Експеримент за SEO и nofollow

December 25, 2007

Matt Cutts е известен google представител, който шокира уебмасътрите с най-новите изисквания на google към уеб сайтовете. Общо взето, спазвате google guidelines или получавате ban. Или не, както установихме с травел и мебели, но на теория би трябвало. Google, чрез този свой виден представител, стресира света, че платените връзки вече водят до бан и единственият начин да не ви баннат за продажба на връзки е като ги маркирате с атрибут rel=nofollow, за да може бота да ги игнорира.

Та, докато си чатихме с oggin за SEO, измами на яндекс от разни луди руски оптимизатори, се зароди идеята да проверим, дали гугъл наистина ще игнорира nofollow връзките. Някак ми се стори твърде плоско, за да е истина. Целият този спам в блоговете нямаше да се състои, нали?

Ето какво направихме:

Регистрирах домейн, SivoSeo.com и избрахме не прекалено важни ключови думи от международно значение Gray Hat SEO. След това поставихме връзка в блоговете ни и 3-4 други сайта с PR 4 и 5. Всички връзки са с rel=nofollow. Всички връзки в релевантни сайтове, в които често е писано за SEO. Всички връзки са в sidebar, който би трябвало да е с малка тежест.

Какво очаквах да се случи?

Очаквах гугъл да листне сайта някъде след 2-3 седмици на забутано място и с това да докажем, че все пак този тип връзки се отчитат. Вместо това сайтът получи първи места не само в българския, но и в английския гугъл. Да, ефектът може да не е траен, днес за няколко часа позиционирането падна до 6-та страница.

Къде сбъркахме?

В подбора на ключова дума. 40-60 хиляди резултата са недостатъчно за истинска конкуренция и успехът на такъв малък пазар не води до посещаемост.

Извод

Според пробата, ако плащате за nofollow връзки в сайтове със сходна тематика или продавате nofollow връзки за такива, не само че няма да ви баннат, но и ще имате полза.

Публикувано в: Uncategorized 3 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

3 коментара на “Експеримент за SEO и nofollow”

 1. Васил Тошков on December 25th, 2007 23:22

  И аз смятам, че връзките с nofollow си влияят на SERP-a, просто не придават PageRank. Доказателство наистина е големият брой СПАМ върху блоговете и социалните сайтове.

  Че той самият алгоритъм на Google е изграден върху теорията на графите и връзките. Дори да са с nofollow, щом ги има, значи някой е намерил нещо полезно там.

  Ако наистина бяха спрели влиянието на връзките с nofollow, тогава щеше изведнъж да се забележи огромно разместване на резултатите в големите ниши. Аз такова не съм забелязал.

  Може да им режат от тежестта, но определено такава има.

 2. dzver on December 25th, 2007 23:36

  Това ми дава идеи…:)

 3. gray hat seo - unaccesser on December 27th, 2007 23:36

  nofollow съществува въведен е от google през 2005 .

  целта на атрибута е бот да има едно на ум.

  Табелите по бюрата за обмен на вълута , кадето са закачени табели че стават измами пред ченджа не ви спират да си обмените парите там те ви предопреждават да имате едно на ум.

  много е ясно че когато някой векне с повече сила от другиге , останалите ще го чуят – щото е викнал по силно. но ще го забравят бързо защото нямя да го запомнят. но когато някой викне силно и всички го познават демек имат към него реални линкове без този атрибут. тогава неговият глас ще бъде чут.

  пример:
  чрез атрибута nofollow, webmaster може да каже че в сайта който подържа вхоящите линкове са по важни от изходящите.

  ти имаш ли едно на ум 😉

Оставете отговор