КАТ – София, актове for dummies

December 20, 2007

Мрак, път, карате си някъде и броите минутите, докато се приберете вкъщи. Изведнъж от храсталака изскача чичко полицай в светлоотразителна жилетка. След минута сте собственик на акт, защото не сте съобразил две важни неща – нещо с правилника и нещо с намеци.

Така започва одисеята с актовете на КАТ. Следва:

– След 1 месец отивате да ви удължат акта с 1 или 2 месеца. Удължават се на 13-то гише, без да се чака, там си има опашка. Ако актът ви изтече, вече нямате право да шофирате, не чакайте последния ден.

– Ако нарушението е в друг град, тази процедура може да се повтори няколко пъти.

– Накрая датата излиза. Няма я в интернет, но във форума на клуб рено има тема за взаимопомощ, където има една голяма дата. Излезли са актовете до…

– Отивате сутринта, за да си вземете номерче. В никакъв случай не трябва да се завирате на улицата на КАТ, покрай бившето КЗУ и т.н., непроходимо е. Няколко нещастни катаджии се опитват някакси да регулират трафика, което е повече от смешно, защото са забранили паркирането навсякъде, а имат по 1000 клиента на ден. Като резултат, колите са паркирали навсякъде и стават безумни задръствания. Паркирайте някъде в квартала.

– Отивате следобед и си взимате талона. Минават по около 1 – 1.3 човека в минута, може да калкулирате след колко часа трябва да идете.

– Сядате вътре и се образовате какво се случва, ако не съобразите скоростта.

Еми това е manuala, а аз намерих в мрежата добро обяснение какво е несъобразена скорост. Несъобразена е скоростта, при която няма как да реагирате на изненадващо появила се пред вас дупка върху изненадващо разкалян точно там път.

Имат остра нужда от паркинг, още 10-15 гишета и нов път. И от известен мозък, за да си го осигурят. Фактът, че са нужни 3-ма вулгарни полицаи отвън да въдворяват ред говори лошо за организацията.

Публикувано в: Гърнето с боба 30 коментара RSS 2.0

Ако постът ви харесва, цъкнете на сърцето:

Коментари

30 коментара на “КАТ – София, актове for dummies”

 1. Георги on December 20th, 2007 23:51

  Паркира се най-лесно под моста срещу бензиностанцията или горе на паркинга на патентното ведомство.

  Ако се отиде преди 8:30 и си вземеш номерче ще минеш до 10 часа и няма да трябва да се връщаш следобед.

  Номерчето трябва да се пази, че иначе лелките по гишетата правят въртели.

  Взима се постановлението и се плаща на гишето на СиБанк на място, след което се връщаш на гишето да си вземеш талона. Това обаче в случай, че не обжалваш.

  Последния път като ходих, беше много забавен надписа на таблото:
  “Решени са актовете до …*дата*…”
  Както има да им решават, все едно са теореми 🙂

 2. dzver on December 21st, 2007 00:00

  Мерси, това бяха важни подробности, които пропуснах или в случая с часа – не знаех. Също така подходът към КАТ е най-бърз от всички възможни места, с изключение на Колелото 4 км.

 3. ss7 on December 21st, 2007 02:36

  “Ако актът ви изтече, вече нямате право да шофирате, не чакайте последния ден.”

  Това не е вярно ! Единственото наказание за шофиране с изтекъл акт , е за неносене на необходимите документи – 10 лв глоба 🙂

  т.е. рискуваш само да ти напишат още един акт за 10 лв (точки не се отнемат). Аз карам втора година без талон и без проблеми.

 4. Димитър on December 21st, 2007 08:24

  Аз карах около 2 години с 3 акта (два за скорост и един за паркиране). Като се наканих най-сетне да ида и да си взема талона ми го дадоха без всякакви формалности, даже без да плащам глоби…

 5. Феникс on December 21st, 2007 11:10

  А тези актове не могат ли по банков път да се плащат, към НАП нещо??

 6. Гери on December 21st, 2007 11:20

  само едно допълнение за гишето на СиБанк:
  Нямат ПОС терминал. Носете си пари в брой. Иначе трябва да ходите да си търсите банкомат.

 7. Илия Горанов on December 21st, 2007 14:55

  Ей… паркирайте на паркингите около КАТ, ама после не се чудете що сте останали без гуми. Аз какво съм виновен, че КАТ си нямат паркинг и всеки ден паркирам по 40 мин. на служебния паркинг. И Dezver, къде ги видя тия трима катаджии, дето регулират движението, аз за последните две години (откакто е такава ситуацията) съм ги виждал макс. 4 – 5 пъти.

  Не се притеснявайте за банкомати – на 1 мин. пеша от КАТ има ЦКБ, ДСК и ПИБ, а банкоматите в района са 24 бройки!

  Все пак работя тук вече 6 години.

 8. krasifer on December 28th, 2007 23:27

  Кво се чудите бе “другари”- това нещо само в България може да се случи ( за съжаление-както и много др неща) -пълна дезорганизация,или по-точно този,който се е опитал да създаде организация,му се е губела паметта в този момент!И за да замажат очите ни на нас,хората който чакаме по 2 дена за да си дадеме парите на тях, са се постарали да ни направят импровизиран киносалон в чакалнята,-да изгледаме по няколко филма на аванта,докато чакаме 2 дена да ни излезе номерчето на инфо таблото!Кво да ви кажа-направо ми се повръща!Тези не заслужават и 1лв да им дадеш.А по този начин не стимулират ли хората,който веднъж са преживели този ужас,да предпочетат следващия път ,когато се стигне до акт-да дадат една 20,50 или 100 -левка още на момента, и да се отървът от целия този кошмар А????? Хайде после нека пак да говорят колко успешно се борят с корупцията-само,че аз съм на друго мнение.

 9. Jora on February 7th, 2008 13:09

  НЕЩАСТНИЦИ !!!!!
  Тези които не даваме пари на пътя трябва да висим като мисирки в КАТ. Тове е един вид наказание, че не си пращаме кеш и директно на пътя в бездънния им корумпиран джоб. Eто Защо тези процедури не се модернизират, въпреки че има доста възможности за това.

  Знае ли някой Какво стана с бившия Директор на КАТ, чиито син и банда негови авери безчинстваха при регистрацията на коли? Мисля, че е на сладка държавно-президентска-комунистическа длъжност.

  Защо повече от година слез влизането на Р.България послушковците на Румен Петков – Главата продължават да продават регистрационни табели като за страна, която не е член на ЕС./с българския трикольор вместо с 12-звезди на ЕС/

  Защо в КАТ има гише само на Си.банк ?

 10. K. on September 24th, 2008 16:15

  Здравейте! Аз имам един такъв въпрос. Може ли в един и същи ден, за едно и също нещо да ми напишат два отделни акта?
  Благодаря предварително

 11. dzver on September 24th, 2008 16:21

  Свържете се с адвокат, в определени случаи не може, но в повечето – да.

 12. K. on September 24th, 2008 16:21

  Благодаря за бързият отговор.

 13. Ччичо Любо on December 2nd, 2008 18:40

  Пичове, от много малък моторите са ми в главата. За съжаление едва на стари години успях да постигна детската си мечта/юношеската/. Зад волата съм повече от 35 години + 4-5 нелегално каране из Софето. : ))) Преди не обръщах внимание, но сега ми прави впечатление, че почти на всякъде стоят едни брадясали знаци за забрана за мотоциклети. Някога червената върхушка ги искаще тук-там, за да не се смущава от моторите сладкият им сън. Остечката от Орлов мост до 4-ти км е затворена за мото.Има и на много други места.Едно време имаше комисия по безопасност на движението. Знаете ли сега кой отговаря за поставвянето или снемането на знаците в Сф.

 14. Anonymous on December 3rd, 2008 09:07

  общината слага знаците

 15. спас кирилов on February 5th, 2009 14:05

  Имам един елементарен въпрос: Благодарение на интензивното движение и скритите камери в София, в голям процент от случаите се правят нарушения. Има ли начин по Интернет да проверим оставащите ни точки и нарушенията, заради които са ни отнети те. Благодаря предварително за Вашия отговор.

 16. dzver on February 5th, 2009 14:44

  Задай го на пресцентъра на МВР, но мога да подскажа отговора – не, няма начин.

 17. Х. on February 16th, 2009 23:35

  Къде мога да проверя колко пари са видовете актове?

 18. dzver on February 17th, 2009 16:34

  В закона за движение по пътищата и правилника за прилагане пише 🙂

 19. колежанина on March 7th, 2009 11:52

  СЪВЕТИ КАК ДА ИЗБЕГНЕМ АКТ

  1.Ако катаджиите са двама – няма как да ви съставят акт защото не е изпълнено условието на Закона за административните нарушения и наказания да има един актосъставител и двама свидетели. На всичките трима в акта трабва да са посочени трите имена, адресите и ЕГН. Когато ви заплашат със съставяне на акт им обяснете че при тази ситуация той веднага ще падне в съда.

  2.Когато ви спрат за превишена скорост – оспорвайте не показанията за скоростта, а часа на засичане на радара. Предупредете катаджиите че ще напишете че той се разминава поне 5 минути от времето на вашето спиране. Ако имате свидетел в колата – кажете им че ще настоявата и той да бъде вписан, за да потвърди разликата.

  3.Ако много искате да ги направите смешни – впишете в акта – Актосъставителя и свидетеля/катаджия/ са във видимо нетрезво състояние. По закон требва да отидат веднага на кръвна проба.

  Ако искате още съвети – пишете тук. Подготвям Блог Анти КАТ с всички законови оснжования да се отървем от терора на КАТ.

 20. snejana georgieva on March 13th, 2009 19:18

  искам да ви кажа че лицето антон иванов иванов кара такси без книжка и има пробация но продалжава да кара такси опел астра с 11-40 нямали никои честен полицаи да обарне внимание

 21. Anonymous on March 24th, 2009 22:56

  БРАВО!!!!! И С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАМ БЛОГ АНТИ КАТ!!!А НА КУКИТЕ СРЕДЕН ПРЪСТ ЗА ДА СТАНЕ ИНТЕРЕСНО!!!

 22. кактус on March 24th, 2009 23:57

  това за писане в акта че куките са в нетрезво състояние-могат да ви осъдят,ако се заведе иск за морални щети,правено е до сега от полицай N 1 на София -как му беше името??така че внимателно

 23. Юли on April 6th, 2009 14:18

  Ако катаджиите са двама – няма как да ви съставят акт защото не е изпълнено условието на Закона за административните нарушения и наказания да има един актосъставител и двама свидетели.

  Мисля, че никъде не пише колко трябва да са свидетелите … т.е. мисля, че и един е достатъчен.

  ЗАНН:
  Чл. 43. (1) Актът се подписва от съставителя и поне от един от свидетелите,
  посочени в него, и се предявява на нарушителя да се запознае със съдържанието му и го
  подпише …

 24. elga on May 27th, 2009 19:45

  явно г-да катаджийчетата имат план за актовете,защото ме спряха без причина, като ми обяасниха, че ме спират, защото съм говорил по телефона – след това решиха , че като съм спрял не съм имал закопчан колан… не беше вярно разбира се-всичко по колата и докумантите ми беше в ред, но понеже не видяха жилетка , ми я поискаха – за зла участ беше паднала зад резервоара и я намерих 5 мин по- късно. въпреки това ми написаха акт. имам свидетел, имам и запис на диктофон – винаги! – писах “безмислено” в графата за обяснения, макар, че можех, а и за в бъдеще ще се обръщам съм съда. Мястото също не отговаряше на написаното в акта!
  Направих го, защото ме осени по-добра идея – засега поне налагат само глоби, а не разстрелват- / и това ще стане – Оруел е прав/ ами аз, след като имам фирма, успявам с нея да се издържам, а и тези наглеци също,просто няма да дам два или три пъти повече пари като данъци и т.п. на скапаната ни държава! – ами успокоих се и го осъществявям успешно. С Удоволствие ще загубя няколко часа в кат……

 25. Lil P on August 24th, 2009 12:04

  аз имам запитване.. имам акт от преди 4 год и половина, не сум го плащал, наскоро обаче си загубих книжката. сега искам да си я преиздам, та идеята ми е – дали ще ме накарат да си го платя или ще мина гратис?

 26. dzver on August 24th, 2009 12:07

  Според мен няма да те накарат да го плащаш, давността е 3 години.

 27. ivo on October 2nd, 2009 17:32

  имам следният въпрос днес ме спряха, за неспиране на знак стоп, казах и че съм си забравил талона и те ми написаха акт, възможно ли е без да ми земат талона да ми напишат акт ….

 28. dzver on October 2nd, 2009 18:11

  Биха могли да ти напишат фиш. Без талон карат хората, дето просто нямат такъв, щото нямат валидна книжка ;P

 29. ivo on October 2nd, 2009 18:52

  всичко си ми е валидно, само дето незнам дали акта е валиден след като не съм и дал талон

 30. niki on November 10th, 2009 21:35

  ох да ви питам сега карам шофиорски курсове и днес ме хванаха полицаи и ми съставиха акт , та сега ще имам ли проблеми със взимането на книжка? всмисъл ще мога ли да си я взема оште сега . предварително мерси

Оставете отговор