички сме писали май за нетолерантността на пътя. Уви, нищо няма да се промени от нашите писаници, драги мои…

 18. Michel on January 29th, 2008 12:27

  Два цента и от мен:

  Като съм с кола (рядко, главно от София за към извън града и обратно) ето какво правя:

  1) Старая се да спазвам всякакви там ограничения на скоростта, стига да е възможно. Ако някой бърза повече от мен — да бърза, негова работа…

  2) Средната лента ми е любима (ако няма да завивам на следващото кръстовище). Обикновено “тарикатите” правят бързи маневри от най-лявата в най-дясната лента в опит да се изпреварят едни други, като най-много не обичат средната, “бавна” им е. Аз си карам по права линия и си свиркам.

  3) Ако някой иска да се вмъкне пред мен / зад мен / наляво / надясно — ако е удобно, пускам го. Нали не бързам 🙂

  4) Общо взето, като цяло, се старая да спазвам правилата. Ако някой бърза, кара на червено или в насрещното, вътрешно беснея, но няма какво да се направи, докато КАТ и Полицията не си гледат работата.

  Като съм с колело, правилата са още по-прости:

  1) Старая се да спазвам всички правила, с изключението, че понякога пресичам кръстовища заедно с пешеходците, ползвайки техния светофар.

  2) Вечер и в мъгла и дъжда си пускам предни и задни LED светлини.

  3) При завой давам знак.

  4) И отново, когато виждам, как “хитреци” карат в насрещното, отнемат предимство, пресичат на червено, свирят с клаксон със и без нужда и често и са готови да те блъснат, защото колоездачът често им пречи на забързаното авто-ежедневие, пак вътрешно беснея, но какво да се прави — велоалеи в София няма и явно няма и да има, никога…

  А културата на движение все така ще си остава ниска, за съжаление. Жертвите на пътя ще се увеличават, подкупите ще си вървят, пътищата ще си стоят без светлинна и всякаква друга маркировка, целите в дупки, София ще е задръстване до задръстване, мръсна, и тук-там с притичващи с риск за живота пешеходци и по някой и друг колоездач-ентусиаст…

  Толкова от мен 🙂

  Карайте внимателно, какво друго да кажа…

  И ако може, спазвайте правилата… 🙂

  (само се съмнявам, че тук четат точно онези, които карат на червено или пък със 180 км/час на път с ограничение за 70…)

 19. Benedetto on January 31st, 2008 09:18

  @Георги
  “По правилник трябва да се движиш в най-дясната СВОБОДНА лента. При условие, че десните ленти са свободни и ти се набираш в ляво е нормално да ти пратят много “поздрави”.”

  Все повече се убеждавам, че със закона за движение са запознати много малко хора. В населено място може да ползваш която си лента искаш, стига да не превишаваш 80 км/h. Ако искат да те изпреварят, изпреварането от дясно в населено място е разрешено.

  Чл. 15. (Изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се
  движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с
  пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
  (2) (Изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно
  превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните
  случаи:
  1. (отм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
  2.(изм. – ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни
  ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е
  разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 км/ч;

Оставете отговор